Aksaray'daki salgının sebebi, içme suyuna kanalizasyon karışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2008 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, Aksaray'da bulantı, kusma ve ishal ile seyreden salgında birden fazla etken bulunduğu, ancak ağırlıklı etkenin norovirüs olduğunu söyledi.

Çom, şehirde kanalizasyon şebekesinin bir süre içme suyuna karıştığını ifade etti. Aksaray'da incelemelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın ve İl Sağlık Müdürü Akın Südemen ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çom, salgının sebebinin norovirüs olduğunu söylerken, "Belediyenin eski kalmış birkaç yeri değiştirerek tadilat, tamirat çalışması ile yenilemesini sürdürürken, bu arada istenmeden kanalizasyonla su şebekesinin kısa bir dönem birbirine karışması sonucunda aynı anda çok kişiye virüs bulaştı." dedi.

Doç. Dr. Hürrem Bodur da heyet adına yaptığı açıklamada, yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda, birden fazla etken bulunduğunu, ancak ağırlıklı olarak hakim etkenin norovirüs olduğunun tespit edildiğini söyledi. Norovirüslerin insanlarda akut mide-bağırsak hastalığı yaptığına dikkat çeken Bodur, şu bilgileri verdi: "Norovirüsler, esas olarak dışkıyla bulaşmış besinler ve sular aracılığıyla bulaşmakla birlikte, özellikle kişisel hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda direkt olarak kişiler arasında temas yoluyla da bulaşabilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber