7 Haziran 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 07 Haziran 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ANADOLU AJANSI HABERLERİ

1- TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başkanlık Divanı Salonu'ndaki basın toplantısında Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirecek.

2- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya'da.

- Gül, resmi ziyaret için gittiği Japonya'da çeşitli temaslarda bulunacak.

3- 13. Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri, İsviçre'de (A) grubunda yapılacak 2 maçla başlıyor.

- Basel'de yapılacak açılış maçında evsahibi İsviçre ile Çek Cumhuriyeti karşılaşırken, Türkiye ile Portekiz, Cenevre'de karşı karşıya gelecek.

4- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Tekirdağ'ın Sultanköy beldesinde parti binasının açılışını yaptıktan sonra, Yeniçiftlik ve Kumbağ belediyelerini ziyaret edecek.

5- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfınca İstanbul'da düzenlenen "Sivil Toplum Gözüyle Tüketici ve Çevre Bilinci Konferansı" ile "Çevrenize İyi Bakın" başlıklı fotoğraf yarışmasının ödül törenine katılacak.

6- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 15. Altın Koza Film Festivali ödül ve kapanış törenine katılacak.

- Festival kapsamında düzenlenen "Uluslararası Akdeniz Kısa Film Yarışması" sonuçları açıklanacak.

7- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ankara 75. Yıl Hipodromu'nda yapılacak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kupası Koşusu'nu izleyecek.

8- ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti'den aday adayı olan Hillary Clinton, kampanyasına son verecek ve rakibi Barack Obama'ya desteğini açıklayacak.

9- Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin İran'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

10- Siyasi partilerden.

- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, partisinin MKYK toplantısı öncesinde açıklama yapacak.

- DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, partisinin Şişli İlçe Kongresi'ne katılacak.

- SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Eskişehir'de Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret edecek, "Yerel Seçimlere Doğru Türkiye'de siyaset" konulu toplantıya katılacak.

11- Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Ankara'da Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası'nın (BASS) olağan genel kurulunda konuşacak.

12- Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, Ankara'da basın toplantısı düzenleyecek.

13- Vergi kaçırmayan sektör kalmamış.

- Gelirler Kontrolörlerinin sektör incelemeleri, bankalardan faktoring şirketlerine, akaryakıtçılardan kömürcülere, ithalatçılardan müteahhitlere kadar herkesin vergi kaçırdığını ortaya koydu.

- Sektör incelemelerinde akaryakıt, cep telefonu ve diğer ithalatçılar ile off-shoreda yüzde 100'lük kaçakla karşı karşıya kalındı.

14- Yatırımcı rehberi.

- İMKB'de işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 0,81 oranında değer yitirdi.

- ABD dolarının YTL satış fiyatı yüzde 1,97, avronunki yüzde 2,97 arttı.

- Yatırım fonlarına katılma belgeleri geçen hafta ortalamada yüzde 0,32 artış gösterdi.

15- Toplantı...Festival... Tören.

- Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilecek "EXPO Arama, Takvim, Karar Konferansı" İzmir'in Çeşme ilçesinde başlayacak.

- 15. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Antalya'da İtalyan Tenor Nicola Mantinucci'nin gala konseriyle başlayacak.

- Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen 7. Dostluk Festivali Aydın'ın Kuşadası ilçesinde başlayacak.

- Şair Nazım Hikmet'in temsili mezarının bulunduğu Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Doğançayır beldesinde, "8. Nazım Hikmet ve Kuvayi Milliye Şehitlerimizi Anma" töreni düzenlenecek.

16- Sezonun 2. "Grand Slam" mücadelesi olan 107. Fransa (Roland Garros) Açık Tenis Turnuvası'nda tek bayanlar final maçı yapılacak.

17- Cumhurbaşkanlığı Kupası Binicilik Yarışmaları Kemer Golf&Country Atlıspor Tesisleri'nde başlayacak.

18- Fenerbahçe Kulübü olağan mali genel kurul toplantısı, Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapılacak.

19- Galatasaray Kulübü'nün tüzük tadiliyle ilgili olağanüstü genel kurulu Galatasaray Lisesinde toplanacak.

20- 13. Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları, Burhan Felek Spor Kompleksi Ekrem Koçak Atletizm Pisti'nde yapılacak.

21- "Sınır Tanımayan Basketbol Avrupa Kampı" sona erecek.

22- Trabzonspor'un milli hedefi.

- Son yıllarda milli takıma fazla oyuncu veremeyen Trabzonspor, yaptığı transferlerin de etkisiyle ilerleyen dönemlerde milli takıma daha çok oyuncu göndermek istiyor.

- Kulüp Asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu: "Belki de gelecek yıl milli takıma en çok oyuncu veren kulüp olma özelliğini ve gururunu yaşayacağız."


ANKA HABER AJANSI HABERLERİ

TOPTAN'IN BASIN TOPLANTISI

-TBMM Başkanı Köksal Toptan basın toplantısı düzenliyor. Toptan'ın, basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili verdiği karar ile son gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor. (Saat: 11.00)

-YAZICIOĞLU'NUN BASIN TOPLANTISI

-BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, partisinin genel merkezindeki MKYK toplantısı öncesinde güncel gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 10.30)

-BASS GENEL KURULU

-TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Dedeman Otel'de düzenlenen Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası'nın 16. Genel Kurulu'na katılıyor. (Saat: 10.00)

-ÖSS'YE PROTESTO

-Lise ve dershane öğrencileri bugün ÖSS'yi protesto ediyor. Eyleme üniversite öğrencileri, sendikalar ve bazı sivil toplum örgütleri de destek veriyor. Eylem İstanbul'da Kadıköy, Ankara'da Yüksel Caddesi'nde yapılıyor. (Saat: 13.00/14.00)

-AB KOMİSYONU: TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI AİHM İÇTİHATLARIYLA UYUMLU OLMALI

-AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, TCK'nın 301'inci maddesinde yapılan değişiklikleri daha temeldeki değişikliklerin takip etmesi gerektiğini belirtirken, ?İfade özgürlüğünün sınırlanmasında kullanılan diğer kurallar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmelidir? dedi.

-YURTTAŞ BORCA SARILDI

-Tüketici kredileri yılın ilk beş ayında yüzde 14.1, son bir yılda yüzde 46.1 artış gösterdi. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan harcamalar da Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11.6, yıllık bazda yüzde 29 arttı.

-Yurttaşların tüketici kredisi çekerek birikmiş kredi kartı borçlarını kapama yoluna gitmesi ihtiyaç kredilerinde ilk beş aydaki yüzde 16.6, son bir yıldaki yüzde 61.7'lik artışta etkili oldu. Birikmiş kredi kartı borçları, bu yolla uzun vadeye yayıldığı için kart borcundaki artış tüketici kredisine göre düşük kaldı.

-Toplam borç yükünde yıllık nominal artış yüzde 40.9, reel artış yüzde 27.2 oldu.

-OECD TRİLYON DOLARLIK FONLARA KARŞI ÖNLEM ALDI

-Dünya bir süredir Körfez bölgesi, Çin ve Güneydoğu Asya gibi ülkelerde biriken ve verimli olduğu düşünülen ülkelere yönlendirilen trilyon dolarlık bağımsız varlık fonlarını (SWF) tartışıyor.

-OECD Bakanlar Konseyi, 4-5 Haziran'da yaptığı toplantıda SWF'lerin iyi yönetildiği taktirde dünya ekonomisine katkı yapacağı görüşünü benimsedi ve trilyon dolarlık fonların gittikleri ülkenin güvenliğini tehdit etmemesi için bir dizi ilke yayınladı.

-SWF'ler gittiği ülkenin güvenliğini tehdit edecek konumda olursa, yabancı sermaye olsa bile kısıtlamalar getirilebilecek.

-DÖRT AYLIK HAMMADDE İTHALATI 50.1 MİLYAR DOLAR

-Türkiye'nin yılın ilk dört ayındaki hammadde ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.9 artarak 50.1 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin dört ayda 44.5 milyar dolar olan toplam ihracatı, sadece hammadde ithalatını bile karşılamadı.

-Aynı dönemde yatırım malları ithalatı yüzde 30.7 artarak 9.3 milyar, tüketim malı ithalatı da yüzde 46.2 artışla 7.2 milyar dolar oldu.

-ASO BAŞKANI ÖZDEBİR:?ENFLASYON HEDEFLEMESİ ULAŞILABİLİR VE MAKUL OLMALI?

-Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, özellikle son iki yılda enflasyon hedefinin şaştığını, bu durumun piyasa ve iş dünyasında güvensizlik yarattığını belirterek, ?Bunun yenilebilmesi için gerçekten ciddi olarak ulaşılabilir, makul enflasyon hedefi konulması ve bunda da konsensüs sağlanması lazım? dedi.

-Özdebir, Hükümet ve ekonomiden sorumlu bakanların çok koordineli şekilde çalıştığının algılanmadığını dile getirerek, ?Ekonominin denetiminde, paranın yönetiminde etkin rol oynayan Merkez Bankası ile Hükümetin arasındaki diyalogun daha sıcak ve ortak olması lazım? diye konuştu. Özdebir, yapılan eksikliklerde zamanında alınamayan kararların etkili olduğunu kaydetti.

-HAZİNE GELECEK HAFTA 505.4 MİLYON DOLAR DIŞ BORÇ ÖDEYECEK

-Hazine'nin gelecek hafta yapacağı 505.4 milyon dolarlık ödemeyle birlikte yılbaşından bu yana toplam dış borç servisi 7 milyar 902.2 milyon dolara ulaşacak.

-CHP'Lİ SEVİGEN ÖĞRENCİ AFFI BEKLİYOR

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Eğitim Hakkı Platformu ?www.ogrenciaffi.org? temsilcileri ile görüşerek, öğrenci affının çıkarılmasına destek vereceklerini söylediler. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen, kendisinin de bazı nedenlerle üniversite ile ilişiğinin kesildiğini anımsatarak, ?Ben de öğrenci affı bekliyorum? dedi.

-BAŞSAVCI YALÇINKAYA, ONUR GÜNÜNÜ BU YIL KUTLAMADI

-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP ve DTP hakkında açtığı kapatma davaları sonrası, yoğunlaşan ülke gündemi nedeniyle ?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Günü' kutlamaları düzenlemedi. Her yıl, mayıs ayının ikinci haftasında düzenlenen ?Onur Günü', bu yıl iş yoğunluğunun artması nedeniyle kutlanmadı.

-SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ?ENGELLİ?LERE İYİ HABER

-Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi ile engellilere sağlık hizmetlerinin sunumunda birçok kolaylık sağlanacak. Bakanlığın ?Özürlü Kişilere Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Sunumu?na ilişkin genelgesi ile, sağlık kuruluşlarına imkanlar ölçüsünde özürlü asansörü konulacak, muayenelerde ise genel hizmeti aksatmayacak şekilde engellilere öncelik tanınacak.

-Genelge ile, sağlık hizmetlerinin verildiği iç ve dış mekanlar, özürlülerin kullandıkları araç-gereçlerle rahat hareket etmelerini sağlayacak şekilde çevresel ve mimari açıdan da düzenlenecek. Ayrıca, sağlık kuruluşlarında özürlüler için, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel sağlanacak.

-?SİGARA YASAĞI? LEVHASI ASMAYAN ECZACILARA BİN YTL CEZA

-19 Mayıs'ta yürürlüğe giren sigara yasağı ile, Türk Eczacılar Birliği'nden 29 bin eczaneye uyarı gitti. Eczanesine sigara yasağına ilişkin levha asmayan eczacı bin YTL para cezası alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber