Bankalar, kredi kartıyla alınan ürün arızalanınca zararı karşılama başladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

KREDİ kartlarında yaşanan yoğun rekabet, sigorta kapsamının yaygınlaşmasını sağladı. Artık bankalar, firmaların kullanım hatası gerekçesiyle garanti kapsamından çıkardığı ürünlerin zararını da karşılıyor.

Alışveriş Sigortası, sadece kredi kartlarını değil, satın alınan ürünleri de 90 güne kadar tüm risklere karşı güvence altına alıyor. Karşılanan zarar 10 bin dolara kadar çıkıyor.

37 milyon 335 bin kredi kartıyla, yılda 128 milyar 17 milyon YTL'lik alışverişin yapıldığı Türkiye'de, bankalar sadece kredi kartlarını değil, bu kartlarla alınan ürünleri de sigortalama yoluna gidiyor. HSBC, İş, Yapı Kredi, Citibank, Garanti, TEB gibi bazı bankalar artık, kredi kartıyla alınan ürünlerin 30 gün ya da 90 gün içinde çalınması, kırılması, arızalanması ya da kaybedilmesi durumunda zararı karşılama yoluna gidiyor. Karşılanan zarar miktarı, 500 YTL'den başlayıp, banka ve kartın özelliğine göre 10 bin dolar'a kadar çıkıyor.

Tümünü yararlandıran var

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, bu uygulamadan HSBC, İş, Yapı Kredi, Citibank tüm kredi kartlarını yararlandırırken, TEB sadece Platinum Cart, Garanti Bankası Bonus Premium, Shop and Miles ve Club Cart müşterilerine bu hakkı tanıyor. Citibank'ın uygulamasında ise klasik kart ile Gold kart müşterilerin karşılanan zararlarıyla ilgili limitleri değişiyor. Citibank klasik kart müşterilerinin 3 bin dolara kadar zararları karşılanırken, bu miktar gold kart müşterilerinde 10 bin dolara çıkıyor. Bu bedel, HSBC'nin kredi kartlarında 500 YTL olurken, İş Bankası kartlarında 1400 YTL, Yapı Kredi World'de 1500 Euro ve TEB Platinum Card ise 1500 dolar oluyor. Garanti Bankası'da Bonus Premium, Shop and Miles, Club ve American Express kartlarıyla alınan ürünlerde 2 bin dolara kadar oluşan zararları tazmin yoluna gidiyor.

Ürün hasarları da kapsamda

Kredi kartlarına uygulanan Alışveriş Teminatı Hizmet Sigortası, kaza sırasında hasar gören, garanti kapsamında karşılanmayan ürün hasarları, seyahat sigortaları kapsamında değerlendirilmeyen kayıpları da içeriyor. Teminatta yararlanabilmek için kredi kartı sahibinin, aldığı eşyaların kaybolması, çalınması ya da zarar görmesi durumunda, eşyanın kaybolduğu ye da çalındığı durumlarda polis raporu, zarar gördüğü durumlarda ise kredi kartı slipi, kart ekstresi, satın alınan eşyanın faturası ve kart sahibinin hasarın meydana gelişini anlattığı yazılı döküman yeterli oluyor. Kart sahibi, zararını karşılatmak için bu dökümanlarla birlikte ilgili bankaya başvurmaları gerekiyor. Ardından herhangi bir suistimal söz konusu değilse, zararın bedeli kredi kartına aktarılıyor. Sigortadan yararlanabilmek için ürün bedelinin kredi kartı ile ödenmiş olması yeterli oluyor.

90 güne kadar mümkün

Sigortadan yararlanma süresi de bankadan bankaya değişiyor. İş Bankası ve Citibank, ürünün alındığı tarihten itibaren 30 gün içindeki zararları teminat altına alırken, bu süre HSBC ve Yapı Kredi kartlarında 60 güne çıkıyor. Garanti Bankası ve TEB, uygulamadan yararlandırdığı kartlarıyla alınan ürünlerde bu süreyi 90 güne kadar çıkarıyor. Bunun sonucunda, ürünün alındığı tarihten üç ay geçse dahi uygulamadan yararlanılabiliyor.

Sigorta yaptıranların çoğu 'çalıntı güvencesi' istiyor

Alışveriş sigortasından yararlanmak için bankalara başvuruda bulunanların yüzde 80'ini hırsızlık olayları oluşturuyor.

Bunlar arasında da özellikle evlerden ya da arabaların bagajlarından çalınan ürünler, gasp ya da kap-kaç sonucu çalınan çanta ve cep telefonları ön plana çıkıyor.

Geri kalan yüzde 20'yi de, arızalanan, kırılan, kullanım hataları yüzünden hasar gören sorunlu ürünleri kapsıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber