KESK ek zam istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kamu çalışanlarının Mayıs ayı maaşlarının, yılbaşından itibaren oluşan kayıplar dikkate alınarak ödenmesi gerektiğini belirterek, kamu çalışanlarının maaşlarına en az yüzde 6 ek zam yapılmasını talep etti.

KESK-AR tarafından yapılan araştırmada, kamu çalışanlarının maaşlarının, yılın ilk 4 ayında mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, enflasyon karşısında ise yüzde 2 eridiği kaydedildi.

Araştırmada, kamu çalışanlarının maaşlarına yılın ilk 6 ayı için yapılan toplam yüzde 2,7'lik artışa karşın, enflasyondaki artışın yılın ilk 4 ayında yüzde 4,8 olarak gerçekleştiğine işaret edildi.

Kamu çalışanlarını en çok etkileyenin aynı dönem için mutfaktaki fiyat artışlarının yüzde 9,63 olarak gerçekleşmesi olduğu dile getirilen araştırmada, kamu emekçileri mutfaktaki enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6,3 oranında kaybettiği ve ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Araştırmada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Kamu emekçisinin alım gücü pirinç ve bulgurda yüzde 28 düzeyinde gerilerken, limonda yüzde 29, havuçta yüzde 40 alım gücü kaybı yaşadı. Mutfağa giren kuru fasulye miktarı yüzde 23 azalırken, mercimekte bu oran yüzde 26 oldu. Tavukta kayıp yüzde 23 olarak gerçekleşirken, mısır özü ve ayçiçek yağı karşısında alım gücü yüzde 21 oranında azaldı. Ekmekteki kayıp ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Buna göre, dar gelirlinin ocağında en çok pişen kuru fasulye, mercimek ile sofraların vazgeçilmezi pilavın maliyeti yağ fiyatlarındaki artışta dikkate alındığında yüzde 30'lar düzeyine ulaştı."

Kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesinde enflasyon hedeflemesinin dikkate alındığı anımsatılan araştırmada, enflasyon farklarının, 6 ay sonunda emekçilere yansıtılmasının ise kayıplara yol açtı vurgulandı.

Halkın enflasyonu ile gerçek enflasyon arasında önemli farkların olduğunun artık genel kabul gören bir gerçeklik olduğu savunulan adaştırmada, "Düşük enflasyon oranları ile kamu emekçisinin yoksulluğunun ölçülemez hale getirildiği" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber