Dünyanın en etkili ve en entellektüel ilk 100 ismi arasında tanıdık isimler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın 100 entelektüeli listesinde tanıdık isimler

Uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en saygın dergilerinden biri olan Foreign Policy, 'yaşayan en büyük 100 entelektüel' listesini açıkladı.

Zirveye çıkan isimler arasında Fethullah Gülen ve Orhan Pamuk da var. Titiz bir çalışmanın ardından belirlenen listede İtalyan yazar Umberto Eco, Amerikalı aydın Noam Chomsky, Alman filozof Jürgen Habermas, gazeteci Fareed Zakaria, iktisatçı Muhammed Yunus ve tarihçi Bernard Lewis gibi ünlü isimler yer alıyor. Adayları seçerken kullandığı kriteri, "Alanlarında müstesna konuma sahip olup, kendi ülkelerinin sınırlarını aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermek." şeklinde özetleyen dergi, sıralamayı ise okurlara yaptıracak. Bunun için internet sitesinde bir anket başlatıldı. www.foreignpolicy.com adresini ziyaret edenler, 100 entelektüel arasından tercih ettikleri 5 kişiye oy verebiliyor.

Foreign Policy, yaşayan en büyük 100 entelektüeli İngiltere'de çıkan Prospect dergisi ile ortaklaşa belirledi. Derginin hazırladığı entelektüeller listesinin dini liderler kategorisinde Fethullah Gülen'in yanı sıra Papa 16. Benedict, İslam âlimi Tarık Ramazan ve Yusuf El Kardavi bulunuyor. Listede yer alan 2 çevreci, 4 din adamı, 6 aktivist, 6 tarihçi, 6 lider, 8 sanatçı ve roman yazarı, 8 gazeteci, 8 bilim adamı, 8 filozof, 11 ekonomist ve 17 siyaset bilimcisinden bazıları şunlar: "Sosyolog Slavoj Zizek, iktisatçı Muhammed Yunus, Nobel Barış ödüllü ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, tarihçi Bernard Lewis, İngiliz yazar Christopher Hitchens, Çek devlet adamı Vaclav Havel, New York Times yazarı Thomas Friedman, siyasal bilimci Francis Fukuyama, Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General David Petraeus, Nobel Barış ödülü sahibi İranlı aktivist Şirin Ebadi ve Rus satranççı Garry Kasparov." Derginin editörleri, listeyi ortaya çıkarırken kullandıkları kriterleri de şöyle açıklıyor: "Bu listedeki bay ve bayanlar dünyadaki en girift düşünürlerden bazıları olmakla beraber, listeyi hazırlarken kullandığımız kriterler bundan daha basit olmazdı: Adaylar yaşıyor ve halen kamusal hayatta faaliyet gösteriyor olmalı. Alanlarında müstesna konuma sahip olup, aynı zamanda kendi ülkelerinin de sınırlarını sıkça aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermeli." Listenin üçte ikisini Amerikalı ve Avrupalı entelektüeller oluşturuyor. Türkiye'nin de içinde değerlendirildiği Ortadoğu'dan 11 isim yer alıyor. 100 entelektüel isim arasından ilk 20'yi belirlemek için bir anket de düzenleyen dergiye www.foreignpolicy.com adresinden ulaşılabiliyor.

Mehmet Rıfat Yeğen/Zaman


En etkili iki Türk

Time dergisi 2008'de dünyanın en etkili yüz ismini belirledi. Listede ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz ve Fener Rum Patriği Bartholomeos da var

Amerikan Time dergisi her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada siyasete, toplumsal yaşama bilime ve şov dünyasına yön veren en etkili 100 ismi belirledi. Okuyucu anketleri ve kendi alanında uzmanların görüşü alınarak hazırlanan listede Amerika'da yaşayan Türk asıllı ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz ve Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos da yer aldı. Dergi Mehmet Öz için ?Hastalarıyla tutkuyla ilgileniyor. Ve dünyaya sağlıklı yaşam mesajı vermek için var gücüyle çalışan biri? sözlerini kullandı. Anglikan Kilisesi'nin ruhani lideri Başpsikopos Rowan Atkinson dergiye Fener Rum Patriği Bartholomeos için yazdığı yazıda ?ekümenik? tanımlamasını kullandı.

Çevreci Patrik

Atkinson, Patriğin çevreci yönüne dikkat çekti: ?O Ekümenik İstanbul Patriği sıfatıyla tarihi bir unvanı taşıyor. Ancak Ortodokslar üzerinde Papa'nın Katolikler üzerindeki etkisi gibi bir etkisi yok. Patrik Bartholomeos, görece çok küçük politik gücüne güç katmayı başardı. Çevresel sorunların, ilahi sorunlar kadar önemli olduğunun altını çizdi. Çevre sorunlarına diğer tüm dinlerin liderlerinden daha çok açık oldu? dedi. Time'ın 5 dalda seçtiği en etkili isimler arasında Dubai Emiri El Matum, Rus lider Putin, ABD Başkanı Bush, Şarkıcı Mariah Carey de yer aldı. Amerikalı tolkşovcu Oprah Winfrey beşinci kez seçilerek listeye en çok giren isim oldu.

Erdoğan ve Pamuk da girmişti

TIme dergisi, en etkili isimleri seçmesinin kriterini ?Bulunduğu konumu halktan aldığı güçle elde edenler, toplum hayatında sesleri pek duyulmasa da zamanımızın önemli olaylarında büyük etkisi olanlar ve ahlaki açıdan örnek teşkil eden insanlar? olarak açıklıyor. En etkili 100 isim listesine 2004'te ?AB ve Kıbrıs'taki gelişmeler? nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan ve 2006'da Nobel Edebiyat Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk da girmişti. 1999'dan beri hazırlanan listeye giren başka Türk bulunmuyor.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber