Üniversiteli memur sendikaya uzak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen) yaptığı bir araştırmada, eğitim seviyesi değiştikçe memurların sendikaya bakış açısının da değiştiği ortaya çıktı.

Buna göre sendikalara üyelikte ilk sırayı ilkokul mezunu memurlar oluşturuyor. Bu gruba giren kamu çalışanlarının yüzde 54'ü memur sendikalarına üye. Sendika üyeliğine en az ilgi gösterenler ise üniversite mezunu kamu çalışanları.

Konfederasyonun Türkiye genelinde bin 294 kadın memur üzerinde yaptığı ankete göre bayan memurların yüzde 66,2'si üniversite, yüzde 23,6'sı da lise mezunu. İlkokul mezunu olan kadın memurlar ise yalnızca yüzde 0,9. Ayrıca memurların yüzde 7'si yüksek lisans, yüzde 2'si de doktora yapmış. Bayan memurların yüzde 79'unun yaşı, 26 ile 45 arasında.

Araştırma, eğitimli ve çalışan kadınların geç evlendiğini de gösteriyor. Eğitim seviyesi arttıkça, evlenme oranı da düşüyor. Buna göre memurlardan üçte birini bekarlar oluşturuyor. Araştırmaya göre kadın memurların en fazla çalıştığı hizmet kolu ise yüzde 27 ile eğitim-öğretim. Bunu yüzde 17,5 ile sağlık sektörü takip ediyor. Memurların çoğunluğunun aylık geliri bin YTL'nin üzerinde. Çalışma nedenlerinde yüzde 40 ile ilk sırayı 'ailenin geçimine yardım etme' isteği oluşturuyor.

İsa Yazar, Ankara

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber