İstanbul Üniversitesi'nin paslı kapısı beş yıl sonra açılabildi

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 01:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne getirilen Tankut Centel'in ?Üniversiteyi kışla havasından arındıracağım.? yaklaşımının ilk adımı dün atıldı. 5 yıldan bu yana kapalı olan üniversitenin Beyazıt kapısı açıldı ve öğrenciler uzun bir aradan sonra olaysız basın toplantısı yaptı.

Kemal Alemdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından görevden alınıp yerine Prof. Tankut Centel'in getirilmesinin ardından üniversite bünyesindeki değişim de başladı.

İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan rektör değişiminden sonra üniversitenin Beyazıt kapısında öğrenci ve öğretim üyeleri, ilk kez olaysız bir basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında uzun zamandır açılmayan üniversitenin Beyazıt kapısının paslı kilidi de demir darbeleriyle açıldı. Alemdaroğlu döneminde bu tür açıklamalar çoğunlukla olaylı sonuçlanırdı.

Üniversite Konseyleri Derneği'ne üye bir grup öğretim üyesi ve öğrenciler, dün üniversitenin merkez kampusünde açıklama yapmak için bir araya geldi. Rektörlük binası önünden Beyazıt kapısına kadar sessiz şekilde yürüyen öğrenci ve öğretim üyelerine güvenlik kuvvetleri yardımcı oldu. Polis yetkililerinden bir grup, Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı Prof. Dr. İzzettin Önder'e ?ön kapıyı açalım' teklifinde bulundu. Kapıyı açmaya gelen polisler, uzun zamandır açılmayan kapının paslandığını, kapı kilidinin sıkıştığını ve açılmadığını gördü. Bir süre uğraşan polisler, paslanan kilidi ve kapıyı demir parçasıyla vurarak açtı. Kapı açılırken öğrenciler, güvenlik güçlerine alkışlarla eşlik etti. Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı Prof. Dr. İzzettin Önder, üniversitelerin artık demokratikleşmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Yeni rektörümüz basın açıklamamıza izin vermekle güzel bir davranış sergiledi, bir engel çıkarmadı." dedi. Üniversite kampus girişi önünde derneğin kuruluşunu ilan eden öğretim üyeleri ve öğrenciler olaysız şekilde dağıldı. Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra rektörlüğe gelen Prof. Dr. Tankut Centel, önceki gün yaptığı açıklamada üniversite kapılarını herkese açacağı sözünü vermişti. Centel, Zaman'a verdiği demeçte üniversiteyi kışla havasından uzaklaştıracağını söylemişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber