Albay, çürük raporlarını görmemek için para istemiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 08:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Çürük çetesine nasıl girdiler?

MUSA KESLER

İddianamede, rüşvet ve sahte rapor çarkından haberdar olan bazı görevlilerin, çarka dahil olmak için bu işe karışan memurlarla temasa geçtikleri ve şikâyetle tehdit ettikleri belirtildi

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından sahte belgelerle çürük ve hava değişim raporu alınmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede zanlıların kurduğu rüşvet çarkı ayrıntılarıyla anlatıldı.

Askeri savcı Binbaşı Erhan Ermişoğlu'nun hazırladığı iddianamede sahte hava değişim raporu alan askerlerin devletten ?hava değişim bedeli? olarak 150 ile 460 YTL arasında değişen ödemeler aldıkları belirtildi. 54 kişiye ödenen ve yaklaşık 17 bin YTL tutarındaki bu paranın da ?Hazine zararı? olarak zanlılardan faiziyle tahsili istendi.

?Çomak sokmayız'

Savcı, ?Hazine zararı? olarak değerlendirdiği bu paraların zanlılardan faiziyle birlikte geri alınmasını istedi. İddianamede ayrıca Askerlik Şubesi Başkanı Albay Gürler Akın'ın sahte raporları fark ettiği ve buna karşılık sahte rapor sahiplerinden ?sus payı? olarak para istediği belirtildi. Üsküdar Askerlik Şube Başkanı Albay'ın ordudan ihracı isteniyor.

İddianamede, rüşvet ve sahte rapor çarkından haberdar olan bazı görevlilerin de çarka dahil olmak için bu işe karışan memurlarla temasa geçtikleri yer aldı. İddianameye göre, sahte rapor sistemini öğrenen Binbaşı Arif Savaş Demir, bu işleri yapan memur Taylan Uğur'a kurdukları düzeni bildiğini ima ederek, ?Kimsenin tekerine çomak sokmak niyetimiz yok? dedi ve kendisinin göndereceği kişilere de sahte rapor alınmasını istedi.

Albay'a da sus payı

Bu teklifi önce reddeden Uğur daha sonra kabul etmek zorunda kaldı ve aynı usullerle Demir'in gönderdiği askerlere de sahte rapor vermeye başladı.

İddianamede rapor süresine göre askerlerden 1000 YTL ile 25 bin euro arasında para alındığı belirtildi.

İddianamede, sahte raporları fark eden bir albayın raporları alan askerlerin ailesinden ?sus payı? istediği belirtildi.

İddiaya göre, Üsküdar Askerlik Şubesi Başkanı Albay Gürler Akın, Ramazan ve Fatih Bergin isimli kardeşlere GATA Çamlıca Göğüs Cerrahi Servisi'nden (rüşvet çarkının içinde yer alan) yüzbaşı Habil Tunç tarafından sahte rapor verildiğini tespit etti.

Bunun üzerine, şubede görevli (rüşvet sisteminin içerisindeki) Astsubay Serkan Güneri'yi çağırarak sahte raporlarla ilgili Savunma Bakanlığı'na yazdığı ihbar yazısını gösterdi.

Bergin kardeşlerin babası Ali Seydi Bergin'i kastederek, ?3-4 gün içerisinde senin hatırına 5 bin YTL getirdi getirdi, aksi halde bu yazıyı bakanlığa göndereceğim, bunu kendilerine ilet? diyerek tehdit etti.

Astsubay, parayı Albay Akın'a teslim etti.

Parayı alan albay gülerek, ?Ben işi gücü bırakacağım, (sahte) rapor tarayacağım, bu iş daha kazançlı? diyerek daha önce hazırladığı ihbar yazısını yırttı.

Sistem nasıl işliyor?

- Çeteyle bağlantılı kişiler askerleri İstanbul Merkez Komutanlığı'na gönderiyor.

- Merkez Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Bora Emenli, bu kişileri bağlantılı olduğu GATA Haydarpaşa Ortopedi Servisi'ne gönderiyor.

- Burada görevli Astsubay Esen Çolak ve sivil memurlar Uğur Taylan ve Hakan Doruk, uzman doktorların imzalarını kullanarak raporlar düzenliyor.

- Uzun süreli hava değişim raporları ya da çürük raporları için ise bir gece yatmış gibi gösterilen hastalar, yine sahte işlemlerle GATA Çamlıca Göğüs Cerrahi Servisi'ne sevk ediliyor.

24 sanığa ceza yağdı

Çok sayıda yükümlüye sahte askerliğe elverişsiz raporu vermekle suçlanan 24 sanığa ceza yağdı. Duruşma, dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Başçavuş Aytekin Demirdaş 14 yıl, emekli albaylar Altınel ve Gündüz ile diğer sanıklar Bülent Atilla, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Veli Çırk ve Süleyman Eke 5'er yıl hapse mahkûm edildi. Sivil memur sanık Levent Özcan 7 yıl hapis cezası aldı. 13 sanık da 3'er yıl ceza aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber