Mezuniyet töreninde türban ayarı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ersin ERCAN- Seçkin KIRARSLAN/ZONGULDAK, (DHA)

ZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nün mezuniyet törenine katılan öğrencilerin türbanlı yakınları, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine türbanlarını başörtüsü şeklinde çene altından bağlayarak töreni izledi. Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, ?Üniversite kampusuna biliyorsunuz türbanlıları almıyoruz? dedi.

ZKÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nden mezun olan 91 öğrenci için, şehir kampusundaki Karaelmas Canpolat Pamay Spor Salonu'nda mezuniyet ve ant içme töreni düzenlendi. Törene Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, öğretim üyeleri, öğrenciler ve velileri katıldı. Konuşmaların ardından, mezun olan öğrencilerin üniversitede geçirdikleri 4 yılı anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

GÖREVLİLER UYARDI

Bu sırada üniversitede görevli iki kadın güvenlik görevlisinin tribünlerde dolaşarak, türbanlı kadınları uyardıkları gözlendi. Güvenlik görevlileri, el işaretleriyle kadınlara türbanlarını nasıl bağlamaları gerektiğini gösterdi. Kadınlar da görevlilerin uyarısı üzerine türbanlarını çene altından başörtüsü şeklinde bağladı. Türbanlı kadınlar, görevlilere karşı çıkmadan isteklerini yerine getirdikten sonra töreni izlemeye devam etti. Görevlilerin, türban takan küçük bir kızı da aynı şekilde uyarması dikkat çekti.

Törende, bölümü 1, 2 ve 3'üncülükle bitiren öğrencilere diplomalarıyla birlikte çeşitli ödüller de verildi. Diplomaların dağıtılmasının ardından öğrenciler hep birlikte üniversite marşını okuyup, keplerini havaya fırlatarak mezuniyet sevincini yaşadı.

Törenin ardından salondan çıkan bazı velilerin örtülerini yine türbana dönüştürmesi dikkat çekti.

Törenin ardından DHA muhabirinin törendeki türban uygulamasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Açıkgöz, üniversite kampusuna türbanlıları almadıklarını, bu yüzden böyle bir uygulama yaptıklarını belirterek şunları söyledi: ?Üniversite kampusuna biliyorsunuz türbanlı almıyoruz. Türbanlı öğrencileri, türbanlı bayanları almıyoruz. Anadolu insanı herhangi bir siyasi amaçla bağlamıyor başını. Anadolu kadını yemeni bağlar. Başörtüsünü, uzun süre tarlada çalıştığı için, ağır iş yaptığı için saçını korumak için takar. Bunda herhangi bir siyasi amaç yoktur. Bizim anneannemiz, ninelerimiz hepsi aynı şekilde takarlar. O şekilde takan hiçbir insanla sorunumuz yoktur. Saygımız sonsuzdur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber