Deliksiz bir uykuya hasret misiniz? İşte çözümü

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uykunun en derin ve dinlendirici dönemi olan yavaş dalga uykusu yaşla birlikte azalma gösterir. Yaşlılarda uykusuzluk yaygındır. Tıbbi hastalıklar, kullanılan ilaçlar, prostat, kalp solunum hastalıkları, ağrılar da uykusuzluğa yol açabilir.Yaşlanmayla birlikte uykuda bazı niteliksel ve niceliksel değişiklikler olur.

Yaşlı insanlarda uyku bozukluğu yaygındır. Yaşla birlikte uykuda ortaya çıkan değişikliklerin belki de en önemlisi normal biyolojik ritmin ilerlemesidir. Bu uykuuyanıklık saatlerinde öne gelme demektir. Bir başka deyişle yaşlandıkça insanlar giderek daha erken yatmaya ve daha erken kalkmaya başlarlar.

YAŞLILIKTA UYKU KISALIR

Yaşla birlikte insanların uyku süreleri de giderek kısalmaya başlar. Uykunun en derin ve dinlendirici dönemi olan yavaş dalga uykusu yaşla azalma gösterir. Yaşlılarda uykusuzluk oldukça yaygındır. Birincil nedenlerin yanı sıra eşlik eden tıbbi hastalıklarda uykusuzluk gelişimine neden olur. Kullanılan ilaçların da uykusuzluğa yol açıcı özellikleri bulunabilir. Yaşlı kadınlar arasında uykusuzluk daha yaygındır.

Bu daha çok menopoza bağlıdır.Yaşlılarda uykusuzluk daha çok gece sık uyanma şeklinde görülür. Prostat, menopoz, kalp hastalıkları, solunum hastalıkları, ağrılar ve daha başka hastalıklar uykusuzluğa yol açabilir. Yaşlılarda depresyon ve demans uykusuzluk nedir

Öte yandan, yaşlılarda depresyon sık ortaya çıkan bir hastalıktır ve depresyon da uykusuzluğa neden olabilir. Eş kaybı, emeklilik, sosyal izolasyon ve eşlik eden tıbbi hastalıklar yaşlılarda depresyonla ilişkili olabilir.

UYKUNUN EVRELERİNDE NELER OLUR

1.Evre: Uykuya dalarken, düşüncelerimiz aklımızda gezinmeye başlar ve çevreyle olan iletişimimiz azalır. n 2.Evre: Gecenin yaklaşık yüzde 50-60'ı evre 2 uykudan oluşmakta olup uykunun hafif dönemini oluşturmaktadır (örneğin uykudan kolay uyanılır).

3. ve 4. Evre: 3 ve 4 evre çoğunlukla gecenin ilk yarısında olup "derin uyku" dediğimiz dönemdir. Bu dönemde uyanmak için daha yoğun, güçlü bir stimulusa ihtiyaç duyulmaktadır. Evre1'den 4 kadar olan süreç, uykunun non-REM dönemini oluşturmaktadır. REM denilen hızlı göz hareketi dönemi gece boyunca 90 dakikalık sikluslar tekrarlanır. Her gece ortalama 4-5 REM episodu olur.

NORMAL GECE UYKUSU NEDİR?

Geceleri, uykunun derinliğinde ve karakterindeki tahmin edilebilir boyutlarda değişikler oluşabilir. Sağlıklı genç bir erişkin, ışıklar kapatıldıktan 10-20 dakika sonra uyuyabilir. Daha sonra gece boyunca 5 evreden oluşan uyku siklusları gece boyunca devam eder.

UZM. DR. FUNDA GÜDÜCÜ SAĞIR- UZM. DR. AYŞE TÜRKÖZÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber