Vali yardımcısı internetten aldığı sistemle 'dinlemiş'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İşadamı Canmutlu rüşvetten sorgulandı

Sakarya'da başlatılan operasyona ünlü bir işadadamının da adı karıştı

İSTİHBARAT

Sakarya'da Vali Konağı ile Şeker Fabrikası arazilerinin satışı sırasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle başlatılan operasyona ünlü bir işadadamının da adı karıştı. Tutuklanan Vali Yar-dımcısı ile Büyükşehir Beledi-yesi'ne rüşvet verdiği iddia edilen işadamı Ercan Canmutlu da gözaltına alınıp sorgulandı.

Sakarya'da geçen hafta gece yarısı operasyonuyla, aralarında bürokrat, siyasetçi ve işadamlarının da bulunduğu 43 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü operasyon kapsamında İstanbul Adliyesi'ne getirilen 31 zanlılardan, aralarında Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı'nın da bulunduğu 17 kişinin çete suçlamasıyla tutuklanması Sakarya'da şok yarattı.

?Telekulak? Vali Yardımcısı

Bürosunda intihar eden Emlakçılar Odası eski Başkanı Keramettin Uçak'ın bıraktığı mektupların hızlandırdığı soruşturma kapsamında tutuklanan Vali Yardımcısı Ballı'nın, internetten satın aldığı sistemle telefonları dinlediği ortaya çıktı. Ballı ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ın yeğeni olan ve belediyede danışman olarak görev yapan Rıdvan Duran'ın da tutuklanmasına neden olan olaylar zinciri, Vali Konağı arazisinin bir işadamı grubuna okul yaptırma karşılığında verilmek istenmesiyle başladı.

Araziye Canmutlu talip oldu

İşadamı Ercan Canmutlu ile Sakaryalı işadamları Ali Kaya ve Aykut Aydın Vali Konağı arazisine talip oldu. Karşılığında da iki okul ve yeni bir vali konağı yaptırmak için anlaştı. Bunun haricinde herhangi bir ödeme yapmayacaklardı. Ancak önlerinde bir engel vardı. Çünkü arsanın imar sorunun çözülmesi gerekiyordu. O dönem Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Rıdvan Duran imar sorununu çözerken, işadamları da belediyenin desteklediği Sakaryaspor için 2 milyon YTL'lik çek verdi. Üç işadamının ayrıca diğer tüm işlemler için de Vali Yardımcısı Ballı'ya 2 milyon YTL nakit verdiği iddia edildi.

Yeni vali satışı durdurdu

Şubat 2007'de anlaşma yapıldığında Sakarya Valisi Nuri Okutan'dı. Mart 2007'de ise Sakarya'ya Hüseyin Atak atandı. İmar sorunu çözüldükten sonra devir işlemleri için hazırlık yapılırken devreye yeni Vali Hüseyin Atak girdi. Arazinin çok daha değerli olduğuna inanan Atak, bu anlaşmayı iptal etti.

Arazi çok ucuza satılıyordu

Yapılan hesaplara göre iki okul 2 milyon YTL'ye yapılabilecek, ayrıca yeni vali konağının yapımı ile birlikte bu anlaşmanın işadamlarına maliyeti en fazla 5 milyon YTL olacaktı. Oysa şehrin en merkezi yerindeki 21 dönümlük bu arazinin değerinin 35-40 milyon YTL olduğu biliniyordu. İşadamları, ticaretin en canlı olduğu cadde üzerindeki bu araziye büyük bir alışveriş merkezi yapmayı planlıyordu.

Vali Hüseyin Atak'ın anlaşmayı iptal etmesi üzerine planlar bozulunca, iddiaya göre üç işadamı belediye ve Vali Yardımcısı Ballı'ya verdikleri paraların peşine düştü. Sakaryaspor'a verdikleri 2 milyon YTL'nin, 1 milyon YTL'sini geri aldılar. Ancak Vali Yardımcısı Ballı'ya nakit verilen 2 milyon YTL geri dönmedi. İşadamları mafyayı da devreye sokup Ballı'dan verdikleri paranın 600 bin YTL'lik bölümünü tahsil ettikleri bildirildi. Tüm bunlar yaşanırken Ballı'nın da, Sakarya'da sözü geçen bir mafya grubuyla hareket etmeye başladığı iddia edildi.

Şeker fabrikasını da satmışlar

Yapılan dinlemelerde, Vali Yardımcısı Ballı ile Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yeğeni Rıdvan Duran'ın, bir mafya grubuyla işbirliği yapıp Adapazarı Şeker Fabrikası'nın arazisiyle de ilgilendikleri anlaşıldı. Adapazarı Şeker Fabrikası yöneticileri, borçlarından dolayı 500 dönümlük arazinin 200 dönümünü satmak istiyordu. Bu arazinin de imar sorunu vardı. Ancak Rıdvan Duran, bu sorunu da çözdü. Bunun üzerine Adapazarı Belediyesi, arazinin bölünmesi işlemlerinin Büyükşehir tarafından değil kendi belediyeleri tarafından yapılması gerektiğini savunarak İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

3 işadamı da serbest bırakıldı

Vali Yardımcısı ve Belediye Başkanı'nın araziyi satın almak isteyen İstanbul'daki bir şirketin temsilcileriyle 35 milyon YTL'ye anlaştıkları ancak bu sorunlar ortaya çıkınca bu girişimden vazgeçtikleri öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınanlar arasında bulunan Ercan Canmutlu ile işadamları Ali Kaya ve Aykut Aydın'ın sorgularının ardından serbest bırakıldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber