Yeni üniversitelere rektör ataması komisyondan geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 16:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplanan komisyonda, Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını bazı değişikliklerle kabul edildi.

Tasarıya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl Şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak. YÖK, bu tutarı bütçesine öz gelir ve ödenek olarak kaydedecek.

Vakıflar; YÖK'ün görüşü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu tüzel kişiliğine haiz meslek yüksekokulu kurabilecek.

Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72'ye yükseltilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber