31 Mayıs 2008'in Önemli Gündem Başlıkları...

Haber Giriş : 31 Mayıs 2008 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA, 31 MAYIS 2008 CUMARTESİ GÜNDEMİ

-AKP KAPMTA

-AKP'nin 12. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kızılcahamam Asya Termal Tatil Köyü'nde başlıyor.

-Kamp, Başbakan Erdoğan'ın yapacağı açış konuşmasının ardından Pazar akşamına kadar basına kapatacak. Kampta bakanlar icraat alanlarıyla ilgili sunum yapacak. Başbakan Erdoğan ise tek tek milletvekillerinin süreç hakkındaki görüşlerini alacak. Toplantıya bakanlar, parti yöneticileri, milletvekilleri, MKYK üyeleri, parti kurucuları katılıyor. (İzleniyor) (Saat:11.45)

-TOBB GENEL KURUL

-TOBB'un 63. Olağan Genel Kurulu, TOBB ETÜ'de yapılıyor.

-Genel Kurul'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar da katılıyor. (Saat:09.00)

-TELEKULAK SKANDALI

-CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın odasının dinlendiği iddiasıyla gündeme gelen ?telekulak skandalı?, Sav'ın Vakit gazetesi ile 44 dakika süren görüşmede telefonunun açık kalmasına ilişkin belgenin ortaya çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı.

-Cumhuriyet Başsavcılığı ile iki mülkiye müfettişinin soruşturması devam ederken, CHP'nin ortaya çıkan belgeye ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

MUHABİRİN YAPTIĞI ETİK Mİ?

-Bu arada olay, gazetecilik etiği tartışmalarını da gündeme getirdi. Gazetecinin açık olan telefondan aldığı bilgiyi haber yapması konusu da basın meslek kuruluşları arasında tartışılıyor.

-YÜKSEK YARGI KAPADOKYA'DA

-Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Yargıtay Daire Başkanları ve Üyeleri, Kapadokya'da tarihi ve turistik yerleri gezecek.

-Yargıtay Başkanı Gerçeker, 3 gün sürecek geziye bugün katılacak. Gerçeker ve beraberindeki heyet, Ürgüp, Göreme, Üçhisar, Avanos ve Zelve'yi gezecek.

-AKP'NİN ESAS SAVUNMASI HAZIR: EK SÜRE TALEP EDİLMEYECEK

-Esas savunma hakkındaki çalışmaları tamamlayan AKP'li kurmaylar, Anayasa Mahkemesi'nden Başsavcının mütalaasını kendilerine sunmalarının ardından, gerekli düzenlemeleri hazırlıyor. AKP, esas savunmayı fazla beklemeden zamanından önce sunmayı planlıyor.

-Esas savunma yaklaşık 100 sayfadan oluşuyor. Esas savunmada hukuki bir dil kullanılırken, ?İfade özgürlüğü, ?odak olma' tanımı, İnsan Hakları Mahkemesi'nin siyasi parti kapatmaları ile ilgili hükümleri ve kararları ile Anayasa'nın 69. maddesinde ?Siyasi Partilerin uyacakları esaslar Siyasi Parti Kanunu'nun 101, 102 ve 108. maddeleri? esas savunma metinin başlıklarını oluşturuyor.

-DTP'DE KONGRE HESAPLARI

-Ahmet Türk'ün grup başkanlığından ayrılmasıyla parti içi çekişmenin su yüzüne çıktığı DTP'de bütün hesaplar Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan kongreye yönelik yapılmaya başlandı.

-Türk'ün kongrede aday olması beklenirken, farklı isimler de ortaya atılmaya başlandı. Bu isimler arasında ise HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da ismi geçiyor. Bozlak'ın siyasi yasağının Temmuz ayında biteceğine dikkat çekilirken, adaylık teklifi götürülebileceği konuşuluyor.

-Bozlak ise ANKA'nın sorularına ?yasağım bitsin, bunlar sonra değerlendirilir? yanıtını verdi. Bozlak, kendisine adaylık teklifi yapılması halinde kabul edip etmeyeceği sorusuna ise ?benim kararım önemli? karşılığını verdi.

-Kongre öncesinde genel başkan arayışına giren DTP'de, Bozlak'ın yanı sıra eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da ismi kulislerde dile getiriliyor.

-ALT KOMİSYONDAN ?HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNİN ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİ DSİ'YE VERİLSİN? ÖNERİSİ

-Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun tasarısı bu hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Tasarının alt komisyon raporunda ise Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında ihtilafa yol açan ?Hidroelektrik tesislerin özelleştirme gelirlerinden Devlet Su İşleri'ne pay verilmesi? tartışmalarına nokta konuldu.

-Alt komisyon, ?Hidroelektrik tesislerin özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü?ne bırakılmasının komisyonun dikkatine sunulmasını kararlaştırdı.

-140 BİN KİŞİ KART BORCUNU ÖDEYEMEDİ

-Hanelerin borcunun harcanabilir gelirine oranı son dört yılda birbuçuk kata yakın büyüyerek yüzde 12.8'den yüzde 29.5'e çıktı. Bu dönemde toplam hane halkı harcanabilir geliri yüzde 56 artarken, hane halkı borcundaki artış yüzde 258'e ulaştı.

-Mart sonu itibariyle kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı yüzde 88 artışla 139 bin 895'e, tüketici kredisi borcunu ödeyemeyenler de yüzde 160 artışla 32 bin 927'ye yükseldi.

-YILLIK DIŞ TİCARET 70 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

-Bu yılın Nisan sonu itibariyle son bir yılda ihracat 120.3 milyar dolar olurken, aynı dönemdeki ithalat 189 milyar dolara ulaştı. Anılan dönemde 68.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildi. Açık önceki bir yıllık döneme göre yüzde 28 büyüdü.

-IMF BAŞ EKONOMİSTİNDEN YÜKSELEN PİYASALARA ENFLASYON RİSKİ UYARISI

-IMF Baş Ekonomisti Simon Johnson, petrol piyasalarındaki ?sıkı? karakterin bir süre daha devam edeceğini bildirdi.

-Johnson: ?Otomatik istikrarsızlaştırıcılarıyla birlikte küresel bir enerji sistemi inşa etmiş bulunuyoruz ve bu hiç de iyi bir fikir değil.?

-OECD-FAO TARIM TAHMİN RAPORU 2008-2017: ?TARIMIN MERKEZ ÜSSÜ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE KAYACAK?

-OECD ve FAO'nun ortak Yıllık Tarım Tahmin Raporu'nun dördüncüsü yayınlandı. Raporda, gelecek on yılda dana eti fiyatlarının yüzde 20, ham ve beyaz şekerin yüzde 30, buğday, mısır ve yağsız süt tozunun yüzde 40-60, tereyağı ve yağlık tohumların 60, nebati yağların yüzde 80 dolayında artabileceği tahmini yapıldı.

-OECD-FAO raporunda ?Gelişmekte olan ülkelerdeki birçok çiftçinin piyasalarla ilişkisi olmayıp mevcut fiyat artışlarının bunlara yararı ya hiç olmayacak ya da az olacak. Ama net olarak gıda ithalatçısı gelişmekte olan ülkelerdeki yoksullar, özellikle kent yoksulları daha çok zarar görecekler? denildi.

-OKULA GİTMEYEN ÇOCUK SAYISI 273 BİN

-Türkiye'de 6-13 yaş grubunda 10 milyon 398 bin 454 kişi bulunurken bunların 273 bin 634'ü okula gitmiyor. Türkiye'de 6-13 yaş grubu arasında 5 milyon 334 bin 820'si erkek çocuk 5 milyon 63 bin 634 kız çocuk bulunuyor. 2007-2008 eğitim öğretim yılında ilköğretimdeki öğrenci sayısı ise 10 milyon 124 bin 820 oldu.

-ARKEOLOGLAR ŞİKAYET ETTİ, DÖSİMM YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ

-Türk araştırma kazıları için DÖSİMM'den tahsis edilen bütçenin il özel idarelerince dağıtılması kararına tepki gösteren arkeologlar, kararın geri çekilmesini sağladı.

-Bütçenin il özel idarelerince dağıtılmasının sakınca doğuracağına işaret eden Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, ?Kültür ve Turizm Bakanlığı ?ben bu iş için şu kadar yolladım desin', olmaz. Para onların kasasına geçtiği için inisiyatif de onların eline geçmiş oluyor? dedi.

-DÖSİMM Merkez Müdürü Tolga Tuyluoğlu ise kendilerine bu yönde şikayet geldiğini teyit ederek, kazı bütçesinin tekrar DÖSİMM elinden dağıtılması kararı aldıklarını belirtti.

-SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ?SIFIR BEDEN? UYARISI

-Sağlık Bakanlığı, güzelliğin ?sıfır beden? gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hızlı kilo kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız diyet uygulamalarına karşı uyardı.

-Bakanlık ayrıca piyasada zayıflama amaçlı satılan zayıflama bantları ve bitkisel karışımların ise kontrolsüzce kullanıldığına işaret ederek, bu tür ürünlerin kullanımının sağlık açısından sakıncalara neden olabileceği ve kilo kaybında sadece geçici çözümler yaratacağını bildirdi.

-SAĞLIK BAKANLIĞI: ?GENÇLER ERKEN YAŞTA BİNLERCE ZEHİRLİ MADDE İÇEREN TÜTÜN BAĞIMLISI OLUYOR?

-Sağlık Bakanlığı, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nün bu yılki temasının ?Sigarasız Gençlik? olduğunu belirterek, gençlerin, binlerce zehirli madde içeren ve bağımlılık yapan tütün ürünleri ile erken yaşta karşılaşarak bağımlı hale geldiklerini bildirdi.

-31 MART DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "31 Mart Dünya Sigarasız Günü" çerçevesinde Bakanlığın Şura Salonu'nda düzenlenen Sigara ve Gençlik Şöleni'ne katılıyor. (Saat:10.30)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber