Zaman kayması metodu ile sigaraya hiç başlamayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu Valiliği tarafından bu yıl ilk kez 'Bilime Oksijen' adıyla yapılan proje yarışmasında Ordu'nun en küçük ilçeleri arasında yer alan Kabataş ilçesinden Yeşim Tepeci ve Ayşe Yıldız tarafından hazırlanan 'zaman kayması metodu ile zararlı alışkanlıkların önlenmesi' isimli proje de yer aldı. Sigaranın zararını görsel ve yaşanmış kötü örneklerle anlatan bir ders programı hazırlayan iki öğrenci, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e başvurarak bunu ders olarak okutulmasını isteyecek.

Ordu Valiliği tarafından bu yıl ilk kez Bilime Oksijen adıyla bir proje yarışması düzenlendi. İlk okuldan liseye kadar bütün öğrencilerin projesi ile katılabildiği yarışmada Ordu'nun en küçük ilçeleri arasında yer alan Kabataş ilçesinin Alankent Çok Programlı Lisesi öğrencileri Yeşim Tepeci ve Ayşe Yıldız tarafından hazırlanan 'zaman kayması metodu ile zararlı alışkanlıkların önlenmesi' isimli proje ilgi çalışmalar arasında yer aldı. Bu proje ile öğrenciler başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıklara yönelik ilk denemenin önüne geçmeyi, sonra başlayanları bunu terk ettirmeyi hedefliyor. Tepeci ve Yıldız, hazırladıkları slaytlar ve basına yansıyan görüntülü malzemeler, sigara yüzünden hastalık çekenlerin yaşadığı tecrübeleri izleterek sigara kullananları geleceğe götürüyor ve bu zararlı alışkanlığı edinmeleri halinde karşılaşacakları sorunları gösteriyor.

Tepeci ve Yıldız'a böyle bir proje hazırlama akıllarına fikri okullarında yaşadıkları bir olay sonrası gelmiş. Yöneticiler tarafından okulda yapılan arama sonucu öğrencilerin eşyaları arasında sigara ele geçirilmiş, sigara taşıyan öğrenciler okul müdürü tarafından müdür odasına çağrılmış. Eşyaları arasında sigara çıkan öğrenciler kendi aralarında ne kadar dayak yiyeceğinin endişesini paylaşırken okul müdürü bilgisayarında bu öğrencilere sigaranın yaptığı tahribi resimleri ile göstermiş. Tepeci ve Yıldız, arkadaşlarının bu durumdan çok etkilendiğini görünce Bilime Oksijen adındaki yarışmaya 'neden toplum da arkadaşlarımız gibi etkilenerek zararlı alışkınlıklara bulaşmasın' diyerek kendi projelerini geliştirmiş.

Her iki öğrenci bir haftada bir kez olmak üzere sigaranın zararını işleyen bir ders programı hazırlamış. Tepeci ve Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e başvurarak bunu ders olarak okutulmasını isteyecek. "Biz projemizle ilk demenin önüne geçmek istiyoruz." diye konuşan Yeşim Tepeci, "Ondan sonra da başlayanlara bıraktırmak hedefimiz. Bunu için aklın duyuların önüne geçmesi gerekiyor. Biz de gelecek zamanı zamanımıza taşıyarak geri dönüşü olmayan sonuçları gösteriyoruz." dedi.

Görüntüler çok korkutucu olduğu için izleyenlerin endişeye kapıldığını gözlemlediğini aktaran Ayşe Yıldız ise, "Biz bu projemizi bazı gruplar üzerinde uyguladık gördük ki etkileniyorlar sigara kullananlar da pişmanlık içine giriyor. Bırakmak istiyor ama çevresi ve uzun zaman önce başladığı için yapmakta zorluk çekiyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber