Okul kantinlerinde satılan ürünler, piyasaya göre daha pahalı

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, okul kantinlerinde satılan ürünlerin piyasaya göre daha pahalı olarak öğrenciye satıldığının ortaya çıktığını bildirdi. Özcan, "Oysa öğrenci kantinleri, ticari zihniyetle değil, öğrencilerin okul içindeki gereksinimlerini sağlıklı bir şekilde sağlamaya dönük bir hizmet anlayışla işletilmelidir" dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, okul kantinleri ile ilgili olarak yaptırdığı araştırmayı açıkladı. Ankara'nın muhtelif bölgelerindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarında satılan ürünlerin ortalama fiyatları ile ortalama piyasa fiyatlarını karşılaştırıldı. Devlet okullarında yapılan araştırmaya göre, okul kantinlerinde ürünlerin piyasaya göre daha yüksek fiyatla satıldığı gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Araştırma sonuçlarından ortaya çıkan tablo karşısında sendika, "Öğrencilerimiz, kantin işletmecileri tarafından bir anlamda kazıklanıyor. Bilindiği gibi kantinler bakanlığın gözetimi ve denetiminde okul-aile birliklerinin işletmesine veya işlettirilmesine bırakıldı. Okul-aile birlikleri isterlerse buraları kendisi işletebiliyor, isterse üçüncü şahıslara ihale ederek işlettirebiliyor. Kantinlerin ihale usulüyle satışa çıkarılması kar amaçlı kuruluşlar haline gelmesine yol açıyor. Oysa öğrenci kantinleri; ticari zihniyetle değil, öğrencilerin okul içindeki gereksinimlerini sağlıklı bir şekilde sağlamaya dönük bir hizmet anlayışla işletilmelidir" diyerek, bu duruma yetkililerin bir an evvel el atması gerektiğini bildirdi.

Öğrencilerin sadece para kazanma aracı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulanan değerlendirmede, öğrencilere satılan ürünlerin öğrencileri sağlıksız beslenmeye ittiği kaydedildi. Genel Başkan Özcan, kantinlerle ilgili olarak şunları kaydetti:

"Hastalıklı nesillerin yetişmemesi için okul kantinlerinde taze meyva, doğal ve katkısız meyva suları, süt mamulleri de satılmalıdır. Ayrıca kantinlerin temizliğine önem verilmeli, kantinler tuvaletlerin yanından uzak tutulmalı, kantinlerde satılan ürünler bilinen markalardan oluşmalıdır".

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber