Van'da Rektörlük önüne siyah çelenk bıraktılar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 17:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki türban eylemi büyüyor. Dün başörtülü öğrencilerin kampüs alanına alınmaması üzerine rektörlüğe kadar yürüyen ardından da oturma eylemi yapan öğrenciler, bugün de rektörlük binası önüne siyah çelenk bıraktı. Uygulamayı protesto etmek için kollarına siyah kurdele bağlayan öğrenciler, sloganlar atarak rektörlük binasına 50 metre kadar yaklaştı. Burada güvenlik görevlileri ve jandarma, yaklaşık 400 kişi olan eylemci grubun rektörlük binasının avlusuna girmesine engel olmaya çalışırken, kısa süreli arbede yaşandı.

Saat 12.00'da kampüs alanı girişinde bulunan kontrol noktasında toplanan erkek ve başörtülü öğrenciler, burada "Rektör istifa","Başörtüye uzanan eller kırılsın","Eğitim hakkımız engellenemez","Başörtü siyasi simge değildir" sloganları attı. Eylemci grup, protesto amaçlı kollarına siyah kurdele bağlarken, bazı erkek öğrenciler de başlarına ve boyunlarına başörtüsü bağladı. Yaklaşık 400 eylemci öğrenci adına konuşan öğrenci Hilal Kuşan, eğitim haklarının bu şekilde engellenmesine izin vermeyeceklerini ve direnişlerinin süreceğini söyledi. Daha sonra kol kola giren başörtülü öğrenciler ve erkekler, ellerindeki pankartlarla kontrol noktasından geçerek, röktürlük binasına doğru yürüdü. Yürürken sık sık, rektör aleyhine slogan atan öğrencilerin önü, rektörlük binasına 50 metre kala jandarma ve üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından kesildi. Burada yaşanan kısa süreli itişmelerin ve arbedenin ardından öğrenciler, Röktör Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın görüşme talebini reddetmesiyle oturma eylemine başladı.

REKTÖRLÜK ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR

Yaklaşık 20 dakika boyunca Rektör Ceylan'la görüşmek için bekleyen öğrenciler, beraberlerinde getirdikleri siyah çelengi hep birlikte rektörlük binası önüne bırakmak istedi. Ancak, jandarma çelengin 2 veya üç öğrenci tarafından bırakılabileceğini söyledi. Bunun üzerine 2 bayan iki erkek öğrenci, üzerinde YYÜ öğrencileri yazan siyah çelengi rektörlüğün giriş kapısının önüne bırakarak Rektör Ceylan'ı protesto etmek için alkışladı. Öğrenciler, çelengin bırakılmasının ardından yine yürüyerek gittikleri merkez kafeterya önünde olaysız bir şekilde dağıldı. Öğrenciler, protestolarının yarın da devam edeceğini belirterek, tüm öğrencileri eyleme davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber