Meyve suyudur deyip geçmeyin!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mayıs 2008 00:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Meyve suyu dendiğinde aklınıza ne geliyor?

Eğer evde taze sıkılmış değilse, hemen herkes, meyve suyundan şişelenmiş ya da kutuda satılan, renkli, meyve kokulu içecekleri anlıyor. Piyasada meyve suyu genellemesiyle satılan içeceklerin üretim yöntemleri, içerikleri, vitamin oranları birbirinden çok farklı. Bazıları meyve nektarı adıyla satılıyor, bazıları meyveli gazoz, bazısı aromalı içecek. Siz, "Aman susuzluğumu gidereyim" diye, kutunun üzerini okumadan alıyorsunuz belki ama bütün bu ifadelerin birer anlamı var.

Meyve suyu ile aromalı içecek farklıdır. Biri yüzde 100 meyve içerir, diğerinde ise hiç meyve yoktur. Meyve suyu ve nektarında katkı kullanılmaz, ancak aromalı ve toz içecekler katkılıdır. Onların içinde gerçek meyve özü olmadığı için o lezzet ve renk, katkılarla sağlanır. Tüketicinin gerçek ve güvenli koşullarda üretilmiş meyve suyundan korkmasına gerek yok, ancak ne satın aldığınızı, neyi içtiğinizi bilmenizde fayda var.

Aşağıdaki tabloda piyasada satışı yapılan içecekler ve içermiş oldukları meyve oranları bulunmaktadır. Gerisine karar verip içmek size kalmış;

Yukarıdaki içecek tipleri genel başlıklar altında toplanmıştır. Bunların bir de alt başlıkları bulunmaktadır. Yani piyasada değişik nitelemelerle satılmakta olan birçok meyve içeceği bulunmaktadır.

Peki, sağlıklı ve bize faydalı olan meyve sularını nasıl bulacağız?

Bu soruya en iyi yanıt ?bilinçli tüketici' yani ne aldığını bilen, almış olduğu ürünü kontrol eden tüketici olduğunuz sürece aradığınızı bulmanız kolay. Tek yapmanız gereken almış olduğunuz ürünün içeriğine bakmak.

Etiket bilgileri düzgün yazılmış bir ürünü incelediğiniz de birçok yabancı terimle karşılaşa bilirsiniz. Yapmanız gereken bu yabancı kelimelerin olmadığı %100 doğal ürünü bulmak ya da en az yabancı kelime içerikli ürünü bulmanızdır. Yabancı kelimelerden kast ettiğim katkı maddeleridir. Katkı maddeleri Standartlarda belirtildiği ölçüde kullanıldığında zararı olmayan maddelerdir. Ancak bunu yapabilen firma sayısı sınırlıdır. Büyük firmaların, markaların bunu sağlamaları kolaydır. Fakat denetim yetersizliği nedeniyle kontrol edilemeyen birçok küçük işletme ve merdiven altı işletmelerinin bu katkı maddelerinin kontrollü kullanımı oldukça zordur.

Servet Kardoğan / Mersin
Gıda Mühendisi
[email protected]

Kanserojen zeytinler... -15/05/2008
Bize neler yediriyorlar?- 2 Mayıs 2008

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber