Sahte diplomalı doktora 5 yıl hapis

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Düzenlediği sahte diplomayla yaklaşık 10 yıl boyunca devlet memuru olarak doktorluk yapan Zekiye Bahar Karasu 5 yıl hapis ve 245 bin 360 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanık Karasu ve avukatı Andaç Şükrü Zaloğlu katıldı.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı, sanığın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1996'da mezun olmuş gibi sahte diploma düzenlediğini belirtti.

Sanık Karasu'nun, ardından Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunarak, 1996'dan itibaren Gaziantep ve Çanakkale'de devlet memuru olarak doktorluk yapmaya başladığını ifade eden Hamdovalı, Karasu'nun durumun Şubat 2008'de Sağlık Bakanlığınca anlaşıldığını kaydetti.

Karasu'nun, görev yaptığı süre boyunca maaş alarak Hazineyi ve Sağlık Bakanlığını dolandırdığını belirten Hamdovalı, sanığın, doktor olmadığı halde doktorluk yaparak 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna da muhalefet ettiğini anlattı.

Hamdovalı, Karasu'nun Türk Ceza Kanununun (TCK) ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olacak şekilde nitelikli dolandırıcılık'' suçuna ilişkin maddeleri ile 1219 Sayılı Kanunun 25. maddesi uyarınca toplam 3 yıl 10 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Hamdovalı, Karasu hakkında, hazırladığı sahte diploma nedeniyle ''resmi evrakta sahtecilik'' suçundan da cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığına dikkati çekti. Ancak diplomada, ''Sağlık Bakanlığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'' başlığının yer aldığına işaret eden Hamdovalı, üniversitelerin özerk olmaları ve herhangi bir bakanlığa bağlı olmamaları nedeniyle, diplomanın ''aldatıcılık unsuruna haiz olmadığını'' belirtti.

Bu hususun, ilk bakışta anlaşıldığını kaydeden Hamdovalı, bu sebeple resmi evrakta sahtecilik suçundan sanığın beraatını istedi.

Hamdovalı, Karasu'nun hükümle birlikte tahliyesini de talep etti.

Sanık avukatı Zaloğlu ise TCK'daki dolandırıcılık suçunun 1219 sayılı kanunun 25. maddesindekinden daha ağır bir cezayı öngördüğüne dikkati çekti. Zaloğlu, bu sebeple, 1219 sayılı yasadan ceza verilmesinin kanunen mümkün olmadığını belirtti.

Müvekkilinin 17 yaşında söylediği bir yalanla suçun başladığını ve bu yalandan dönemediğini kaydeden Zaloğlu, Sağlık Bakanlığının da bu suçun oluşmasında büyük kusuru bulunduğunu savundu. Zaloğlu, ''Sağlık Bakanlığı, gerekli denetimleri yapmış olsaydı, böyle bir olaya imkan verilmeyecekti'' dedi.

Bakanlığın davaya müdahil olarak da katılmadığına dikkati çeken Zaloğlu, ''bunun, bakanlığın kusurlu olduğunu gösterdiğini'' öne sürdü.

Zaloğlu, müvekkilinin cezalandırılması durumunda, bunun alt sınırlardan yapılmasını talep etti.

Zekiye Bahar Karasu da pişman olduğunu belirtti.

Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, verilen kısa aranın ardından, Karasu'nun dolandırıcılık suçundan toplam 5 yıl hapis ile 245 bin 360 YTL adli para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Karasu'nun tutukluluk halinin devamına karar verildiğini belirten Özbaş, sanığın, sahte diploma düzenlemek ve 1219 Sayılı Kanuna muhalefet suçlarından ise beraatına karar verildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber