İşte İstanbul'da 1 Mayıs bilançosu... Dakika dakika 1 Mayıs/ Taksim

Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günler öncesinden büyük tartışmalara neden olan 1 Mayıs, İstanbul'da olaylı geçti. Hareketlilik sabahın erken saatlerinde başladı. Gözler tabiki Taksim Meydanı'nda idi..

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile bazı siyasi partiler, meslek odaları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin tek koldan ilerleyerek 1 Mayıs'ı kutlamayı planladıkları Taksim Meydanı ile Şişli arasındaki Halaskargazi Caddesi, izinsiz gösteriler ve polislerin bu gruplara müdahalesine sahne oldu.

Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi Nakiye Ergül Sokak'taki DİSK Genel Merkezi'ne gece saatlerinden itibaren gelmeye başlayan işçi, sendikacı ve çeşitli kitle örgütleri üyeleri, saat 07.50'de gelen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi alkış ve sloganlarla karşıladı.

Çelebi, burada yaptığı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren güvenlik kuvvetlerinin yürüyüşe katılacak gruplara müdahalesini kınadığını belirterek, ''Bu ülkeyi germeyin, işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeyin, hukuk ve yasadışı iş yapmayın'' dedi.

Süleyman Çelebi, güvenlik kuvvetlerinin DİSK binası önü, Şişli ve Beyoğlu'nun çeşitli yerlerinde gruplara müdahale etmeyi sürdürmesi üzerine CHP milletvekilleri Algan Hacaloğlu ve Mehmet Sevigen ile bazı DTP'li milletvekilleriyle üst düzey bir emniyet yetkilisi ile telefonla konuştu. Bu görüşmede 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmesi ilişkin uzlaşma sağlanamadı.

Bu arada, DİSK Genel Merkezi'ne DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, CHP milletvekilleri Algan Hacaloğlu, Mehmet Sevigen, Mehmet Ali Özpolat, Nur Serter, Şahin Mengü, Hikmet Erenkaya, Ali Rıza Öztürk, DTP'li milletvekilleri Ahmet Türk, Akın Birdal, Sırrı Sakık ve Aysel Tuğluk ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül geldiler.

İlerleyen saatlerde gruplara müdahalelerin artması üzerine DİSK Genel Merkezi önünde açıklama yapan Süleyman Çelebi, ''Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz'' dedi.

Bu açıklamanın ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel ile bir grup milletvekilinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, Taksim'e doğru yürüyüşe başladı. Ancak bu yürüyüş, zaman zaman polislerce durduruldu.

Osmanbey'e kadar ilerleyen gruptakiler, daha ileri gitmelerine izin verilmeyince kendi aralarında bir değerlendirme yaparak, Taksim'e yürüyüşten ve Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmaktan vazgeçti.

Burada açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Biz, bu iktidarın, bu valiliğin bundan sonraki süreci daha çok provokasyona, daha büyük olumsuzluklara dönüştürmemesi adına eylemi sona erdiriyoruz'' dedi.

GÖSTERİLER VE MÜDAHALELER

İstanbul'da 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla yapılması planlanan yürüyüşe katılmak için DİSK Genel Merkezi önünde bekleyen gruba, saat 06.15 sıralarında güvenlik kuvvetlerince ilk müdahale yapıldı.

Panzerden basınçlı su sıkılarak ve biber gazı kullanılarak gerçekleştirilen bu müdahalenin ardından aynı yerde toplanan gruplar 2 kez daha dağıtıldı.

Bunun yanı sıra Mecidiyeköy Meydanı, Cevahir Alışveriş Merkezi, Şişli ile Taksim arasındaki Halaskargazi Caddesi'nin çeşitli noktaları, Beyoğlu İstiklal Caddesi, Dolapdere, Sıraselviler Caddesi ve Taksim Gezi Parkı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda yerde izinsiz gösteri yapan gruplara güvenlik kuvvetlerince müdahalelerde bulunuldu.

Polisin, panzerden basınçlı boyalı su sıkarak, biber gazı ve göz yaşartıcı gaz bombası ile cop kullanarak gerçekleştirdiği müdahaleler sırasında, göstericiler de kaldırım taşlarını sökerek polislere attı. Ayrıca, bazı göstericiler de sapan kullanarak daha küçük ebatlı taşları polislere fırlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 15 sapan ile çok sayıda çelik bilye ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, Kabataş-Eminönü arasındaki kapalı tramvay hattının da saat 16.00 itibariyle seferlere açıldığı kaydedildi.

Yüzleri örtülü bazı göstericiler de, 2 polis aracı ile bazı banka ve iş yerlerini taş ve sopalarla tahrip etti.

Bu müdahalelerden biri de Halaskargazi Caddesi'nin Şişli Etfal Hastanesi sokağı girişinde gerçekleşti. Polisin müdahalesi sırasında hastane bahçesine kaçan gruplara, güvenlik kuvvetlerince burada müdahalenin sürdürülmesi nedeniyle bazı hastaların biber gazlarından etkilendiği görüldü.

Müdahaleler sırasında göstericiler arasında polisin kullandığı biber gazından etkilenenler oldu.

AA VE REUTERS'IN KAMERALARI KIRILDI

Bu arada, olayları izleyen Anadolu Ajansı (AA) Kameramanı Engin Morgül ile Reuters Kameramanı Bülent Usta, basınçlı suyun etkisiyle sürüklenirken, kullandıkları kameraları da parçalandı.

Ayrıca, Cumhuriyet Gazetesi'nin Pazar eki muhabirlerinden Ali Deniz Uslu'nun sağ dirseğinde kırık meydana gelirken, Esra Açıkgöz'ün de kafasına darbe aldığı öğrenildi. İki muhabir de Şişli Osmanoğlu Kliniği'nde tedavi altına alındı.

İL KRİZ MERKEZİ AÇIKLAMASI

Öte yandan, sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde bulunan Asayiş Harekat Merkezi'nde kriz merkezi oluşturuldu.

İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet, jandarma ve diğer ilgili kuruluşların yetkililerinden oluşan kriz merkezinden yapılan açıklamada, olaylar sırasında 6 polis ile 2 vatandaşın yaralandığı, 2 emniyet aracının tahrip edildiği, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servisinin işgal edildiği, Amerikan Hastanesi'nin taşlandığı belirtilerek, olaylara ilişkin 505 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, erken saatlerden itibaren yapılamayan Üsküdar ve Kadıköy'den Kabataş, Beşiktaş ve Karaköy iskelelerine vapur seferlerine saat 14.00'te yeniden başlandığı kaydedildi.

NOTLAR

İstanbul'da Taksim Meydanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınarak, meydan ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi yaya ve araçlara bariyerlerle kapatıldı. Panzerler, iş makineleri, itfaiye araçları, ambulanslar ve Taksim Gezi Parkı'nda da askeri birlikler konuşlandırıldı.

Çevredeki binaların çatısına keskin nişancılar yerleştirildi, görüntü almak isteyen basın mensuplarının buralara çıkmasına izin verilmedi.

Meydan çevresindeki otellerde kalan ve aralarında turistlerin de bulunduğu müşteriler, Taksim Meydanı girişinde araçlarından inerek bavullarını kendileri taşıdı ve polislere rezervasyon kağıtlarını göstererek otellerine gidebildiler.

Taksim Meydanı'ndan canlı yayın yapmak isteyen televizyon ekiplerinin canlı yayın araçlarının Gezi Parkı'na kurulmasına izin verildi.

Beyoğlu ve Şişli'deki bazı iş yerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu görüldü.

Sürekli uçuş yapan bir polis helikopteri de alınan önlemlerin grupların hareketlerine göre yerdeki ekiplerin yönlendirilmesine destek sağladı.

İstanbul Valiliği'nin dün açıkladığı tedbirler kapsamında Beyoğlu'nda 41, Şişli'de 19, Kağıthane ilçesinde de 6 olmak üzere toplam 66 ilk ve orta dereceli okul bugün için tatil edilmişti.

Ayrıca, şehir hatları vapurlarının Üsküdar ve Kadıköy'den Kabataş, Beşiktaş ve Karaköy iskelelerine seferleri, saat 14.00'e kadar durduruldu. Yine Sirkeci-Kabataş tramvay hattı, Kabataş-Taksim arasındaki füniküler sistem ile Mecidiyeköy-Taksim arasındaki metro seferleri gerçekleştirilemedi.


-TAKSİM MEYDANI DIŞINDA HER YERDE EYLEM VARDI

(ANKA)- Taksim meydanında kuş uçurtmayan, meydana gitmek isteyen gruplara da tazyikli su ve gaz bombası kullanarak müdahale eden polis, müdahale sırasında da yer yer ?orantısız? güç kullandı. Bariyerlerle çevrilen ve kimsenin girmesine izin verilmeyen Taksim Meydanı'na çıkmayı hiçbir grup başaramazken, Şişli, Kurtuluş, Nişantaşı, Beyoğlu, Cihangir, Osmanbey'in de aralarında bulunduğu birçok yerde gösteriler yapıldı. Polisin hepsine müdahalesi tazyikli su ve biber gazıyla oldu.

DİSK, Türk-İŞ, KESK'in çağrısıyla Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamaları için küçük gruplar, Şişli, Taksim, Beyoğlu, Dolapdere, Nişantaşı, Mecidiyeköy, Cihangir'den Karaköy'e kadar birçok yerde toplandı.

Taksim meydanında kuş uçurtmayan, meydana gitmek isteyen gruplara da tazyikli su ve gaz bombası kullanarak müdahale eden polis, müdahale sırasında da yer yer ?orantısız? güç kullandı. Bariyerlerle çevrilen ve kimsenin girmesine izin verilmeyen Taksim Meydanı'na çıkmayı hiçbir grup başaramadı.

İLK MÜDAHALE DİSK'E YAPILDI

Şişli'de bulunan DİSK binası önünde bekleyenlere sabah 6.30'da tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Olaylara DİSK Başkanı Çelebi, ?Konulan yasaklar demokratik Türkiye diyenlerin ikiyüzlü demokrasi anlayışının kanıtıdır. Bu insanların burnu kanarsa sorumlusu iktidar ve vali olacaktır? sözleriyle tepki gösterdi. DİSK binası içinde geceden bu yana bekleyen gruplar ara ara bina önüne çıkıp ?Yoksulluğa, Adaletsizliğe Hayır? pankartı açarak, 1 Mayıs sloganları attı. DİSK binasından çıkan ve önünde toplanan tüm guruplara polis, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis, müdahale sırasında DİSK binasının girişine de gaz bombası attı.

CHP milletvekili Mehmet Sevigen'in de aralarında bulunduğu bir grup CHP'li, DTP'li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Hasip Kaplan, Akın Birdal'ın da aralarında bulunduğu DTP'liler, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de aralarında bulunduğu siyasiler, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB yöneticileri, TTB Başkanı Gencay Gürsoy ile DİSK binasında kısa süreli toplantı yaptı. Daha sonra İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hayati Yılmaz ile görüştü.

-TAKSİM'E YÜRÜYÜŞ İPTAL EDİLDİ-

Bu arada, Hükümet, İstanbul Valiliği ve sendika konfederasyonları arasında uzun süre devam eden pazarlıklar sonucu Taksim Meydanı'na çıkmakta kararlı olduklarını açıklayan DİSK, KESK, Türk-İŞ, meslek örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, DİSK'in önünde toplananlara, Osmanbey, Şişli, Nişantaşı ve diğer bölgelerde polisin sert müdahaleleri üzerine ?can güvenliğimiz yok? diyerek Taksim'e çıkmaktan vazgeçti.

Her yıl geleneksel olarak 1 Mayıs'ta Taksim Anıtı'na "1 Mayıs? yazılı çelenk koyan ve 1977 1 Mayıs'ta öldürülenleri anmak için Kazancı Yokuşu'na kırmızı karanfil bırakan sendikalar, polisin şiddet yoğunluklu tutukunu protesto amacıyla bu anma etkinliğinden vazgeçti.

DİSK binası önünde, içerde emniyet güçleri hatta milletvekillerinin İstanbul Valisi Muammer Güler ile yaptıkları görüşmelere karşın kitleyle birlikte yürümek isteyen DİSK, bu taleplerinin yerine getirilememesi nedeniyle önce DİSK binası önünde, ardından CHP binası önünde yaptıkları açıklamayla yürümekten vazgeçti. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise yürümemelerinin nedenini ?Can güvenliğimiz olmadığı için yürümekten vazgeçtik. Yoksa bunlar öldürecek bizi. Bu tutum zalimane. Bu ahlaksızlık" sözleriyle açıkladı.

Görüşmelerden sonuç alamayan konfederasyon başkanları DİSK önündeki DSP otobüsüne çıkarak, açıklama yaptı ve burada toplanan yaklaşık 10 bin kişiden dağılmalarını istedi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un konuşması devam ederken, polis toplananların bir bölümüne gazla müdahale etti.

-ŞİŞLİ, OSMANBEY, NİŞANTAŞI SAVAŞ ALANI

Şişli-Osmanbey, Halaskargazi Caddesi'nde de olağanüstü güvenlik önlemi alan polis, sabahın erken saatlerinden itibaren burayı yaya ve araç trafiğine kapattı. DİSK önünde gösteriler ve müdahaleler devam ederken, Osmanbey, Şişli, Nişantaşı çevresinde gruplar toplandı. Çevik kuvvet bu gruplara gaz bombası ve tazyikli su sıkarak dağıttı. Bu sırada Şişli'de bulunan Şişli Etfal Hastanesi'nin bahçesine ve kantinine de biber gazı atan polis, buradaki hasta yakınları tarafından protesto edildi.

Çevik kuvvet ara sokaklarda toplanan gruplara, sürekli biber gazıyla müdahale ederek dağıttı. Polisin kendi sıktığı biber gazından etkilendiği de görüldü.

-OSMANBEY'DEN TAKSİM'E-

Osmanbey'de CHP Şişli Binası önünde yapılan açıklamanın ardından aralarında sendika yöneticileri, meslek örgütlerinin de yer aldığı grup Halaskargazi Caddesi üzerinden ellerinde karanfillerle Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. ?Yaşasın 1 Mayıs", ?Faşizme karşı omuz omuza? sloganları atan grubun Harbiye'ye kadar yürümelerine izin veren çevik kuvvet, TRT Radyosu önünde bu gruba da tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grupları da dağıttı.

Buradan dağılan gruplar Dolapdere, Kurtuluş Akağarlar Yokuşu'na kadar gitti. Buradan da Taksim Meydanı'na girmek isteyen gruplara polis sert bir şekilde müdahale etti. Çevik kuvvetin bazı göstericileri copla ?orantısız? ve "acımasız" bir şekilde dövdüğü görüldü. Göstericiler, kaldırımlardan aldıkları taşlarla polise karşı koyarken, tekrar toplanan göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

-İSTİKLAL MEYDANI'NDAN TAKSİM'E GEÇİT YOK-

Taksim Meydanı'nda İstiklal Caddesi'ni kullanarak ilerlemek isteyen gruplara polis panzerlerle tazyikli su sıkarak ve gaz bombası kullanarak müdahale etti. Ara sokaklara barikatlar kuran polis, protestocuların Taksim'e ilerlemesine izin vermedi. Meydana farklı noktalardan TKP'li 300 kişilik bir grup çıkmak istedi ancak Taksim Meydanı girişinde önü kesilen grubun meydana ulaşmasına izin verilmedi.

Hükümet ve polis aleyhine sloganlar atarak Beyoğlu, İstiklal Caddesi'ndeki ara sokaklarda bir araya gelen gruplara polis biber gazıyla ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler de polise, bira ve su şişeleri ile taş attı.

İstiklal Caddesi üzerinde Mis Sokak, Büyük Parmakkapı sokak ve diğer sokaklardan gelen, aralarında Anarşistler, Halk Kültür Merkezleri üyelerinin de bulunduğu gruplar pankart ve bayrak açtı. Gruplar İstiklal Caddesi'nde ?İşte Taksim İşte 1 Mayıs" sloganları atarak Taksim'e doğru yürümek istediler. Polis, bu grubu da müdahale ederek, dağıttı.

Taksim'i abluka altına alan çevik kuvvet ekipleri, Beyoğlu'nun ara sokaklarında toplanan gruplarla da yer yer çatışmaya girdi. Polisin kullandığı gaz, Beyoğlu'nun neredeyse bütün sokaklarında bulut halinde bir süre durarak etkili oldu. Kazancı Yokuşu, Alman Hastanesi ve Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin bulunduğu Sıraselviler Caddesi'nde de polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis buradaki grubu da hem göz yaşartıcı gaz hem de tazyikli su sıkarak dağıttı. Buradaki müdahalelerden hastanedekilerin de etkilendiği görüldü.

Beyoğlu ve Taksim çevrisindeki ara sokaklarda küçük toplanmalar devam ederken, polis bunlara da müdahale etti.

-TAKSİM POLİSLERE VE GÜVERCİNLERE KALDI-

Taksim Meydanı, Cumhuriyet Caddesi ve Gümüşsuyu, İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu dairesi içinde bariyerle arındırılmış alan haline getirildi. İstiklal Caddesi'nde de dükkanların büyük bölümü kepenk kapattı. Alanda polis ve gazetecilerin dışında sadece, güvercinler kaldı. Meydana kurulan çemberden hiçbir sivil vatandaş geçirilmedi, işlerine gelmek isteyen kişiler de ara sokaklardan dolaştıktan sonra işyerlerine ulaşabildiler.

Çatılarda keskin nişancılar yerleştirildi, gün boyu helikopterle havadan gözetleme yapıldı.

-ÇELEBİ: ?HALKA DEVLET TERÖRÜ UYGULANDI-

Beyoğlu'nda gerginlik devam ederken, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada, İstanbul Valisi Muammer Güler'in sözünü ettiği provokasyonunun, bizzat emniyet güçleri tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, İstanbul'da halka devlet terörü uygulandığını söyledi. DİSK binasında polis müdahalesi nedeniyle maddi hasarın meydana geldiğini vurgulayan Çelebi, ?1 Mayıs'ta işçi sınıfını yalnız bırakmayarak merkez binamıza gelen milletvekillerini ve Avrupa Parlamentosu üyelerini, aydın ve sanatçıları da gaz yağmuruna tutacak kadar fütursuz yapılan polis saldırısı, tam anlamıyla bir devlet terörüne dönüştürüldü. Bir milletvekilimiz kalp krizi riskiyle yüz yüze bırakılmıştır? dedi.

Çelebi, yaşadıkları bu kanunsuz uygulamayı Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine taşıyacaklarını bildirdi.


İstanbul'da gözaltına alınanların sayısı 505'e çıktı

- İstanbul'da 1 Mayıs dolayısıyla yapılan gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 505'e çıktı.

İl Kriz Merkezi'nden alınan bilgiye göre, kentte yapılan gösterilerde polis tarafından şu ana kadar 505 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilere ilişkin emniyetteki işlemler sürüyor.


-1 MAYIS OLAYLARINDA GÖZALTI SAYISI 467'YE ULAŞTI

(ANKA)-İstanbul Valiliği'nce 1 Mayıs için oluşturulan Kriz Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, bugünkü olaylarda şu ana kadar 6 polis memuru ve 2 vatandaşın yaralandığı, 467 göstericinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, olaylar sırasında yaralanan vatandaşlarının ayakta tedavilerinin yapıldığı, yaralı polislerden 3'ünün DİSK Genel Merkezi'nden atılan taşlarla hafif şekilde yaralandığı belirtildi


Apo posteri açan göstericiler polisi taş yağmuruna tuttu

(CİHAN)-Taksim'e gidemeyen eylemcilerden bir grup Okmeydanı'nı karıştırdı.

Polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle Taksim'e çıkamayan bölücü örgüt yandaşları Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'ndeki ara sokaklarda polisle çatıştı. Taşlı saldırıda bulunan gruplara çevik kuvet ekipleri biber gazı ile müdahale etti.

Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Gürbüz Sokak'a barikat kurup ateş yakan eylemciler terör örgütü ele başısı Abdullah Öcalan'ın posterini açtı. Terör örgütü lehinde slogan atan göstericiler çevredeki dükkanların camlarını kırdı. Polis, taş atan göstericileri çevik kuvvet ekipleri panzer eşliğinde dağıttı.


Polis müdahalesine tepkiler geliyor

ANKARA (ANKA) ? 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyenlere karşı polisin önlemleri ve sert müdahaleleri sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Yapılan açıklamalarda başta İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah olmak üzere, olaylardan sorumlu tutulan yetkililer istifaya davet edildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetin Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs kutlamalarının anti demokratik uygulamalarla, iktidar tarafından sabote edildiğini ifade etti. Taksim yasağının, emek güçlerinin en güçlü kitlesel buluşmasına ve emeğin sorunlarına tahammülsüzlükten kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

?Polisler dinci gösteriler ve linççi hezeyanlar dahil bir çok gösteriye açılan Taksim Meydanı'nı bu ülkenin emekçilerine, aydınlarına, demokratlarına kapatarak terör estirenler tarih, toplum ve hukuk önünde sorumludurlar. Bu durumun müsebbiplerini kınıyoruz ve bütün yetkilileri istifaya çağırıyoruz.?

Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa, hiçbir gerekçenin demokratik hak ve özgürlüklerini kullanan emekçilere dönül şiddeti ve terörü haklı gösteremeyeceğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

?Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'u korku kenti durumuna getirerek tam anlamıyla bloke eden Vali Muammer Güler'i; güvenlik güçlerini sendikaları korumak üzere yönlendirmek yerine onlara şiddet uygulatan Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı; ülkemizin en saygın emek örgütlerine dönük saldırgan tutum alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i istifaya çağırıyoruz.?

Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da, 1 Mayıs'taki görüntülerin Türkiye'nin ne denli kötü yönetildiğinin göstergesi olduğu kaydedildi ve ?Adeta bir savaş provası yapan emniyet ve hükümet gaz bombasıyla, ağır silahlarla, panzerlerle, tazyikli su sıkmalarla, joplamalarla İstanbul'u savaş yerine çevirmiştir? denildi. Gerilim yaratan tarafın emekçi düşmanı tutumlarıyla İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve hükümet olduğu ifade edilerek, ?1 Mayıs'a savaş ilan eden başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve emniyet Müdürü derhal istifa etmelidir? denildi.


Çelik'den DİSK ve diğer konfederasyonlara teşekkür

(AA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayısta olumsuzluk yaşanmaması konusunda gayret gösteren başta DİSK olmak üzere diğer konfederasyon başkanlarına teşekkür ederek, "Türk-İş, Hak-İş ve DİSK Başkanları, gelecek 1 Mayıslar'ın 70 milyonun katılımıyla kutlanması konusunda bir kapı araladılar" dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı. İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını görüşmek üzere toplanan komisyonda, Erdöl, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" dolayısıyla Bakan Çelik ve milletvekillerine söz verdi.

Konuşmasına tüm emekçilerin, 1 Mayıs Gününü kutlayarak başlayan Çelik, sendikaların, 150 kişilik bir grupla Taksim'e çelenk koyma kararından vazgeçtikleri yönünde kendisine bilgi ulaştığını aktarak, şöyle konuştu:

"Biz 1 Mayıs konusunda Hükümet olarak çok samimiyiz. 1 Mayıs konusunda bir açılım gerçekleşmiştir. Eğer bu karar doğruysa gelecek dönemlerde arkadaşlarımızın arzu ettiği gibi 1 Mayısı bir bahar şenliği, bahar havası içinde kutlama imkanına zemin hazırlanmıştır. Eğer ulaşan bilgi doğruysa, sağduyulu ve gerçekten yeni bir gerilime fırsat vermeyecek karar alan sorumluları ve STK'ları kutlamak istiyorum. Güvenlik güçleri verilen görevi yapacaktır. Son gün son saate varıncaya kadar STK ve sendika başkanlarıyla en üst düzey görüşmeleri sürdürdük. Kimse olayı örtbas etme niyetine gitmedi. Çok samimiydik. Duyarlı davranan sendika başkanı ve yöneticilerine bugünü ayrı meydanlarda kutlayanlara teşekkür ediyorum. Bugün olumsuzlukların yaşanmaması konusunda gayret gösteren DİSK ve diğer konfederasyon başkanlarına sorumlu davranışlarından dolayı teşekkürü görev biliyorum. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları gelecek 1 Mayısların daha da arzu ettiğimiz, 70 milyonun katılımıyla kutlanması konusunda bir kapı araladılar."


İl Kriz Merkezi: 180 kişi gözaltında

İl Kriz Merkezi, 1 Mayıs olaylarıyla ilgili 6 polisin memurun yaralandığını ve 180 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

KESK: 900'e yakın sendikacı gözaltında

ANKA

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kendisine ulaşan bilgiye göre, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen 900'e yakın sendikacının göz altına alındığını söyledi.


-İSTİKLAL CADDESİ KARIŞTI

1 Mayıs 2008 13:34

(ANKA)1 Mayıs için Taksim'e ulaşmaya çalışan göstericiler ve güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

İstiklal Caddesi üzerinde Mis sokak, Büyük Parmakkapı sokak ve cadde üzerindeki diğer sokaklardan gelen, aralarında anarşistler, Halk Kültür Merkezleri üyelerinin de bulunduğu gruplar pankart ve bayrak açtı. Gruplar İstiklal Caddesi'nde ?İşte Taksim İşte 1 Mayıs? sloganları atarak Taksim'e doğru yürümek istediler. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı İstiklal Caddesi girişinde bekleyen çevik kuvvet ekipleri, hem göz yaşartıcı gaz hem de tazyikli suyla bu kişilere müdahale etti. Güvenlik güçleri ara sokaklara kaçan grupları dağıtmak için buralara da gaz sıkarak müdahale etti.

Bu arada gruptan güvenlik güçlerine bira şişeleri, soda şişeleri ve taş atıldı. Çıkan arbede sonucu cadde üzerinde bulunan birkaç mağazanın camları taş isabet etmesi üzerine kırıldı. Ara sokaklara dağıtılan grupların yer yer yeniden toplandıkları da görüldü.


Sendika başkanları 100 kişilik Taksim yürüyüşünü, CHP önünde bitirdi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) Taksim Meydanı'nda gerçekleştirmek istedikleri 1 Mayıs kutlamaları için yaklaşık 100 kişiyle başlattıkları yürüyüş CHP Şişli ilçe binası önünde sona erdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile bazı milletvekillerinin yer aldığı yürüyüş sırasında gruptakilerin yolu zaman zaman polislerce kesildi.

Emniyet görevlileriyle yaptıkları görüşmeler sonrasında geçiş güzergahı açılırken, gruptakiler CHP Şişli ilçe binası önünde kendilerini polis barikatının ardında bekleyenlerin yanına geldiler.

Üç konfederasyonun yetkilileri, kendilerini bekleyenlere bir açıklama yaparak, yürüyüşün sona erdirildiğini, Taksim'e çelenk bırakılmayacağını da bildirdiler.


Valilik konutuna yürümek isteyen TKP'liler Nişantaşı'nı savaş alaınna çevirdi

1 Mayıs 2008 12:27

(CİHAN)-Valilik konutuna doğru yürümek isteyen Türkiye Komünist Partisi üyesi göstericiler Nişantaşı sokaklarını savaş alanına çevirdi. Taksim Meydanı'na çıkamayan bu gruplar yanlarında getirdikleri taşlarla Vali Konağı Caddesi'nde polise saldırdı. Harbiye Polis Merkezi'ni de taş yağmuruna tutan göstericiler yapılan müdahale sonrası ara sokaklara dağıldı. Atılan taşlardan dolayı 2 polis yaralandı.

Rumeli Cadesi'nden Vali Konağı Caddesi'ne inen grupların valilik konutuna doğru gitmeye çalıştıklarını gören polis yol üzerinde önlem aldı. Ara sokaklardan çıkan göstericiler çevik kuvvet ekiplerini taş yağmuruna tuttu. Bu sırada 2 polis memuru atılan taşlardan hafif şekilde yaralandı. Vali Konağı Caddesi'ndeki mağazalarda çalışanlar da polisin biber gazı kullanması sonrası dükkanlarını kapatarak içeri girdi. Nişantaşı sokakları, göstericilerin attığı taşlar ve kırık şişelerle kaplandı.

Bu arada Harbiye Polis Merkezi de Türkiye Komünist Partili grubun taşlı saldırısna maruz kaldı. Polisin biber gazı ile müdahalesi sonrası gösterciler ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polisin Vali Konağı Caddesi üzerindeki bekleyişi devam ediyor. Gruplar da ara ara toplanarak polise taş atıyor.


Çelebi: "Sağduyu ile eylemi noktalıyoruz"

AA - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz" dedi.

Çelebi, DİSK Genel Merkezi önünde DSP'ye ait parti otobüsü üzerinde KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel bazı demokratik kitle örgütlerinin yöneticileriyle birlikte yaptığı konuşmada, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, bazı siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin 1 Mayıs'ta sağduyu ortaya koyduklarını dile getirdi.

"Coşkulu bir bayramla taleplerimizi haykırmak için Taksim'de buluşmak istedik. Şimdi bütün alanlar Taksim olmuştur. Bütün Türkiye Taksim olmuştur" diyen Çelebi, eylemi noktaladıklarını belirtti.

Çelebi, "Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz. Ancak bu hükümetten hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.


ŞİŞLİ'DE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

1 Mayıs 2008 11:37

-CHP Şişli İlçe Başkanlığının önünde bekleyen 1 Mayıs katılımcılarıyla bir araya gemleye çalışan bazı grupların ara sokaklardaki bekleyişi sürüyor.

İSTANBUL(ANKA)-Polis ablukasında olan Halaskargazi Caddesi'nde bekleyiş sürüyor. Mecidiyeköy-Şişli arasındaki caddenin tüm sokaklarında geniş güvenlik önlemeleri alan polis, grupların birbiriyle buluşmasına izin vermiyor. Sokak aralarında yer yer çatışmalar sürerken polis, panzerle su sıkarak ve gaz bombası kullanarak grupları dağıtmaya çalışıyor.

Mecidiyeköy tarafında da, Şişli'ye ulaşmaya çalışan katılımcılar, polis barikatını aşmaya çalışıyor. DİSK'in Taksim Meydanı'na çıkmama kararı Şişli'deki grup içinde de hayal kırıklığı yarattı. Şişli'de yapılan konuşmalarda buradaki bekleyişin süreceğini belirtildi.


01.05.2008 11:31

Sendikalar Taksim'den vazgeçti. Yaklaşık 150 kişilik grup Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak.

DİSK: TAKSİM'İ İPTAL ETTİ

1 Mayıs 2008 11:28

İSTANBUL (ANKA) - DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendika ve sivil toplum örgütleri olarak Taksim'e yürüyüşü can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle iptal ettiklerini açıkladı.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile sendika ve sivil toplum yöneticileri yaptıkları toplantıda Taksime yürütüşü iptal kararı aldı. Sendika yöneticilerinin DSP'nin otobüsünden alınan kararı açıklamaları bekleniyor.

DİSK Genel Sekreteri Görgün DİSK Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada can güvenliklerinin olmadığını bildirdi. Görgün, ?Genel merkezden dışarı adım atamıyoruz. Bu kadar sert bir müdahale beklemiyorduk. Zalimane bir tutumla karşılaştık. Adım atsak sanki bizi öldürecekler. Böyle bir kararlılık ve sert bir tutum görmedik. Can güvenliğimiz olmadığı gerekçesiyle Taksim yürüyüşünü iptal ettik. Sadece sendika yöneticileri Taksim'e çıkacak? dedi.

KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir da yaptığı açıklamada, "Emniyet güçlerinin anlaşılması güç karşı duruşları var. Yapılan saldırılar kontrollü bir hareketin gelişme şansını ortadan kaldırıyor. Girişim ve çabalarımız sonuçsuz kalıyor. Hükümet sağır, dilsiz ve körü oynuyor. Toplu bir yürüyüş mümkün olmayacak gibi. Bir organizasyon gerçekleştirme şansımız yok.

Biz ya bu kitle ile gideriz ya da gitmeyiz. Pazarlık söz konusu değil. Heyet gönderilmeyecek. Biz bu lütufkar yaklaşımı kabul edemeyiz" dedi.

YARALI POLİS MEMURUNU TAŞIYAN AMBULANSA GÖSTERİCİ ENGELİ

İSTANBUL 01.05.2008 11:01

IHA0023A51-ASA/01-MAY-0048-0048

- YARALI POLİS MEMURUNU TAŞIYAN AMBULANSA GÖSTERİCİ ENGELİ

- ŞİŞLİ ETFAL DEVLET HASTANESİ'NE YARALI POLİS MEMURU TAŞIYAN AMBULANSIN ÖNÜ EYLEMCİLER TARAFINDAN KESİLDİ

- HASTANEYE GİRİŞ YAPMAK İSTEYEN AMBULANSIN İMDADINA ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ YETİŞTİ

- POLİS EKİPLERİ, AMBULANSA GEÇİT VERMEYEN EYLEMCİLERİ GAZ BOMBASIYLA DAĞITTI

MURAT HOROZ

İSTANBUL (İHA) - Karışıklığın ortasında kalan Şişli Etfal Devlet Hastanesi'ne yaralı polis memurunu taşıyan ambulansın önü, eylemciler tarafından kesildi. Polis ekipleri, ambulansa geçit vermeyen eylemcileri gaz bombasıyla dağıttı.

Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde karşı karşıya gelen göstericiler ve polis arasındaki gerginlik müdahaleyle sonuçlandı. Göstericileri dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli su kullanan polis ekipleri joplarına sarıldı. Emniyet güçlerinin müdahalesiyle ara sokaklara doğru kaçan göstericilerin zaman zaman slogan attığı görüldü. Çevik kuvvetin müdahalesinin ardından, fenalaşan göstericilere arkadaşları limon ve limon suyuyla müdahale etti. Gazdan etkilenen vatandaşlar da bölgede bulunan büfelere sığındı.

Polis ekipleri kaçan şahısları kovalarken bu sırada, yaralı bir polis memurunu taşıyan ambulans karışıklığın ortasında kalan Şişli Etfal Hastanesi'ne giriş yapmak istedi. Ambulansta yaralı bir polisin olduğu fark eden bir gösterici, ambulansa doğru zafer işareti yaptı. Durumu fark eden diğer göstericiler ise arkadaşlarına ambulansta polis olup olmadığını sordu. Ambulansta yaralı bir polis memurunun olduğunu anlayan diğer göstericiler, ambulansın önünü kapatarak hastaneye girmesine engel olmak istedi. Durumu

fark eden görevli polis ekipleri, ambulansın yol alabilmesi için eylemcilere müdahale etti. Gazbombasının atılmasıyla birlikte eylemciler dağılırken, yaralı polis memurunu taşıyan ambulans hastaneye girdi.


SİYASİLER, DİSK GENEL MERKEZİ'NDE

İSTANBUL 01.05.2008 11:05:07

- SİYASİLER, DİSK GENEL MERKEZİ'NDE

- DSP GENEL BAŞKANI ZEKİ SEZER, DTP GRUP BAŞKANI AHMET TÜRK, ESKİ BAKANLARDAN MASUM TÜRKER VE MUSTAFA SARIGÜL DİSK GENEL MERKEZİ'NE GELDİ

ABBAS ULU

İSTANBUL (İHA) - Polis müdahalesinin yaşandığı DİSK Genel Merkezi önündeki bekleyiş sürerken, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanı Ahmet Türk, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sendika yetkilileri ile görüşmek üzere Genel Merkez binasına geldi.


Polisten Şişli'nin çeşitli bölgelerinde toplanan gruplara müdahale

AA - 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla Şişli ve Beyoğlu'nun çeşitli bölgelerinde toplanmaya çalışan gruplara polisin müdahalesi sürüyor.

Mecidiyeköy Meydanı ve Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmek isteyen gruplara, polislerce panzerden tazyikli su sıkılarak ve biber gazı kullanılarak müdahale edildi.

Mecidiyeköy'deki müdahale sonucu Gayrettepe yönüne doğru kaçan kişilerden bazıları, yol ortasındaki bariyerleri yıkarak çevreye zarar verdi. Bu arada, polisin kullandığı biber gazlarından Mecidiyeköy'deki otobüs duraklarında bekleyen vatandaşlar da yoğun bir şekilde etkilendi.

Biber gazından etkilenen 2 vatandaş bayıldı. Bayılanlara meydanda bekletilen gezici sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Bu arada, Halaskargazi Caddesi'nde bir araya gelen ve ellerinde Bahçelievler CHP İlçe Teşkilatı yazılı pankart taşıyarak yürüyüş yapmak isteyen bir grup da polislerce durduruldu. Dağılmaları yolunda uyarılan grup, panzerden su sıkılarak dağıtıldı.

Polis, bu grubun ardından aynı caddeye açılan Şişli Etfal Hastanesi sokağında toplanan başka bir gruba da müdahale etti.

Öte yandan, Ergenekon Caddesi'nden Taksim'e çıkmaya çalışan grup ile Şişli Etfal Hastanesi girişi, Osmanbey ve DİSK Genel Merkezi önünde toplanan gruplara da polislerce müdahalelerde bulunuldu.

Bu müdahaleler sırasında polisin sıktığı basınçlı su ve kullandığı biber gazından çevredeki bazı vatandaşlar ile gazeteciler de etkilendi.

Polisin müdahaleleri sırasında olay yerinde görev yapan Anadolu Ajansı (AA) Kameramanı Engin Morgül ile Reuters Kameramanı Bülent Usta, basınçlı sudan etkilendi ve kullandıkları kameraları kırıldı.


PANGALTI'DA SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ

1 Mayıs 2008 11:00

İSTANBUL (ANKA)- İstanbul'da 1 Mayıs göstericilerine polis sert müdahalede bulunuyor. Pangaltı'da toplanan göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunan polisin cop kullandığı görülüyor. Polisin, göstericilere sert müdahalesi sürüyor


SENDİKACI VE SİYASİLERDEN VALİLİĞE ?YÜRÜYÜŞ? BAŞVURUSU

1 Mayıs 2008 10:59

-DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve diğer sendika yöneticileri ve meslek örgütü başkanları İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hayati Yılmaz ile görüştü.

İSTANBUL (ANKA) - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve diğer sendika yöneticileri ve meslek örgütü başkanları İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hayati Yılmaz ile görüştü. Bu görüşmeye CHP'den Mehmet Sevigen, DTP'den Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Akın Birdal, Hasip Kaplan, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da katıldı.

DİSK binasına DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de geldi.

Bina dışında toplanan kalabalıktan uzakta ayaküstü yapılan görüşmede Yılmaz, ?Biz size yol açacağız yöneticilerle birlikte gitmeniz için. Ben size bunu tebliğ ediyorum? dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz'a, CHP Şişli İlçe Başkanlığı'na kadar gitmek istediklerini, buna izin verilmesini istedi. Görüşme sürerken, polisin diğer yerlerde toplanan gruplara müdahalesi devam etti. Süleyman Çelebi ayrıca Yılmaz'a DİSK binasının içine biber gazı sıkıldığını bunun ?haneye tecavüz? anlamına geldiğini savaşlarda bile böyle bir durumun yaşanmadığını söyledi. Hayati Yılmaz ise DİSK binasına gaz bombası atmadıklarını iddia etti.

- SENDİKA YÖNETİCİLERİNİN TALEPLERİ VALİLİKTE ?

Şimdi sendika yöneticilerinin taleplerinin İstanbul Valisi Muammer Güler'e iletildiği ve sonuç beklendiği öğrenildi. Konfederasyon yöneticilerinin DİSK binası dışındaki bekleyişi sürerken DİSK Genel Merkezi önündeki topluluk da slogan atmayı sürdürüyor.

Bu arada güvenlik güçleri, Osmanbey'de toplanan küçük gruplara da yöneldi. Polis ara sokaklara kaçan gruplara biber gazıyla müdahale ederken, gazın etkisi Şişli Etfal hastanesinin bahçesinde de hissedild

CERRAH, OSMANBEY'DE

1 Mayıs 2008 10:51

İSTANBUL (ANKA) ? İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Osmanbey'e geldi. Cerrah'ın polisin kullandığı biber gazından etkilendiği görüldü.


200 KİŞİLİK GRUP DOLAPDERE'YE HAREKETE GEÇTİ

1 Mayıs 2008 10:49

İSTANBUL (ANKA) - 1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde Halasgargazi ve Osmanbey toplanan gruplar Taksim meydanına girebilmek için ara sokaklarda toplanmaya devam ediyor. Yaklaşık 200 kişilik bir grup da Taksim'e doğru yürütüşe geçmek için Dolapdere'ye doğru harekete geçti. Polis Dolapdere'de yoğun güvenlik önlemleri alırken, cadde tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.


CHP'Lİ MENGÜ: ?POLİS YASAK BİBER GAZI KULLANIYOR?

1 Mayıs 2008 10:48

İSTANBUL (ANKA) - İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında bulunan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, polisin DİSK Binası içine sıktığı biber gazının Cenevre Konvansiyonu'na göre, savaşlarda kullanılmasının bile yasak olduğunu söyledi. Mengü, kullananların yargılanması gerektiğini söyledi.

1 Mayıs için DİSK'e destek veren Şahin Mengü, DİSK Genel Merkezi'nde yaşanan olayları ANKA'ya anlattı. Mengü, şunları söyledi:

?Burası çok kalabalık. Abluka sürüyor. Partili arkadaşımız Mehmet Ali Özpolat biber gazından etkilendi. Ambulans çağırdık hala gelmedi. İki saattir ambulans bekliyoruz. Ben binadan aşağıya inerken biber gazının etkisiyle kustum. Çok sayıda CHP ve DSP'li milletvekili var. Burada bir vahşet yaşanıyor. Polisin kullandığı biber gazı Cenevre Konvansiyonuna göre savaşta bile kullanılması yasak olan biber gazı. Bunları kullananların yargılanması gerekiyor. Burada gerçekten dehşet görüntüleri var. Ben Beyrut'ta bile böyle bir şey görmedim. Tekrar ediyorum vahşet yaşanıyor burada.?


DSP DİSK'İN YÜRÜYÜŞÜNDE

1 Mayıs 2008 10:30

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve parti yönetimi DİSK'le birlikte 1 Mayıs İşçi Bayramı için Taksim yürüyüşüne katıldı.

İSTANBUL(ANKA)- DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve parti yönetimi DİSK'le birlikte 1 Mayıs İşçi Bayramı için Taksim yürüyüşüne katıldı.

Hükümet'in 1 Mayıs için aldığı önlemleri eleştiren ve bunların güvenlik önlemi olmaktan çok 1 Mayıs özgürlerini engellemeye dönüştüğünü belirten Sezer, DİSK ile yürüyüşü tercih etti.

Sezer'in yanında DSP Genel Sekreteri Masum Türker, DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ayşe Jale Ağırbaş, İstanbul İl Başkanı Mustafa Aslan ve DSP İstanbul İl Örgütü yer aldı.


ŞİŞLİ'DE TANSİYON GİDEREK YÜKSELİYOR

1 Mayıs 2008 10:40

İSTANBUL(ANKA) -1 Mayıs kutlamaları İstanbul'da yer yer çatışmalara sahne oluyor.

CHP Şişli İlçe Başkanlığı önünde toplanan bir grup CHP'li ve Türk-İş e bağlı bazı sendikalar Taksim'e çıkmak üzere burada bekleyişlerini sürdürüyor. İlçe başkanlığı önündeki gruba katılmak için Şişli'nin ara sokaklarından harekete geçen bazı küçük grupların da polisin barikatıyla karşılaşması yer yer küçük çatışmaların yaşanmasına neden oluyor.

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin aldığı bölgede, polis ara sokaklarda yoğun olarak gaz bombası kullanarak toplanan grupları dağıtmaya çalışıyor. CHP Şişli İlçe Binasında bazı parti ve sendika yetkilileri de zaman zaman, konuşma yaparak 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkma kararlılığını dile getiriyor.

Konuşmaların yanı sıra alanda sürekli müzik yayını yapılıyor.


EMNİYET YETKİLİLERİ SENDİKACILARLA GÖRÜŞTÜ

1 Mayıs 2008 Perşembe TSİ:10:41

İSTANBUL (ANKA)- İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri DİSK Genel Merkezi'nde sendika yöneticileri ile görüşüyor.

DİSK Genel Merkezi'nde emniyet yetkilileri sendika yöneticilerine, sendika başkan ve yöneticilerinin Taksim'e kadar yürüyebileceklerini tebliğ ettiler.

Bu arada göstericilere müdahaleler sürüyor. DİSK Genel Merkezi'nde bulunan CHP Milletvekili Mehmet Sevigen İstanbul Valisi Muhammer Güler ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

CHP'li Mehmet Sevigen ve DTP'li Ahmet Türk, Hasip Kaplan, Akın Birdal ile diğer milletvekillerinin bulunduğu DİSK Genel Merkezi'nde emniyet yetkilileri ile görüşmeler sürüyor. Sendika başkanları Süleyman Çelebi, İsmail Hakkı Tombul'un da bulunduğu görüşmelerde bir uzlaşma yolu arandığı bildiriliyor

01.05.2008 10:37

Hastaneye giden ambulansı engelleyen CHP'li gruba polis müdahale etti

İSTANBUL (CİHAN)-Polisin Halaskargazi Caddesi üzerinde su sıkarak dağıttığı CHP'li grup Şişli Etfal Hastanesi girişindeki sokakta toplandı. Bu sırada hastaneye gelen ambulansın geçişini engelleyen grup sloganlar attı. Bu durum karşısında polis gruba tekrar müdahale etti. Hastane bahçesine kaçan CHP'lileri polis kovaladı.

Halaskargazi Caddesi'ndeki CHP Şişli ilçe binası önünde toplanan grup polis tarafından dağıtıldı. Gruptan bazıları Şişli Etfal Hastanesi'ne doğru kaçtı. Bu sırada hastaneye gelmekte olan bir ambulans CHP'lilerin engeline takıldı. ambulansın geçişini engelleyen ve slogan atan gruba polis tekrar müdahale etti. Burada yeniden biber gazı kullanılınca hastene bahçesindeki hasta yakınları polise tepki gösterdi. Bir vatandaşın üzerine de biber gazı atıldığı görüldü. Eylemci grup ise ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bir kısımının da hastane bahçesinde oludğu öğrenildi.


İSTANBUL 01.05.2008 10:38

- GÖSTERİCİLER POLİSE TAŞLARLA SALDIRDI

- ŞİŞLİ RUMELİ CADDESİ'NDE 1 MAYIS İÇİN TOPLANAN GRUBA POLİS TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE EDERKEN, GÖSTERİCİLER POLİSE TAŞLARLA SALDIRDI

(FOTOĞRAFLI)

RAMAZAN CİN - ABDULLAH COŞKUN

İSTANBUL (İHA) - Şişli Rumeli Caddesi'nde 1 Mayıs için toplanan gruba polis tazyikli suyla müdahale ederken, göstericiler polise taşlarla saldırdı.

1 Mayıs kutlamaları için toplanan gruplar ile polis arasında yaşanan gerginlik sürüyor. Sabah saatlerinde DİSK Genel Merkezi önünde yaşanan gerginliğin ardından Şişli Rumeli Caddesi'ndeki bir grup gösterici polise taşlarla saldırdı. Panzerlerle bölgede bulunan polis ekipleri, taş atan gruba su sıkarak müdahale etti. Su sıkan panzerlere de taş atmaya başlayan göstericiler ile polis arasındaki kovalamaca yaşandı. Grup ara sokaklara dağılırken, yoğun önlemlerin alındığı bölgedeki gerginlik sürüyor.

01.05.2008 10:19-TÜRKİYE

Mecidiyeköy'de toplanan CHP'lilere polis tazyikli su ile müdahale etti

İSTANBUL (CİHAN)-Mecidiyeköy'de toplanıp Taksim'e doğru yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. CHP Üsküdar ilçe teşkilatına üye yaklaşık 100 kişilik grup polis engeline takıldı. Dağılmamakta direnen gruba polis tarafından yapılan uyarıının ardından tazyikli su sıkılarak ve biber gazı ile müdahale edildi.

Mecidiyeköy'de toplanan CHP'liler Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi. Şşili istikamatenden gelen bazı gruplarla da birleşen göstericiler hükümet aleyhinde slogan atmaya başladı. Grup, önüne çıkan çevik kuvvet ekipleri yapılanın kanuna göre suç oludğu uyarısında bulunmasına rağmen slogan atmaya devam etti. Dağılmamakta direnen gruba polis kırmızı renkli tazyikli su sıktı. Kaçışmakta olan gruba daha sonra biber gazı ile de müdahale edildi.


saat 10:16--- Şişli ve Beyoğlu'ndaki hastanelerde olağanüstü hal

AA - Şişli ve Beyoğlu'ndaki hastanelerin 1 Mayıs dolayısıyla olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olması istendi.

Oluşabilecek olağanüstü durumlara karşı Şişli ve Beyoğlu'ndaki hastanelerin özellikle acil servisleri hekim ve ekipman yönünden desteklendi. Şişli ve Beyoğlu ilçesindeki hastanelere gönderilen yazıda, oluşabilecek olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olunması talimatı verildi. Özel hastanelere de bilgi verilerek, 1 Mayıs'la ilgili gelecek acil vakaların sevk edilmemeleri ve gereken müdahalenin yapılması istendi.

Öte yandan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Ambulans Hizmetleri de 36 ambulansı bölgede çıkabilecek olaylar için hazır bekletiyor. Bu kapsamda Taksim Meydanı'nda 4 ambulans hazır tutuluyor.


UFUK URAS DİSK BİNASINA GELDİ

1 Mayıs 2008 ---10:20

- ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ?Emekçilere çiçek, el uzatılması gerek, gaz bombası değil. Karşınızdaki düşmanınız değil. Ama düşman gibi davranıyorlar, emekçilerden nefret ediyorlar? dedi.

-?Gün orantılı güç kullanma günü değil, aklınızı kullanma günü. Taksim'e ilerleyeceğiz hem de kalabalık olarak? dedi.

İSTANBUL(ANKA)- ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, beraberindekilerle birlikte Şişli'de bulunan ve sabahın erken saatlerinden bu yana polis müdahalesinin yapıldığı DİSK'in binasına geldi.

DİSK, KESK ve Türk-İş'in çağrısıyla bugün tek kortejden Taksim'e yürüyecek olan grupların buluşma noktası olan Şişli'deki DİSK binası polis ablukası altında. Çok sayıda kişinin olduğu DİSK binası önünde toplananlara sabahın erken saatlerinden itibaren çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale ediyor. Bina önünde toplanmalar oluyor. Toplanan gruplara polis müdahale ederek dağıtıyor. Polisin en son müdahalesinde DİSK binasının girişine de gaz bombası atıldı.l

CHP'li bazı milletvekillerinin bulunduğu DİSK binasına, ÖDP'li Genel Başkanı Ufuk Uras'ta geldi.

Uras, girişte gazetecilerin sorusu üzerine, bir kere daha hükümetin demokrasi sınavında sınıfta kaldığını ve yüzüne gözüne bulaştırdığını söyledi. Uras, 1 Mayıs'ın bütün dünyada küresel bayram olarak kutlandığına dikkat çekerek, ?Gün orantılı güç kullanma günü değil, aklımızı kullanma günü. Emekçilere çiçek, el uzatılması gerek gaz bombası değil, karşınızdaki düşmanınız değil, düşman gibi davranıyorlar. Emekçilerden nefret ediyorlar. Bu gösterdikleri enerjiyi sosyal devlet için gösterilseydi insancı bir yaşama kavuşurduk? diye konuştu.

Uras, bugün 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e yürüyeceklerini ve bunun kalabalık bir şekilde yapılacağını kaydetti.

Bu arada CHP'li milletvekilleri ile Uras, DİSK ve diğer sendika yöneticileriyle görüşmelerini sürdürüyor.


OSMANBEY'DE GERGİN BEKLEYİŞ

1 Mayıs 2008 ----10:19

İSTANBUL (ANKA)- 1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde Halasgargazi ve Osmanbey toplanan grupların gergin bekleyişi sürüyor. Sık sık slogan atan gruplara sabah saatlerinde polisin sert müdahalesi olmuştu. Osmanbey'de toplanan gruba ise polis dağılmaları uyarısında bulundu. Dağılmaları üzerine müdahale eden polise göstericiler de kaldırım taşları atarak karşılık verdi. Polis panzerlerinin sürekli hareket halinde olduğu gözlenen Osmanbey'de Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek isteyen grup sokak aralarında da gösterilerini sürdürüyor. Polis panzerlerin yanı sıra yaklaşık 50 kişilik robocop da slogan atan gruplara müdahale hazırlığı yapıyor.


EMNİYETTE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

1 Mayıs 2008 ----10:11

İSTANBUL (ANKA) ? İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle kriz masası oluşturuldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde yer alan ?A? Blok'ta bulunan Asayiş Harekat Merkezi içinde oluşturulan kriz masasında İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet, jandarma ve diğer ilgili kuruluşların yetkilileri görev yapıyor. Kriz masasında, kentin çeşitli yerlerinden kameralar aracılığıyla aktarılan görüntüler canlı olarak izlenerek, gelişmeler takip ediliyor.

İstanbul Valisi Muammer Güler'in de gelişmeleri izlemek üzere Asayiş Harekat Merkezi'ne gelmesi bekleniyor.


TAKSİM MEYDANI ABLUKA ALTINDA

1 Mayıs 2008 ----10:06

İSTANBUL(ANKA)- Taksim Meydanı polis tarafından kurulan barikatlarla ablukaya alındı. Meydana giriş çıkışlar yasaklandı.

DİSK, KESK ve TÜRK-İş'in 1 Mayıs kutlamaları için tek koldan Taksim Meydanı'na giriş kararı polisin barikatına takıldı. Taksim Meydanı'nın çevresine kurulan polis barikatlarıyla meydana giriş çıkış engellendi. Taksim, İstiklal Caddesi'ndeki işyerlerinin ise büyük bir bölümünün kepenkleri kapalı. Gazeteci ve polislerin dışında tek tek vatandaşların görüldüğü İstanbul'un en kalabalık merkezlerinden biri olan Taksim, adeta insansızlaştırılmış bir görüntü veriyor. Taksim ve Taksim'e bağlantılı tüm yollar ise tamamen güvenlik görevlilerinin denetimi altında tutuluyor. Tam bir sıkıyönetimin yaşandığı Taksim ve çevresinde polisin yanısıra jandarma birlikleri de herhangi bir olaya karşı tam teçhizatlı hazır bekletiliyor.

Bu arada tur otobüsleri bile meydanın bulunduğu bölgeye alınmadığı görüldü. Taksim de alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinin turistleri de mağdur ettiği gözlendi.


01.05.2008 10:06:48

- İSTANBUL'DA 1 MAYIS ÖNLEMLERİ

- 1 MAYIS NEDENİYLE ÇAMLICA GİŞELERİNDEN GEÇİŞ YAPAN OTOBÜSLER TEK TEK KONTROL EDİLİYOR

- OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLERİN ALINDIĞI İSTANBUL'DA VATANDAŞLAR TRAFİĞE ÇIKMAYINCA YOLLAR BOMBOŞ KALDI

RAMAZAN ALMAÇAYIR

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle mega kentte olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. İstanbul'a giriş noktalarından geçen şehirlerarası otobüsler, polis ekipleri tarafından kontrol ediliyor.

Alınan önlemler çerçevesinde polis Taksim Meydanı'na toplu gidişleri önlemek için İstanbul'a giriş noktalarında sıkı tedbirler aldı. Çamlıca gişelerinden geçiş yapan şehirlerarası otobüsler, polis tarafından durdurularak tek tek kontrol edildi. Öte yandan, 1 Mayıs günü olayların çıkabileceği endişesini duyan vatandaşlar trafiğe çıkmadığı gözlendi. Sabahın erken saatlerinden öğle saatlerine kadar sıkışık olan Boğaz köprüsü trafiği, her zamankinin aksine bugün bomboş kaldı. Avrupa yakasına geçmek isteyen

vatandaşlar, rahat bir şekilde Boğaz köprüsünü kullanarak trafiğe yakalanmadan karşıya geçme imkanı buldu.


CHP'LİLER DİSK BİNASINDA

1 Mayıs 2008 Perşembe TSİ:10:03

İSTANBUL (ANKA) ? CHP'li milletvekilleri Algan Hacaloğlu, Nur Serter, Mehmet Sevigen, Mehmet Ali Özpolat ile Şahin Mengü DİSK Genel Merkezi'ne geldi. Bu arada, bina önünde yeniden toplanan DİSK'liler, ?emeğe, yoksulluğa, adaletsizliğe hayır? pankartı açarak 1 Mayıs marşı okudu. Sık sık slogan atan DİSK'lilere polis müdahale etti. Polis gaz bombaları ve tazyikli su sıkarken göstericiler DİSK binasına girmeye çalıştılar. Polis çok sayıda işçi ve serdika yöneticisini gözaltına aldı.

Bu arada CHP Şişli ilçe binası önünde bekleyen gruptan dağılmalarını istedi. Grup polisin uyarısını dinlemeyince müdahale başladı. Grup sokak aralarına kaçarak dağıldı


İSTANBUL 01.05.2008 09:56:34

- POLİSİN MÜDAHALESİ, SENDİKA BİNASI İÇİNDE DE HAREKETLİLİĞE NEDEN OLDU

- SENDİKA BİNASINA SIĞINAN İŞÇİLER, POLİSİN MÜDAHALESİNİ CAMLARDAN İZLEDİ

- POLİS MÜDAHALESİNE MARUZ KALAN ARKADAŞLARINI İZLEYEN İŞÇİLER, ADETA SİNİR KRİZLERİ GEÇİRDİ

MURAT HOROZ

İSTANBUL (İHA) - DİSK Genel Merkezi'ne sığının işçiler, bina dışında arkadaşlarına yapılan polis müdahalesini camlardan izledi. Müdahaleye maruz kalan arkadaşlarını izleyen işçiler, adeta sinir krizleri geçirdi.

DİSK önünde art arda yaşanan polis müdahalelerinin ardından sendika binasına sığınan işçiler, yırtılan ve dağılan pankartları toparlamaya çalıştı. Bir bayan, "Bütün dünya bizi izliyor. İşgal işçileri değiliz. Vergi verdik, emek verdik" derken, bu sırada polis bina önünde toplanan işçilere müdahale etti.

Polisin tazyikli suyla yaptığı müdahaleyi camlardan izleyen işçiler, adeta sinir krizleri geçirdi. "Camları açmayın" diye birbirlerine seslenen işçiler, polisin tutumunu eleştirdi.


Polis DİSK önünde bekleyenlere üçüncü kez müdahale etti

01.05.2008 09:59-TÜRKİYE

İSTANBUL (CİHAN)-Polis, DİSK önündeki gruba üçüncü kez müdahale etti. DİSK önünde slogan atan toplanan yaklaşık 100 kişi yine polisin müdahalesi ile karşılaştı. Tazyikli su sıkan polise göstericier taş ve şişe atarak karşılık verdi.

DİSK önünde toplanan grup ile polis arasındaki çatışma devam ediyor. Polisin uyarısına rağmen dağılmamakta direnen grup taş ve şişlere atarak karşılık verdi. Polis ise tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak grubu dağıttı. Grup üyelerinin bir kısmı DİSK'e sığındı. Bir kısmı ise ara sokaklara kaçtı. Olaylar sırasında 2 gösterici gözaltına alınırken bir polis ise kafasına isabet eden taş nedeniyle hafif şekilde yaralandı. Olay yerindeki gerginlik devam ediyor.


İstanbul'da gergin başlayan 1 Mayıs kutlamalarında polis göstericilere müdahale etmeye devam ediyor. DİSK Genel Merkezi'nin önündeki işçilere sert müdahalede bulunan polis, Osmanbey'de toplanan gösterileri abluka altına aldı. Polis, Osmanbey'de Halaskargazi caddesi üzerindeki göstericilere tazyikli su sıkarak müdahale etti.

anka

Polis, Taksim'e yürümek isteyen grubu dağıttı

İSTANBUL (CİHAN)-Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde CHP Şişli ilçe teşkilatı önünde toplanan gruba polis müdahale etti. Grubun dağılmasını isteyen polis dirençle karşılaşınca biber gazı sıktı. Grup ise kaçarak ara sokaklara dağıldı.

DİSK önünde yapılan müdahalenin ardından polis bir başka grubu daha müdahele ederek dağıttı. Polis, Halaskargazi Caddesi'de toplanan ve Taksim'e yürümek isteyen grubun dağılmasını istedi. Dağılmamakta direnince çevik kuvvet ekipleri biber gazı sıkarak gruba müdahale etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber