Sanık ve zanlılar adliyeye SMS ile çağrılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2008 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın 1 Nisan 2008'den buyana uygulamaya koyduğu "UYAP SMS Bilgi Sistemi" adliyelerdeki işlemleri hızlandırdı.

Daha önce tanık, sanık veya zanlılara posta ile bildirilen ve geri dönüşümü 15 gün 1 ay gibi uzun bir süre tutan tebligatlar (örneğin; duruşma günü) şimdi cep telefonu kısa mesaj ile hemen yapılıyor.

Bakanlığın 2 GSM şirketiyle yaptığı yaptığı protokol çerçevesinde mahkeme kararları, kişinin taraf olduğu dosyanın durumu, müdafi bilgi alma veya müşteki sonuç bilgileri cep telefonu SMS ile sorgulama yapılabiliyor.

Adana Adliyesi Bilgi İşlem Müdürü Sayim Ergül, kısa bir süre önce başlayan uygulamanın olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Daha önce 4.5 YTL olan posta ücretiyle yapılan tebligatların yeni sistemle hem zaman, hem kağıt giderini ortadan kaldırdığını ifade eden Ergül, devletin posta masraflarını azaltarak 7 trilyon kaynak tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Ergül, "Hem vatandaşlar hem avukatlar adliyeye gelerek ilgili oldukları dosaya yada işlemler hakkında bilgi aldıklarında emek ve zamandan harcama yapıyor. Şimdi SMS Bilgi Sistemi daha etkin bir şekilde yargıya erişilmesini sağlıyor." dedi.

Adli işlemlere ilişkin bilgilere her an her yerde ulaşılabilir hale geldiğine işaret eden Sayim Ergül, vatandaşın yargılama aşamasındaki süreci de yakından takip etme imkanı bulduğunu açıkladı.

İş gücü kaybının ortadan kalmaya başlamasıyla yargılamamın daha da hızlandığına dikkat çeken Ergül, bilgi edinmenin yanısıra hak ve kayıplarının önüne geçildiğini bildirdi. Adliye çalışanları da sistemden memnun. Hazırlık Bürosu'nda çalışan personel, bir dosyala ile ilgili kişilere SMS ile çok rahat bir şekilde ulaştıklarını belirterek, "Daha önce posta ile bir ayı bulan işlemler şimdi bir dakikada yapılıyor. Yeterki şahsın dosyadaki cep telefonu numarısı aktif ve doğru olsun. Mesaj gittiğinde vatandaşlar da merak edip, ertesi gün hemen mahkemeye geliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber