CHP'den mevsimlik tarım işçileri önergesi

Haber Giriş : 28 Nisan 2008 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların nedenleri ve sorunların önlenmesi için alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve bir grup milletvekili tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin TBMM Başkanlığı'na önerge verildi. Önergede, mevsimlik tarım işçilerinin, yıllardır sadece hasat zamanlarında yaşanılan trafik kazalarında hatırlandığına dikkat çekildi. Bu hatırlamalarda da sorunların asıl nedenleri tespit edilerek, çözüm yollarının araştırılmadığı, sadece bir trafik kazası olarak anıldığı ifade edildi. Türkiye'de mevsimlik tarım işçilerinin çok zor koşullar altında yaşamlarını sürdürdüğünün kaydedildiği önergede şu ifadelere yer verildi:

?Her yıl hasat mevsimine yakın zamanlarda, balık istifi kamyon kasalarında taşınan, beslenme ve barınma koşulları sağlanamayan, sağlık ve emeklilik güvencesinden yoksun, sosyal hakları olmayan bu insanlar çok düşük ücretler karşılığında uzun saatler çalışmaktadır.?

Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin, yaşadıkları bölgede geçimlerini sağlayabilecekleri, üretim yapabilecekleri bir iş alanlarının olmamasının temeldeki sorunu oluşturduğu vurgulanarak, ?Bu nedenle yılın belli dönemlerinde, ortalama dört ay süre ile daha çok Ege, Çukurova ve Karadeniz Bölgesi'nde çalışırlar. Bu süre zarfında kazandıkları para onların bir yıl boyunca geçimlerini sağlayacakları paradır? denildi. Bu işçilerin günlük olarak aldıkları ücretlerin 10 ile 15 YTL arasında değiştiği belirtilerek, bu paraların bir bölümünün de kendilerine iş sağlayan ?dayıbaşı? ya da ?elçi? olarak tabir edilen aracılara verildiği ve geçinmeleri için kalan paranın günlük 8 ile 13 YTL arasında olduğu kaydedildi.

İşçilerin barınma koşullarının da oldukça sağlıksız olduğunun vurgulandığı önergede, ?Çadırlarda ya da barınaklarda kalan bu işçiler, temiz içme ve kullanma suyuna da sahip değildir. Bu sağlıksız ortam ve koşullar, anne babaları ile gelen çocuklar için de riskli bir durum ortaya koymaktadır? denildi.

Sadece 2007 yılının Ağustos ayında 50'nin üstünde tarım işçisinin yollarda hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

?Yaşanan kazalar bize devletin mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıklarını görmezden geldiğini açık bir şekilde göstermiştir. Sosyal devlet, yaşamlarını yitiren mevsimlik tarım işçileri için ?Hasat Döneminde Alınacak Trafik Önlemleri' genelgesi yayınlamanın çok daha ilerisine gidebilen devlet demektir. 21. yüzyılda mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye'de yaşamak zorunda bırakıldıkları ilkel koşulların düzeltilmesi için acil önlem alınmalıdır.Uzun vadede bulundukları yerlerde iş ve üretim olanaklarının yaratılmasıdır. Kısa vadede ise sosyal güvenceleri sağlanmalı, çalışma ve barınma koşulları iyileştirilmelidir. Ayrıca temiz içme ve kullanma suyuna rahatça ulaşabilmelidirler.Aileleri ile birlikte geldikleri yerlerde çocuklar için, eğitim verecek birimler oluşturulmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber