Bütçesini Maliye'ye bildirmeyen belediyeye idari ceza geliyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, IMF'ye verdiği taahhütler çerçevesinde son 2 yıldır mahalli idarelerin üçer aylık bütçe gerçekleşmeleri ve bilanço bilgilerini yayımlıyor. Ancak belediyelerin bir bölümü bütçe gerçekleşmelerine ilişkin verilerini Maliye'ye bildirmiyor. Bunun üzerine harekete geçen Maliye de kendisine bütçe verilerini göndermeyen belediyelere idari ceza verecek. Genel bütçeden belediyelere aktarılan tutarları yüzde 10'a kadar bloke etmeye hazırlanan Maliye, bunun için yasal yetki de alıyor. Veriler gönderildikten sonra bloke edilmiş tutarlar serbest bırakılacak.

Maliye geçen hafta TBMM'ye sunulan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıyla, bundan sonra mali bilgilerini göndermeyen belediyelere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Yasa tasarısına göre mali istatistiklere ilişkin verileri süresinde göndermeyenlere Maliye Bakanlığı 1 ay ek süre verecek.

Genel bütçenin yüzde 10'u bloke edilecek

Ek süre sonunda da veriler gönderilmezse ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından mali hizmetler birimi yöneticisi ile muhasebe yetkilisine her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat da dahil olmak üzere yapılan 1 aylık net ödemeler toplamının 2 katı tutarında para cezası verilecek. Bunun için Maliye Bakanlığı'nın talebi olması şartı aranacak.

Veriler gönderilinceye kadar ayrıca genel bütçeden bu idarelere aktarılacak tutarların yüzde 10'una kadarı bloke edilebilecek. Yani kuruluşların ödenekleri Maliye tarafından gönderilmeyecek. Ancak veriler geldikten sonra serbest bıkarılabilecek. 5018 sayılı yasa 2003 yılında çıkarıldı. Kamu hesaplarının daha şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması hedeflendi. Zaten maddenin gerekçesinde de genel yönetim kapsamındaki idarelerden aylık ve üçer aylık dönemlerle mali verilerin derlendiği ve yayımlandığı, bu durumun hem 5018 sayılı yasa gereği bir yasal zorunluluk olduğu hem de uluslararası taahhütler açısından da son derece önemli olduğu kaydedildi. Gerekçede veri derleme işlemi gerçekleştirilirken Maliye Bakanlığı'nın herhangi bir müeyyide uygulama yetkisi bulunmaması nedeniyle özellikle mahalli idarelerin verilerini gönderme konusunda kayıtsız kaldığından şikâyet edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber