Baykal, yeniden genel başkan

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baykal, yeniden genel başkan

- CHP 32. Olağan Kurultayı'na tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1021 oyla yeniden Genel Başkan seçildi.

Kurultay'da 1231 delegeden 1105'i genel başkan seçimi için yapılan oylamaya katıldı. Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçildi. 84 oy geçersiz sayıldı.

Baykal, 9 Eylül 1992 tarihinde CHP'nin yeniden açıldığı 25. Olağan Kurultay'da ilk kez genel başkan seçildi. O tarihten sonra gerçekleştirilen kurultaylarda da görevini koruyan Baykal, bugün yapılan 32. Olağan Kurultay'da 10. kez delegeden destek aldı


oy verme işlemleri başladı

? CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda oy verme işlemi başladı. Kurultaya katılan bin 231 delege toplam 50 sandıkta oy kullanacak.


BAYKAL BİN 16 OYLA TEK ADAY

- CHP'nin 32. Olağan Genel Kurultayı'nda genel başkan aday adaylarından Samsun Milletvekili Haluk Koç, işadamı Umut Oran ve PM üyesi Ayhan Yalçınkaya, resmi adaylık için gerekli 253 imzayı bulamadı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise bin 16 delegenin oyunu aldı ve adaylıkta tek isim olarak belirlendi.

Genel başkan aday adaylarından Haluk Koç 168, Umut Oran 15, Ayhan Yalçınkaya ise 1 oy aldı.

ANKA
CHP Başkan adayları belli oldu

CHP 32. Olağan Kurultayında genel başkan adaylığı için 4 aday başvurdu.

Divan Başkanlığına CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Samsun Milletvekili Haluk Koç, Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya ve TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Umut Oran başvurdu.

Delegeler, Divan Başkanlığında kurulacak masada, genel başkan adayları için imza verecekler. CHP Tüzüğü'ne göre aday olabilmek için delege tam sayısının yüzde 20'sine denk gelen 253 imzasının bulunması gerekiyor.


-BAYKAL KONUŞMASINI TAMAMLADI

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savunarak, "Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır" dedi.

Baykal, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, dışarıdan bakıldığında, kurultayın, "formalite icabı bir araya gelmiş olan insanlar" olarak değerlendirebileceğini belirtti.

"Siz Türkiye'ye sahip çıkmak için buradasınız" diyen Baykal, bir formaliteyi yerine getirmek için değil Türkiye'nin sahipsiz olmadığını herkese göstermek için burada toplandıklarını söyledi.

Salondakilere, "Türkiye nasıl kuruldu, kimlerle mücadele edildi de kuruldu siz bunu en iyi bilenlerdensiniz" diye seslenen Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savundu. Baykal, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin nasıl bir yol ayrımında olduğunu anlamalı ve geleceğe yönelik ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Türkiye siyaseti bir krizin içine girmiştir ve bunun somut göstergeleri ortadadır. İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararı bekliyor. Bu, kriz halidir. Dışarıdan, içeriden Türkiye'ye bakanlar Türkiye'nin yarınının nasıl olacağının belirsizliğini özellikle vurgulamaktadırlar. Laik bir Cumhuriyet olarak mı devam edecek yoksa ılımlı bir İslam devletine mi dönüşecek? Yabancı çevreler 'Türkiye hem laik hem demokratik olamayacak, anlaşıldı' demeye başlamışlardır. Laiklik ile demokrasi arasında tercih yapma çağrısında bulunmaya başladılar. Bu bizim 80 yıllık geçmişimizde ulaşmayı amaçladığımız nokta değildir. Bunu doğal karşılamak mümkün değildir. Türkiye, böyle gidemez. Böyle giderse, siyasi sistemin temellerinden bazılarını feda etmek zorunda kalırsa, bu, geleceğin Türkiye için çok karanlık olması anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz ama gelinen nokta bu olmuştur. Türkiye bu noktaya göz göre göre gelmiştir. Bunu önlemek için elimizden gelen her çabayı sergiledik. Şimdi bunun toparlanması lazım. Türkiye'nin, siyasetin bu yol ayrımından çekilerek net, açık siyaset zeminine çekilmesi lazımdır.

Siyaset zeminimizi kaptırmak istemiyoruz. Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır."

Başbakan'ın bazen "eğer millet istemiyorsa laiklik mi olurmuş" dediğini, bugün ise Başbakan'ın "laikliği bu millet benimsemiştir" dediğini savunan Baykal, laikliğin Türkiye için en temel siyasi ilkelerden birisi olduğunun tartışma götürmeyeceğini ifade etti.

Baykal, "Bununla ilgili Türkiye'de bir sıkıntı olduğu açıktır. Onun için 'Türkiye Malezya mı olacak' diye yazılıyor. Başbakan 'milletimizin ezici çoğunluğu laikliği benimsemiştir' diyor, evet, aynı görüşteyim ama bu laiklik problemi nereden çıkıyor peki? Milletimiz çıkarmıyor o milletin oyunu alan siyaset adamlarından çıkıyor. Türkiye'de bu sorunu gündeme getiren halk değil siyasetçidir" dedi.

Ekonomi

Konuşmasında ekonomiye de değinen Baykal, ekonomide bu gidişin devam etmesi halinde "ekonomik refaha değil, tam tersine sıkıntılı bir noktaya gidileceğinin" açık olduğunu ileri sürdü. Baykal, "5 yıllık uygulamanın sonucunda ekonomik büyüme tökezlemeye başlamış. Ekonomik büyümesini sağlayamıyor. En önemli konu ekonomik büyüme. Nüfusumuz hızla artmaya devam ediyor. Ekonomi maalesef izlenen politikalarla büyüyemez hale dönüşmeye başladı" diye konuştu.

2004'den itibaren büyüme konusunda sıkıntıya girildiğini belirten Baykal, hazır bir ekonomik programı devralarak gelen iktidarın bu programı aynen uyguladığını, 2003 ve 2004 yıllarını bu program ile kurtardığını, ancak bugün sıkıntıların ortaya çıktığını ileri süren Baykal, işsizliğin olağanüstü hızla arttığını, bunun Türkiye'nin en temel sosyal sorunu olduğunu kaydetti.

"Türkiye büyümüyor, kazanç gelmiyor, sermaye artmıyor, sıkıntı giderek artıyor ve derinleşiyor" diyen Baykal, 2004'den bu yana enflasyonun düşmediğini söyledi.

Enflasyon rakamlarının "makyajlayarak" yayımlandığını ileri süren Baykal, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışların dünyadaki gıda fiyatları artışlarıyla ilgisinin olmadığını savundu.

Baykal, "Dünyada fiyatlar yüzde 25 artarken bizde çok fazla artıyor. Niye? Çünkü tarım ve çiftçi desteklenmiyor. Sadece geçen yıl 1 milyon hektar arazi ekim dışında bırakıldı" dedi.

AA
CHP Kuraltayı başladı.

CHP'nin 32. Olağan Kurultayı Atatürk Spor Salonu'nda yapılıyor. İki gün sürecek kurultayda, bugün genel başkan seçimi yapılacak. Yarın ise Parti Meclisi(PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri seçimi yapılacak.

Kurultay delegeleri ve partililer, Atatürk Kapalı Spor Salonu'na sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı salon çevresinde partililer ve delegeler tek tek arama noktalarından geçerek içeri alınıyorlar. Kurultay salonunda genel başkan adaylarından Deniz Baykal ve Haluk Koç'u destekleyen partililer ve delegeler karşılıklı slogan atıyorlar.

Kurultayın yapıldığı salonda Atatürk ve Baykal'in büyük boy posterleri yer alıyor. "Cumhuriyeti kuranlar elbette cumhuriyete sahip çıkacaklar" "Sadaka devleti değil sosyal devlet" yazılı pankartlar dikkati çekti. Ayrıca İsmet İnönü'nün "Bir ülkede namuslular namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır" sözü de pankart olarak kurultay salonuna asıldı.

CHP 32. Olağan Kurultayı'na bin 231 delege katılacak. Devam eden yargı süreci nedeniyle Uşak, Çanakkale ve Eskişehir kurultaya delege gönderemeyecek. Kurultay Divanı'nın oluşturulmasından sonra Genel Başkan Deniz Baykal, açış konuşmasını yapacak. Baykal'ın konuşmasının ardından çalışma ve hesap raporlarının okunup, görüşülecek. Ardından genel başkanlık seçimine geçilecek.

CHP tüzüğüne göre, genel başkan adayı olabilmek için delege tam sayısının en az yüzde 20'sinin imzası gerekiyor. Yani aday olabilmek için 253 delegenin imzasını almak gerekiyor. Genel başkanlık için aday adayı olduklarını daha önce açıklayan

Samsun milletvekili Haluk Koç, işadamı Umut Oran, PM Üyesi Ayhan Yalçınkaya ile öğretim üyesi Tolga Yarman, aday olabilmek için 253 delegenin imzasını arayacak.

Kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'nda delegeler kürsünün solundaki tribünde, milletvekilleri, PM ve YDK ve MYK üyeleri ise salonun ortasında hazırlanacak bölümlerde oturacaklar. Basın mensupları için de sahada yer ayrıldı. Kurultayı izlemek üzere 76 medya kuruluşundan 560 gazeteciye giriş kartı verildi.

Salonda, iki kademeli olarak düzenlenecek platformda, üst bölümde divan üyeleri için yer ayrılacak, alt bölümde ise kürsü bulunacak. Platformunun en altında ise oylamalar için 20 sandık kurulacak. Salona kurulacak diğer sandıklarla birlikte toplam sandık sayısı ise 50 olacak.

Kurultayın yarınki bölümünde PM'nin 80 asıl ve 20 yedek üyesi ile YDK'nın 15 asıl ve 8 yedek üyesi seçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber