Yüzüne kan sıçrayan 3 doktor, kene virüsü kaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2008 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kenenin ısırdığı bir hastanın solunum yolunu açmak isterken yüzüne kan sıçrayan 3 doktor, enfeksiyon kaptı. Tedavi altına alınan doktorların sağlık durumu iyi. İki yıl önce, aynı hastanede görevli bir hemşire, Kırım Kongo hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmişti.

Ankara Numune Hastanesi'nde görev yapan üç doktor ile bir sağlık personeli Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) bulaştığı şüphesiyle tedaviye alındı. Hastanede müşahede altına alınan üç doktor ve bir sağlık memurundan numune alındı. Gözetim altında tutulan doktorlar ile sağlık memurunun kanları incelenmek üzere Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi. Burada yapılan laboratuvar analizlerinde Kırım Kongo Kanamalı ateşi virüsü tespit edildi.

İddiaya göre, hastanede tedavi gören KKKA hastalarından birinin burnu yoğun biçimde kanadı. Doktorlar, hastaya tampon tedavisi yapmak istedi. Ancak tampon yapılırken doktorların üzerine kan sıçradı. Koruyucu gözlük takmayan doktorlar önce durumu önemsemedi. Hastalığın belirtileri ortaya çıkınca tahlil yapıldı ve KKKA tespit edildi. Kulak burun boğaz bölümünde görev yapan iki doktor, intaniye servisinde çalışan bir doktor ve bir sağlık memuru tedavi altına alındı. İki yıl önce yine aynı hastanede bir hemşire hastaya kullandığı iğnenin eline batması sonucu KKKA'ya yakalanmış ve hayatını kaybetmişti.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, sağlık görevlilerine virüs bulaşması hakkında şu açıklamada bulundu: "KKKA'ya yakalanan, tedavi olan hastanın kanaması durdurulurken, yakın temas meydana geliyor. Ve üç doktorumuzla ve bir sağlık memurumuz virüs kapıyor." Hastalık bulaşan personelin gözlem altında tutulduğunu kaydeden Mahmut Koç, hastaların vahim bir durumunun bulunmadığını bildirdi. Koç, "Hastalarımızda kanama, ateş, mide bulantısı veya kusma gibi bir belirti yok." dedi. Hastanenin, bu tür operasyonlarda kullanılmak üzere bin adet koruyucu gözlük sipariş ettiği öğrenildi.

Mikrobiyoloji uzmanları, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın 'yakın temasla' da bulaşabileceğini belirterek sağlık çalışanlarının koruyucu malzeme kullanmasını önerdi. Ankara, Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber