Üniversiteden bağımsız MYO kurulabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2008 18:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, herhangi bir üniversiteye veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın vakıf meslek yüksekokulu kurulmasına imkan tanınıyor.

Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ek 2'nci maddesinin değiştirilmesi öngörülüyor. Yükseköğrenim Kanunu'nun ek 2'nci maddesi şu şekilde değiştiriliyor: "Vakıflar; kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla ve mali ve idari hususlar dışında, akademik çalışmalar, öğretim elamanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden bu Kanunda gösterilen esas ve usullere uymak kaydıyla, yükseköğretim kurumları veya bunlara bağlı birimlerden birini veya birden fazlasını ya da bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla, bu Kanun hükümleri çerçevesinde kalmak şartıyla 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesindeki usule uygun olarak Bakanlar Kurulu kararı ile kamu tüzel kişiliğini haiz meslek yüksekokulu kurabilir. Kurulacak meslek yüksekokullarına, mesleki ve teknik eğitim bölgesinde gereksinim duyulması esastır.

Maddeyle İstanbul'da Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip İstanbul Şehir Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulması isteniyor. Üniversitenin bünyesinde, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İletişim Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden ve Fen Bilimleri Enstitüsü kurulması öngörülüyor.

Kanun tasarısının gerekçesinde ise Anayasa tarafından vakıflar tarafından üniversite kurulabileceğini yer verildiğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yükseköğretim maliyetinin tamamına yakın bölümünün Devletçe karşılanması anlayışı büyük boyutlarda maddî kaynak gerektirmektedir. Anayasamız özel girişimcilerin üniversite kurmalarına imkân vermezken, kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla vakıfların üniversite kurmalarına imkân sağlamaktadır.

21'inci yüzyılın bilgiyi üreten ve etkin kullanan saygın ülkeleri arasında yer alabilmemiz, özellikle yükseköğretimde nicelik ve nitelik açısından sağlayacağımız başarıyla mümkün olabilecektir.

Türkiye çok genç nüfusa sahip olup bu genç nüfusun yükseköğretime önemli bir talebi bulunmaktadır. 1986 yılında 426 öğrenci ile eğitime başlayan vakıf üniversitelerinde 2006-2007 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında 124.507 öğrenci öğrenim görmüştür. Devlet kaynakları ile değil kendi öz kaynakları ile kazanç amacı olmaksızın vakıflar tarafından kanunla kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Bu çerçevede, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından İstanbul'da İstanbul Şehir Üniversitesi adında vakıf üniversitesinin kurulmasının ülkemizin yükseköğretimine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Ayrıca, 2547 sayılı Kanunda herhangi bir üniversiteye veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın vakıf meslek yüksekokulu kurulmasına imkan tanınmakla birlikte, bu meslek yüksekokullarının ne suretle kurulacağı hususunda uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla, bu alanda mevcut olan yasal boşluğun doldurulması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber