Gül, çocuğunu sigortalı yaptı mı?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışanın Dünyası/ Şerif Akcan

Sigorta dolandırıcılarına dikkat!

Sosyal güvenlik reformu olarak gündeme gelen ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu? toplumun her kesimi tarafından ?istismar? edilerek reform olmaktan çıkarıldı. Son iki hafta içinde ortaya çıkan manzara karşısında ülkem adına geleceğe dönük umutlarımın hepsi tükendi.

İki-üç yaş çocuklardan başlayıp her yaştaki çocukların sigortalı yapılması için sigorta müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklarda bekleyen insanların aslında bu çocukların geleceklerini kurtarmaktan çok yok etmelerine üzüldüm.

Kanunun bu şekilde hazırlanmaması gerekirdi. Buna katılıyorum. Muhtemelen Anayasa Mahkemesinden dönecektir. Bu, olayın bir boyutu. Yazımı hazırladığım saate kadar anılan yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı. Cumhurbaşkanımızın veto etme ihtimali hayli yüksek. Umarım bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilir ve ortaya çıkan karışıklıktan ders alınarak daha makul bir düzenleme yapılır.

Çocuklarımızı kısa bir süreliğine sigortalı yapıp gelecekte avantaj sağlamaları için gösterdiğimiz çabayı başka alanlarda neden gösteremiyoruz. Benim çocuğum kurtulsun diğerleri ne olursa olsun mantığının izahı var mı? Sigortalı olamayan çocuklarımız ne olacak? Gelecekte onlara bu durumu nasıl izah edeceğiz? Üç yaşında sigortalı yapılan çocuk, 60 yaşına geldiğinde emekli olurken, aynı yaşta olan ve sigortalı yapılmayan çocuğa durumunu nasıl izah edecek? Benim annem-babam çok kurnazdı, bak ben emekli oldum ama sen beş yıl sonra emekli olacaksın! Hatta ben senden 10 puan daha fazla aylık alacağım. Ben daha konuşmayı bile bilmezken sigortalı yapan annem-babam nur içinde yatsın! sana da geçmiş olsun mu diyecek?

Uzmanlar da kaybetti!

Sosyal güvenlik alanında bugüne kadar toplumumuza sağlıklı bilgi veren ve benim de çok yakından takip ettiğim yazar dostlarımız bu imtihanda başarılı olamadılar. Çocukların sigortalı yapılması teşvik edici yazılar yazdılar.

Öncelikle bu arkadaşlarımızın iyi niyetlerinden zerre kadar kuşkum olmadığını belirtmeliyim. Diğer yandan alanlarında çok iyi olduklarını da vurgulamak isterim. ?Reyting? kaygısıyla olsa gerek çocukların sigortalı yapılması yönünde yazdıkları yazılar ile toplumda bir panik havası oluşturuldu. Bana müracaat edip çocuklarını sigortalı yaptırmanın yollarını arayan yüzlerce kişiye ?ben kendi çocuğumu sigortalı yaptırmadım? diyerek yatıştırmaya çalıştım. Ama, birçok kişi, ?olsun ben yaptırmak istiyorum, şu gazeteci böyle diyor? gibi gerekçeler ile ikna olmadılar.

GÜL'E HAKSIZLIK YAPILDI

Basın yayın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı da 15 yaşındaki oğlunu sigortalı yapmıştı. İlk okuduğumda inanamadım. Cumhurbaşkanımıza böyle bir davranışı yakıştıramadığım için haberde bir kasıt olduğunu düşündüm ve araştırdım. Basında çıkan sigorta numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı resmi internet sitesine girdim ve baktım.


Cumhurbaşkanı'nın oğlu bile 14.5 yaşında sigortalı oldu/ Şükrü Kızılot/ Hürriyet/ 25 Nisan 2008


Cumhurbaşkanımızın oğlu bundan yaklaşık iki yıl önce yani 1 Temmuz 2006 tarihinde sigortalı olmuş. Bu yasa ile uzaktan ve yakından alakası olmayan bir tarihte sigortalı yapılmış. Bilmiyorum ama yaz tatili sırasında bir yerde çalışmış olmalı. O tarihte Sayın Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olmadığı gibi, 30 Nisan 2008 tarihi öncesi ve sonrası sigortalılık konusu gündemde bile değildi.

Basında yapılan haberlere göre ise, Cumhurbaşkanımız 18 yaşından küçük oğlunu sigortalı yapmış ve Ankara Ticaret Odasına kaydetmişti. Haberi yapanlar, iki yıl önceki sigortalılıktan bahsetmiyorlar. Benim gibi araştırmayanlar ise haklı olarak Cumhurbaşkanımıza kızdılar. Cumhurbaşkanının oğlu veya herhangi bir kişi ticari faaliyet yapıyor olsa bile 18 yaşından önce Bağ-Kur sigortalısı olamaz. Diğer yandan İş Kanununa göre, 15 yaşını dolduran çocuklar (gençler) çalışabilirler. Temel eğitimini aksatmamak kaydı ile 14 yaşını tamamlayan çocuklar da çalışabilir. Gerçekten bir iş yerinde fiilen çalışan çocuklar da yetişkinler gibi sigortalı olabilirler. Buna yasal bir engel yoktur. Ancak, fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar yasal değildir ve iptal edilmesi gerekir.

GERÇEK ÇALIŞMAYANA İPTAL

Sosyal Güvenlik Kurumu, çocuk işçilerin çalışmalarını inceleme yolu ile iptal edebilir. Bu uygulamanın hukuksuz olduğunu ileri sürmek mümkün değil. Eğer bunu hukuksuz kabul edersek, eski SSK Sigorta Müfettişlerinin fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılar için vermiş oldukları iptal kararlarını da hukuksuz kabul etmek gerekir.

Diğer yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılığı iptal etmek yerine teşvik etmeli görüşüne katılıyorum. Ancak, göreceksiniz, bu çocuklar en fazla bir ay sigortalı gösterilip sonra çıkışları yapılacak. Gerçekten bir iş yerinde çalışmadıkları için sigortalılıkları kanunsuz olduğu gibi sadece göstermelik sigortalı yapıldıkları için de sisteme herhangi bir faydası olmayacak. Zararını ise yaklaşık 40 yıl sonra bu toplum görecek.

DOLANDIRICI İŞBAŞINDA

Yazımızın başlığı ile ilgili birkaç noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Kurt, sisli havayı sever misali, bu ortamdan yararlanmak isteyen bazı dolandırıcılar işbaşına geçtiler. Kurdukları paravan reklam şirketleri ile sigortalı yapmak için halen çocuk aramaya devam ediyorlar. Nisan ayının son haftası kurup tescil ettirdikleri reklam şirketlerine ?kanunun ilk tescilde işe giriş bildirgesini bir aylık sürede verilmesine? imkân tanıyan hükmünden yola çıkarak her yerde para karşılığı sigortalı yapmak için çocuk arıyorlar. Hatta bir okula gidip öğretmenlerden 300 YTL toplayıp çocuklarını sigortalı yapma vaadinde bulunmuşlar. Bu fiyat yer yer 1000 YTL'ye kadar çıkıyormuş.

Bu tür dolandırıcıların oyununa gelmemenizi tavsiye ederim. SGK, sonradan tescil edilip çok sayıda çocukları sigortalı yapan bu iş yerlerini haklı olarak inceleyecektir. İnceleme sonunda çocuklarınızın sigortalılıklarının iptali ile karşılaşabilirsiniz. Verdiğiniz paraları da geri almanız zor olacaktır. Okuyucularımızın mağdur olmaması için dikkatli olmalarını salık veriyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber