Kalça çıkığına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2008 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eyüp Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tokmak, Türkiye'nin kalça çıkığı açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak, en önemli sebebin çocukların kundaklanması olduğunu belirtti.

Kalça çıkığının kız çocuklarında görülme oranının erkeklere göre 4-5 kat daha fazla olduğunu dile getiren Dr. Mehmet Tokmak, "Kalça çıkığı açısından Türkiye dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun de en önemli nedeni kundaklamadır" dedi.

Kundaklama işleminin Eskimolar, Japonya ve Türkiye'de geleneksel olarak uygulandığına dikkat çeken Mehmet Tokmak, kundaklamayla bebeklerin bacak ve kollarının düzgün olmasının amaçlandığını, ancak oluşacak bacak eğriliklerini önlemede böyle bir uygulamanın modern tıpta yerinin bulunmadığını kaydetti.

Kalça çıkığı tedavisinin başarılı olmasında erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Tokmak, kalça ultrasonografisinin özellikle yeni doğan ve erken çocukluk dönemlerinde rutin olarak tüm bebeklere uygulanması gerektiğini belirtti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tokmak, "Çıkık ilk aylarda tanınırsa tedavisi kolay ve masrafı azdır. Basit bandajlarla birkaç ay içinde hasta iyileştirilebilir. Kalça çıkığı ne kadar geç fark edilirse tedavisi de o derece güçleşir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber