Müsteşar Zararsız'ın ?üstünü örteyim' planını Yargıtay bozdu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gümrük Teftiş Kurulu, ciddi bulduğu 15 ihbarı değerlendirip Gümrük Müsteşarı M.Emin Zararsız'dan soruşturma izni istedi.

Necati Doğru

Suçlamalardan bazıları Müsteşar'ı da kapsadığı için onayın ilgili Bakan'dan çıkarması gerekiyordu. Ancak Zararsız tüm talepleri bekletti ve ?Soruşturmaya gerek yoktur? diyerek dosyayı Teftiş Kurulu'na iade etti. Üstelik Başkan Demirağ'ı görevden aldı. Demirağ ve iki yardımcısı işin peşini bırakmadı. Durumu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti. Savcılık Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdi

Dünya serbestleşmeye gitti; sermaye serbest dolaşıyor, mallar serbest dolaşıyor, zevkler serbest dolaşıyor, ihtiraslar ve iştahlar da serbest dolaşıyor. Dünyada yüzde yüz pürüzsüz bir ?serbest dolaşım? olsa bile yine de gümrüklere ihtiyaç olacak.

Gümrükler nedir?

Ülkenin namusudur. Ekonominin ahlakıdır. Gümrüklerden mal girer, mal çıkar. Gümrükler yalama olursa; ülkenin namusu gider, ?namusu olmayan ülke? diye damga yer. Gümrüklerde kurallar, yasalar, ilkeler işlemezse; ?ekonominin ahlakı? uçar.

Ahlaksız ekonomi olur.

İşte bana ulaşan bir resmi belgeye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ?Türkiye ekonomisinde ahlaksızlaşma belirtisi olabileceğini düşündü? ve Başbakan'ı; ?Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu gümrüklerin yalama olup olmadığı konusunda harekete geçmeye ve inceleme yapmaya? çağırdı.

Çağrı yerini buldu. Bulmak zorundaydı. Çünkü 4483 sayılı yasaya göre Yargıtay, Başbakan'dan ?Teftiş Kurulu'nu harekete geçirme isteğinde bulunursa? Başbakan bunu yerine getirmek zorundaydı. Başbakanlık Teftiş Kurulu olayı incelemeye aldı.

Elimde belge var. Olaylar şöyle gelişti...

Olaylar diyorum çünkü tek bir olay yok. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu kendilerine ulaşan tam tamına ?15 gümrük yolsuzluğu, rüşveti, kayırması, kollaması ihbarını? soruşturulup ?gerçeğin ortaya çıkartılması ve varsa suçluların kanun önünde cezalandırılması? isteğini Gümrük Müsteşarı M. Emin ZARARSIZ'a bildirdi. Raporlarına yazdıkları bilgilere göre, gümrüklerde işlenen bu 15 yolsuzluğun parasal değeri 1 milyar doları geçiyor.

Ancak bir gariplik oldu.

Müsteşar Emin ZARARSIZ, ?Gümrük Teftiş Kurulu Müfettişlerinin incelemeye başlamasına? onay verecek ve müfettişlerin; pisliğin, rüşvetin, kuralsızlığın, kollamanın üzerine gitmelerinin yolunu açacak yerde, ?onay? veremedi. Müsteşar onay vermeyince Teftiş Kurulu Başkanı, Yargıtay'a başvurdu. Bunun üzerine Müsteşar Emin Zararsız, Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ı 23 Mayıs 2008 tarihinde görevinden aldı.

Nedendir!

Niçindir!

Müsteşar, 2 tanesi de kendi hakkında olan bu 15 yolsuzluk olayının 15'ine de araştırılsın, soruşturulsun diye izin vermiyor.

Ekonomi Servis Müdürü'müz Ercan İnan, bu haberin önemi üzerine bugün bana ayırdığı yeri gördüğünüz gibi oldukça genişletti. Ancak yine de ben bu 15 yolsuzluğu ayrıntılarıyla size bir günde anlatamam.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber