Çalışan velilerden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü M.Ata ÖZER'e çağrı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Etüt Ve Beslenme Uygulaması Yapan İlköğretim Okullarında Kayıt Problemleri

Anne ve babası çalışan çocuklar düşünülerek kurulan Etüt Ve Beslenme Uygulaması Yapan İlköğretim Okullarında ön kayıtlar başladı. Bu okullara devam eden öğrenciler sabah okula gitmekte 6 saatlik normal eğitim ders süresinden sonra 3 saatte etüt çalışması yapılmaktadırlar. Böylece çalışan veli evden çıkmadan evden ayrılan öğrenci veli eve döndüğünde eve girmektedir.

Bu okullarda kayıtlar noter kurasıyla yapılmakta ve velilerinden aylık olarak 150-200 YTL civarında (komisyonca belirlenen) beslenme ve etüt ücreti alınmaktadır. Sınıf mevcutları da sınırlı olan yani kalabalık olmayan bu okullara rağbet her geçen gün artmaktadır.

Bu okullardan İstanbul'da 1 Avcılar, 2 Bakırköy, 1 Bayrampaşa,1 Beşiktaş, 1 Beyoğlu, 2 Fatih, 4 Kadıköy ,1 Kağıthane, 2 Maltepe ve 1 Sarıyer'de olmak üzere 16 tane bulunmaktadır.

Bu okullara fazlaca rağbet olmakla beraber kayıtlar; Etüt Ve Beslenme Uygulaması Yapan İlköğretim Okulları Kayıt Komisyonu tarafından belirlenen kurallara göre gerçekleştirilmektedir.

Önce bankaya ön kayıt ücreti yatırılmakta, ön kayıt işlemleri yapıldıktan sonra Noter Kurası çekilmektedir. Buna göre kayıt olacak asil ve yedek listeler belirlenmektedir.

Kayıt komisyonunun kararı gereği; birden fazla okula ön kayıt başvurusunda bulunamama yani kuraya katılamama şartı bulunmaktadır. Bu şart ya velilerin hilelere başvurmalarına yol açmakta ya da hileye başvuran bu velilerin karşısında diğer velilerin mağduriyetine sebebiyet vermektedir.

Her tür elemede, atamada bile kişilere bir çok tercih hakkı verilirken çocuğunun iyi bir eğitim almasının yanı sıra çalıştığı için sokakta kalmamasını gözeten velilerin okul tercihlerinde tek bir seçenekle karşı karşıya bırakılmaları sorunlar yaratmaktadır.

Velilerin başka okullarda da kuraya girmemeleri için Nüfus Cüzdanına el koyma, veliden taahhütname alma gibi değişik uygulamalar yapılmaktadır.

Velilere Çoklu Tercih Hakkı Verilmesinin Önü Açılmalıdır.

Velilere birkaç okula ön kayıt yapma hakkı verilmesinin okullar açısından hiçbir sakıncası olmamakla beraber bir çok yararı da söz konusudur.

Örneğin veli 1000 ön kayıta sahip bir okula ön kayıt yaptırdığında bu okun kontenjanı 100 ise kurada kazanma olasılığı %10'dur. Bu velinin hiçbir hileye başvurmadan başka bir okulda kuraya girmesi mümkün değildir. Tek okula ön kayıt hakkı verildiğinden seçilen, tercih edilen okula ön kayıt başvurusunda bulunan veli mağduriyetle karşı karşıya kalmaktadır.Oysa ki başka okullara da tercih hakkı verilmemiş olması nedeniyle 100 kontenjanı varken 200 ön kayıta sahip okul için var olan %50'lik şansı kaybetmiş olmaktadır.

Bu okullarda asil ve yedek kura çekimi yapıldığından çok tercih yapan öğrencilerden bazıları 2-3 okulda asil kura çekseler dahi bu veli tercihini istediği okul doğrultusunda yapacak ve yedekten kayıtlar nedeniyle hiçbir okul boş kalmayacaktır. Böylece ön kayıttaki yığılmalar tek okulda değil bir çok okulda olabilecektir.

Bu nedenle velilere birden çok okul tercih etme hakkı verilmelidir. Bu konudaki sınırlama sadece komisyon kararına dayalı bir sınırlama olduğundan hukuken de sorunlu bir sınırlamadır.

Kaldı ki ön kayıt için noter ve diğer masraflar için 40 YTL civarında bir masraf alınmaktadır. Bu ücretler de okul hesaplarına aktarılan ücretler olduğundan çoklu fakat sınırsız olmayan tercih hakkıyla beraber okullara da katkı sağlanabilecektir. Tüm velilere tüm okullara müracaat hakkı verilmesi örneğin İstanbul'da 16 okul olduğuna göre bir veliye maliyeti 640,00 YTL olacağından bunu karşılamayacak veliler mağdur olabilecek, bu ücretin düşük tutulması ve tercih hakkının 3-4 ile sınırlandırması yoluyla bu konudaki haksızlık ta giderilmiş olacaktır.

Bu konuda başta İstanbul İl Mili Eğitim Müdürü Sayın M.Ata ÖZER olmak üzere tüm yetkililerden önemli bir adım atması beklenmektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber