Sözleşmeli sağlık personeli eşinin ataması yargıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Sağlık-Sen, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4-B maddesine tabi sözleşmeli sağlık personelinin eş durumundan tayin edilemeyeceğini düzenleyen yönetmelik hükmünün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

Kadrolu bir sağlık personelinin 4-B'ye tabi eşinin bulunduğu yere tayin isteminin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce reddedilmesi üzerine, sendika tarafından Danıştay'a açılan davanın dilekçesinde, bu maddeye göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personelinin eş durumundan tayin hakkının engellendiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğine göre, kadrolu sağlık personelinin, SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumlarına tabi eşlerinin belli bir süre prim ödemeleri şartıyla eş durumundan tayin hakkına sahip oldukları hatırlatılan dilekçede, ancak, SSK'ya tabi olmalarına rağmen 4-B'ye tabi personelin bu haktan mahrum bırakılmasının hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmadığı öne sürüldü.

Bu durumun, aynı zamanda Anayasanın 2. maddesindeki "Sosyal Hukuk Devleti", 10. maddesindeki "Kanun Önünde Eşitlik" ve 49. maddesindeki "Çalışanların Korunması" ilkelerine de aykırılık teşkil ettiği iddia edilerek, yine Anayasanın "Ailenin Korunması" başlığını taşıyan 41.maddesinde, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar" hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Anayasada yer alan bu hükümle ailenin huzur ve mutluluğunun devamı, kamu görevlilerinin ailevi kaygılardan uzak bir biçimde kamu hizmetlerini verimli, etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütmeleri için gerekli ortamın sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber