Isparta Belediye Başkanına yolsuzluk davası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AKP'li başkana dava

Tolga Şardan

Isparta Belediyesi'nin 2004 ve 2005 yıllarındaki 15 ayrı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Belediye Başkanı AKP'li Hasan Balaman ve 34 belediye görevlisinin 3 yıla kadar hapsi istendi

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı, Isparta Belediyesi'nin 2004 ve 2005'te gerçekleştirdiği 15 ayrı ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla AKP'li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman ve 34 belediye görevlisi hakkında dava açtı.

İddianamede, AKP hakkında açılan kapatma davası kapsamında hakkında siyaset yasağı konulması da istenen Balaman ve diğer sanıkların TCK'nın 257/1 maddesi uyarınca, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP iddianamesinde, laiklik karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlanan ve hakkında siyaset yasağı konulması istenen Balaman, Isparta'da ihale usulsüzlüğü iddiasıyla yargıç karşısına çıkacak.

Danıştay yolu açtı

Hakkındaki şikâyetler nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca da soruşturulan Balaman'ın adının karıştığı belediye ihalelerindeki usulsüzlük iddiaları nedeniyle dava açıldı. Bakanlığın hakkında soruşturma izni vermediği Balaman aleyhinde dava açılması, Danıştay'ın verdiği kararla mümkün olabildi.

Danıştay, Balaman ve diğer belediye yöneticilerinin yargılanması gerektiğini belirterek dosyayı Isparta Başsavcılığı'na sevk etti.

Isparta Başsavcılığı da iddianame hazırlayarak Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun'un hazırladığı iddianamede, Balaman'ın yanı sıra usulsüzlük yapıldığı iddia edilen ihalelerde imzaları bulunan belediye görevlilerinin de ?görevi kötüye kullanma? suçundan yargılanması talep edildi.

3 yıla kadar hapis

İddianameye göre, mahkeme yargılama sonunda Balaman ve diğer sanıkları 1 yıldan 3 yıla kadar hapse mahkum edebilecek. İddianamede, sanıkların aynı yıl içerisinde, kasıtla birden fazla ihalede usulsüzlük yaptıkları öne sürüldü.

Bu nedenle sanıklara verilecek cezada artırım yapılabileceğinin belirtildiği iddianamede, ihalelerin Kamu İhale Yasası'nın 10. maddesine aykırı biçimde verildiği vurgulandı.

İddianamede, Balaman ve diğer sanıkların savunmalarına da yer verildi. Sanıkların, ihalelerde kişilerin mağduriyeti ve kamu zararı bulunmadığını, ihale bedellerinin yaklaşık maliyetlerin altında olduğunu, yapılan işlemlerde başkalarına menfaat sağlanmadığını, suç kasıtlarının bulunmadığını öne sürdükleri, ihaleyi kazanan şirketlerin vergi borçlarının Vergi Barışı Kanunu kapsamında olması nedeniyle ihalelere alındığını vurguladıkları belirtildi. İddianamede, savunmalara karşın, eylemlerin yargılamayı gerektirdiği ifade edildi.

İşte ihaleler

İddianamede, usulsüzlük yapıldığı iddia edilen ihaleler ise şöyle sıralandı: ?Sosyal güvenlik ve vergi borcu olan firmadan kilit parke taşı alımı ihalesi, toplantı hal inşaatı ihalesi, mezarlık bakımı için personel alımı ihalesi, asfalt müdürlüğü konkasör tesisi taş kırılması ve elenmesi hizmeti alımı ihalesi, andezit küp taş alım ihalesi, araç kiralama ihalesi, bordür alım ihalesi, hal tesisleri çevre düzenleme inşaatı ihalesi, yağmur suyu hattına boru döşenmesi ihalesi, belediye otoparkının ihalesiz olarak Isparta Spor kulübüne kiraya verilmesi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber