Hükümette SSK gerilimi

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri tasarısı kabinede ipleri gerdi. Tasarıyı imzalamayan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, Erdoğan'a rapor verdi

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin tasarı Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nu karşı karşıya getirdi. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin tasarıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu karşı çıktı.

'SSK için ek yük olur'
Konuyla ilgili Radikal'in sorularını yanıtlayan Murat Başesgioğlu tasarıyı henüz imzalamadığını kaydetti. Akdağ'ın, "SSK hastanelerinde işletim mantığı yanlış. SSK kamu sigortacılığını iyi yapsın" şeklindeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, "Bu şekilde karşılıklı konuşmak istemiyorum. İtirazlarımı Bakanlar Kurulu'nda iletmiştim. Sonra da arkadaşlar dokuz sayfalık bir rapor hazırladı. Başbakan'a gönderdik" dedi.

Raporda SSK hastanelerinin devredilmesinin faturasının hesaplandığını belirten Başesgioğlu, "Devrin SSK'ya getireceği yük konusunda arkadaşlar, bütçe uygulama talimatı doğrultusunda bir hesap yaptılar. Yük 4.2 katrilyon lira olarak belirlendi. Tasarının bizim tarafımızdan eksik ve uygunsuz tarafları var. Mülkiyet konusunda Anayasa'ya aykırılıklar bulunuyor" diye konuştu.

İki bakanın fikir ayrılığına düşmesi ve sivil toplum örgütlerinden yükselen itirazlar nedeniyle tasarının yeniden tartışıldığı öğrenildi. Başbakanlık'taki tasarı üzerinde SSK ve Sağlık Bakanlığı bürokratları çalışma yürütüyor. Yapılan çalışmalarda özellikle 'mülkiyet' sorunu nedeniyle tasarının 'Anayasa'ya aykırı' olup olmayacağı konusunda gelen itirazlar çerçevesinde değerlendirme yapılıyor. Başesgioğlu, yapılan değerlendirmeler sonrasında tasarının değiştirilip değiştirilmeyeceğine yönelik sorulara "Bilemiyorum. Çalışmalara arkadaşlar devam ediyor. En son dün (önceki gün) Başbakanlık'ta bir toplantı yaptılar" yanıtını verdi.

Raporda neler var?
Erdoğan'a gönderilen raporda, tasarının Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Reformu ile bağdaşmadığı belirtilirken, tasarının bu şekliyle yasalaşmasının 'merkeziyetçi yapılanma ve rekabetten uzak bir ortam ile hantal bir yapı'ya neden olacağı vurgulanıyor. Devrin 2005 yılında SSK'ya 4.2 katrilyon lira 'ek yük' getireceği belirtilen raporda, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekiliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber