Erkekler ?karizma', kızlar ?öğrenim' diyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niğde Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Polat ve Araştırma Görevlisi Banu Külter'in Ankara'da bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe, Gazi, Atılım ve Çankaya üniversitelerinden 500 öğrenciyle yaptığı ?Genç Seçmenler Gözüyle Siyasal Ürün (siyasi lider) Özellikleri' adlı araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmaya göre üniversiteli seçmenler en çok dürüstlüğe ve yolsuzlukla ilgili tutumlara önem veriyor. Erkek öğrencilerin önem verdiği kriterler arasında karizma, kız öğrenciler arasında ise liderin öğrenim durumu ve seçmen isteklerine yönelik duyarlılığı ön plana çıkıyor.

Araştırmaya katılan öğrencilerin siyasi liderde en çok önem verdiği kriter ?dürüstlük'. Kriterlerde ilk 10 sırada şu özellikler yer alıyor: ?Yolsuzlukla ilgili tutumu', ?problem çözme yeteneği', ?katılımcı ve demokratik yönetim tarzı', ?toplumun ihtiyaçlarını, önceliklerini belirleme yeteneği', ?toplumun hedeflerini dikkate alması', ?ahlaklılığı', ?işsizlikle ilgili tutumu', ?toplumun değerlerine saygılı olması'.

DİNİ GÖRÜŞ EN ALT SIRALARDA

Öğrencilere göre, siyasi liderin dini öğelere yaptığı vurgu ve dindarlığı, kriterler listesinde en alt sıralarda yer alıyor. En az önem verilen kriter ise, ?liderin gençliği'. Etnik konulara yaklaşım, dış görünüş, siyasi tecrübe de öğrencilere göre daha az önemli kriterler.

Cinsiyet farklılıklarına göre kriterler değerlendirildiğinde ise erkek öğrencilerin liderin karizması, eş dost ve akraba çevresine kız öğrencilerden daha fazla önem verdiği belirleniyor. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha çok önemsediği kriterler ise, liderin öğrenim durumu, seçmen isteklerine duyarlılığı, toplumun ihtiyaçlarını belirleme yeteneği, analiz yeteneği ve insan haklarındaki tutumu.

?Dış görünüş' ve ?dini öğelere yaptığı vurgular' kriterlerine de az farkla da olsa erkek öğrenciler daha fazla önem veriyor. Kız öğrencilerin, erkek öğrencilere oranla daha çok önem verdiği kriterler arasında ?katılımcı ve demokratik yönetim tarzı' da ön plana çıkan özellikler arasında yer alıyor.

SERHAT OĞUZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber