Otopsi kemikleri 28 yıl adliyede unutuldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 16:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)

MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde, 1977 yılında trafik kazasında yaşamını kaybeden Huriye Arıcı'nın, ölümünden 3 yıl sonra otopsiye gönderilen kemiklerinin, gelen raporun ardından tekrar gömülmeyerek, eskiden adliye olarak kullanılan kaymakamlık binasının bodrumunda 28 yıldır unutulduğu ortaya çıktı. Annesinin kemiklerinin mezarında olduğunu sanan oğlu Hüseyin Arıcı, olayı duyunca şoke oldu. Savcılık, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Milas'ın Menteş Köyü'nde oturan 56 yaşındaki Huriye Arıcı, 1977 yılında, yeğeni Mehmet Arıcı'nın geri manevra yaptığı otomobilin altında kalarak yaşamını kaybetti. Kazanın ardından, Milas 1'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, olayın cinayet olabileceği şüphesi üzerine 20 Nisan 1980 tarihinde mezarın açılarak, Huriye Arıcı'nın kemiklerinin otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. İstanbul Adli Tıp Kurumu Arıcı'nın kaftası, omur ve boyun kemiklerini, gerekli incelemenin ardından tekrar, Milas 1'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ancak, gönderilen kemikler, adliyenin iki ay önce boşalttığı kaymakamlık binasının, depo olarak kullanılan bodrum katındaki bir sandalyenin üzerinde unutuldu. Kaymakamlık binasındaki tadilat sırasında önceki gün sandalyenin üzerindeki kutuyu açan işçiler, ortadan ikiye kesilmiş kafatasını ve kemik parçalarını görünce çok şaşırdı. İşçiler konuyu kaymakamlık yetkililerine bildirdi. Kaymakamlık yetkililerinin yaptığı araştırma sonucunda kemiklerin 1977 yılında kazada ölen Huriye Arıcı'ya ait olduğu belirlendi.

?ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM'

Annesinin kemiklerinin mezarında olduğunu sanan evli, 2 çocuk, 4 torun sahibi 71 yaşındaki Hüseyin Arıcı, olayı Doğan Haber Ajansı muhabirlerinden öğrenince şoke oldu. O tarihlerde canaze ve otopsi işleriyle babasının uğraştığını belirteren Hüseyin Arıcı, ?Ancak kemiklerin tekrar gömüldüğünü sanıyordum. Yıllardır annemi mezarında olduğunu bilerek, başında dua ettik. Böyle bir yanlışlık ve ihmal nasıl oldu anlamış değilim. Kimseden şikayetçi değilim. Kemikleri, bize verilmesi halinde, mezarına defnedeceğim? dedi.

ADLİYEYE TESLİM EDECEĞİZ

Kaymakam Bahattin Atçı da olay karşısında çok şaşırdığını ifade ederek, ?Böyle bir unutkanlık nasıl oldu, bilmiyorum. Uzun yıllar adliye kaymakamlık binasında hizmet verdi. Yaklaşık iki ay öncede buradan taşınıp kendi binasına geçti. Sanırım depo olarak, kullanılan yerde adliyeye ait eşyaların içerisindeki bir kutuda kafatası ve kemikler unutulmuş. Bir yazı ile adliyeye kemikleri teslim edip, yasal sahiplerine verilmesini sağlayacağım. Üzgünüm, ne diyebilirim ki? dedi.

İLK KEZ TANIK OLUYORUM

Milas Cumhuriyet Başsavcısı Mert Koparan da meslek hayatı boyunca böyle bir olayı ne duyduğunu ne de tanık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

?Cinayet şüphesi olan kazalarda savcılık, otopsi için kemik veya DNA testi isteyebilir. Ancak, bunlar resmi yazışmalarla yapılır. Kafatasının ortadan kesik olması otopsi yapıldığını ve kemiklerin geri gönderildiğini gösteriyor. Savcılıktan dosyayı bulup, konuyu inceleyeceğim. O tarihlerde görev yapan memurlara sorarak, bunun nasıl meydana geldiğini araştıracağım. Ancak, konunun bir ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığını tahmin ediyorum. Resmi işlemleri tamamlayıp kemikleri ailesine teslim edeceğiz. Herhangi bir kasıt olduğunu sanmıyorum.?

KEMİKLER GÖMÜLDÜ

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, Huriye Arıcı'nın ölümünden 3 yıl sonra mezarı açılarak alınan ve yapılan otopsinin ardından gönderildiği adliyenin deposunda 28 yıl boyunca unutulan kemikleri, oğlu Hüseyin Arıcı'ya teslim edildi. Arıcı, annesinin kemiklerini, yıllardır boş olduğunu bilmeden başında dua ettiği Menteş Köyü'ndeki mezarına, Muhtar İbrahim Evdaşı ve köylülerin de yardımıyla bugün gömdü.

Yeğenin kullandığı otomobil çarpmıştı

MEHMET Arıcı, 31 yıl önce yönetimindeki otomobille geri manevra yaparken halası Huriye Arıcı'ya çarptı. Çarpmanın etkisiyle yere düşerek kafasını betona çarpan Huriye Arıcı, ağır yaralandı ve kaldırıldığı Milas Devlet Hastanesi'ne tedaviye alındı. Huriye Arıcı, doktorların müdahaelerine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Kazanın ardından, halasının ölümüne neden olan Mehmet Arıcı, jandarma tarafından gözaltına alındı ve sevk edildiği adliyede tutuklandı. İki hafta tutuklu kalan Mehmet Arıcı, ilk duruşmada, tahliye edildi.

Aralarındaki akrabalık bağını gözönüne alan mahkeme, kazanın cinayet olabileceği şüphesi üzerine Huriye Arıcı'nın mezarının açılarak, kemiklerinin otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istedi. Otopsi sonucunun kaza olarak gelmesi üzerine Mehmet Arıcı, beraat etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber