Üniversitelerde vekil dekan dönemi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Haziran 2008 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BETÜL KOTAN YÖK üniversitelerde dekan ve müdür atamalarına ?Rektörlük seçiminden sonra yapılacak' diyerek set koydu. Üniversitelerde bu yüzden 137 üst düzey yönetici görevini vekâleten yürütüyor

ANKARA - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerin üst yönetimlerine yapılacak atamalara müdahale edince, yükseköğretimde vekâlet dönemi başladı. Üniversitelerde 70 dekan, 46 yüksekokul müdürü, 16 enstitü müdürü, 3 konservatuar müdürü, 1 rektör yardımcısı ve 1 araştırma müdürü olmak üzere toplam 137 yönetici görevini vekâleten yürütüyor. Yöneticilerden dekanların ataması bizzat YÖK tarafından gerçekleştiriliyor.

Geçmişte hükümetle 10. Cumhurbaşkanı Sezer arasında yaşanan atama ve vekil yönetici döneminin benzeri üniversitelerde yaşanıyor. Ağustosta rektör seçimi yapmaya hazırlanan üniversitelere YÖK, seçim sonrasına kadar atama yapılmayacağını duyurdu. YÖK seçim yapılmayacak üniversitelerin bazılarına da ?aday telkini'nde bulunuyor. Görevini vekâleten yürüten 70 dekanın üniversite dağılımlarına bakıldığında, 15'inin ağustosta seçim yapılacak 21 üniversitede bulunduğu, 55'inin ise seçim süreci henüz bulunmayan üniversitelerde olduğu görülüyor.

Başkanvekilinde telkin iddiası

Özgürlükleri savunduğunu her fırsatta dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın dekan ataması bekleyen üniversitelerin onay için gönderdikleri isimleri tek tek kontrol ettiği öne sürülüyor. Özcan'ın bazı isimlerin değiştirilmesi için tekrar üniversiteyle bağlantı kurduğu iddia ediliyor. Üniversitelere dekan atamasıyla YÖK Başkanvekili İzzet Özgenç bizzat ilgileniyor. Özgenç, dekan ismi öneren üniversitelerin bazılarını arayarak, ?O isim çok uygun görünmüyor, ancak şöyle bir hocamız var? sözleriyle, üniversitelere telkinde bulunduğu ileri sürülüyor.

Hükümetin eski yöntemi

Üniversitelerdeki ?vekil' dönemi, Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı sırasında hükümetle Köşk arasında yaşanan atama krizini anımsattı. Sezer bazı kamu kuruluşlarındaki atamalarda hükümetin önerdiği isimleri veto edince AKP hükümeti çareyi ?vekil'lerle çözmüştü. Köşk'ten dönen atamalarla kamuda bir vekâleten dönemi başlamıştı. Kamuda sayısız veto örneği yaşanırken yapılan tespitler vetolar nedeniyle devlette pekçok kritik görevin vekâletle yönetildiğini ortaya koymuştu.. Kamuda aralarında TRT'den Gelir İdaresi Başkanlığı'na, SPK'dan BOTAŞ ve TEİAŞ'a kadar pek çok önemli kurum bir dönem vekâleten yönetilmişti. Şimdi de YÖK yaşadığı atama sorununu vekillerle çözüyor.

Vekiller üniversitesi

Atama bekleyen üniversitelerden bazıları şunlar: Ankara, Abant İzzet Baysal, Amasya, Afyon Kocatepe, Ahi Evran, Aksaray, Atatürk, Bozok, Cumhuriyet, Çanakkale 18 Mart, Dicle, Dokuz Eylül, Dumlupınar, Düzce, Erciyes, Erzincan, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul, Kars Kafkas, Karadeniz Teknik, Karabük, Kırıkkale, Marmara, Selçuk, Yıldız Teknik, Yüzüncü Yıl, Zongulak Karaelmas.

Dekan ataması nasıl yapılır?

Yükseköğretim Kanunu'na göre dekan ataması şöyle oluyor:??Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yüksek Öğretim Kurulu'nca 3 yıl süreyle seçilir ve normal usulle atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber