SSK ve Bağ-Kur'luya prim affı önergelerle tasarıya eklendi

Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve Bağ-Kur'dan kalan, 23 milyar 433 milyon YTL prim alacağının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen değişiklik, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın geçici 23 ve 24. maddelerine AKP'nin verdiği önergeyle eklendi.

Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanunu'nun 2. bölüm görüşmelerine devam ediliyor.

Hükümetin son dakika karar verdiği ve SSK ve Bağ-Kur'dan kalan prim borçlarına af getiren düzenleme, kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın geçici 23 ve 24. maddelerine ekledi. Değişiklik, AKP'nin verdiği önergeyle kabul edildi.

-PRİM ALACAKLARI-

Yapılan düzenlemeye şu gerekçeler nedeniyle gerek görüldü:

SSK'nın toplam prim alacağı 12 milyar 55 milyon YTL, Bunun 6 milyar 709 milyon YTL'si asıl prim alacağı. Gecikme cezası ve zammı ise 5.3 milyar YTL. Bağ-Kur'un ise toplam alacağı, 33.4 milyar YTL. Hiç prim ödemeyenlerin borcu 14.9 milyar YTL.

Sosyal Güvenlik Kurumunun çatısında birleşen her iki kurumun toplam alacağı ise 45 milyar 460 milyon YTL. Bu çerçevede SSK bünyesinde yapılandırma kapsamına daha önce alınan miktarı (Belediye alacakları gibi) 9 milyar 890 milyon YTL. Bu tutarda yapılandırma gerçekleşecek.

-DÜZENLEME NE GETİRİYOR-

Yapılan yeni düzenlemeyle, Bağ-Kur'dan, 13 milyar 543 milyon YTL tutarında bir yapılandırma düşünülüyor. Toplam yapılandırmaya konu olan meblağ ise 23 milyar 433 milyon YTL.

Bu çerçevede; prim borçlarının 3 aylık bir sürede ödenmesi halinde faizin yüzde 85'i, bir yıllık bir süre içerisinde borçların eşit taksitlerle ödenmesi durumunda ise faizin yüzde 55'i silinecek. İki yıllık sürede borçların ödenmesi durumunda ise faizlerin yüzde 30'unun silinmesini düzenliyor.

Yapılandırması bozulan vatandaşlarla ilgili de; 6 aylık bir süre içerisinde bozulan yapılandırmalarının karşılığını ödediklerinde mevcut durumları ihya edilecek.

Bu arada tasarının 25 ve 28. maddeleri AKP'nin verdiği önergelerle tamamen değişti. Genel Kurul'da temel yasa olarak görüşülen tasarının 29. maddesi de kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber