'16 yaş altı sigara kullanımı sıfıra inecek'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın tütün ve tütünlü mamüllerin kontrol altına alınması yönünde ciddi adımlar attığını söyleyen Erzurum Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Vançelik, bakanlığın hedefinin 16 yaş altı sigara kullacını sayısını sıfıra indirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sigara kullanımı açısından Avrupa ülkeleri arasında üçüncü, dünya ülkeleri arasında ise yedinci sırada yer aldığını belirten Erzurum Sağlık İl Müdürü Yrd.Doç.Dr. Serhat Vançelik, Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33.4'ünün sigara kullandığını, toplamda ise yaklaşık 17 milyon sigara içen kişi bulunduğunu bildirdi. Her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Vançelik, bu nedenle de Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği ve iki yılda bir gerçekleşen ödüllü sigarayı bırak kampanyasının amacının sigarayı bırakma fikrini oluşturmak, bırakmak isteyenleri harekete geçirerek yardımcı olmak, sigaranın zararları ve sağlıklı yaşam konusundaki genel bilinçlenmeye katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Sigarayı bırakma konusunda etkin yöntemlerden biri olarak gösterilen 'bırak-kazan' kampanyasının 1- 28 Mayıs tarihleri arasında düzenlendiğini hatırlatan Vançelik, kampanyaya en az bir yıldır sigara içen ve 18 yaşını doldurmuş herkes katılabileceğini bildirdi. Vançelik, "Dünya ülkeleri arasında ilk olarak Sağlık Bakanımız Recep Akdağ'ın 2004 yılında ilk imza attığı tütün ve tütünlü mamüllerle mücadele sözleşmesine bugün 140'ın üzerinde ülke imza attı. Kalp yılda 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybederken kalp krizinden ölenlerin ise yüzde 25'i sigaradan hayatını kaybediyor. Hamile kadınların yüzde 15'i, emziklilerin ise yüzde 10'undan fazlası sigara kullanıyor. Ayrıca her geçen gün düşen sigara kullanma yaşının 16'nın altında sıfır olması içinde bakanlığımızın bir takım çalışmaları var." dedi.

KAMPANYA'YA KATILMA ŞARTLARI

Kampanyaya katılanlar başvuru formlarını 30 Nisan'a kadar başvuru yerleri olarak belirtilen İl Sağlık Müdürlüklerine, Sağlık Grup Başkanlıklarına, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Devlet Hastanelerine, Sağlık Ocaklarına, Aile Sağlığı Merkezlerine ve Sağlık Evlerine teslim edebilecekler. Katılımcıların, 1-28 Mayıs tarihleri arasında 4 hafta süre ile sigara içmemeleri gerekiyor. Noter huzurunda gerçekleştirilecek çekilişle 1 asil, 10 yedek talihli belirlenecek. Kuradan hemen sonra ise kazanan kişiyle temasa geçilip kampanya koşullarını yerine getirip getirmediği teyit edilecek. Kazanan katılımcı hem sigarayı bırakmış olacak hem de 8 bin YTL ödülün sahibi olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber