Ziraat, pazartesi günü %100 performansa ulaşacak

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası yönetim kurulu, veri tabanı değişikliği nedeniyle bilgisayar sisteminin düşük performansla çalıştığı dönem için kredi, kredi kartı ödemesi gibi yükümlülüklerden temerrüt faizi istememe kararı aldı.

Ziraat Bankası yönetim kurulu, veri tabanı değişikliği nedeniyle bilgisayar sisteminin düşük performansla çalıştığı dönem için kredi, kredi kartı ödemesi gibi yükümlülüklerden temerrüt faizi alınmamasını kararlaştırdı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Sistemimizdeki yavaşlık nedeniyle bankamıza olan yükümlülüğünü yerine getiremeyenlerden temerrüt faizi almayacağız. Takas çekleri ve EFT gibi dışsal yükümlülükler açısından zaten gerçekleştiremediğimiz bir işlem olmadı" dedi. Son 6 ayda Ziraat Bankası'nı 35 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirten Çağlar, Ziraat'teki değişim projesini ve yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

Temerrüt faizi jesti: Sistem beklenen performansta işlemediği için normalde ödenmesi gerekirken ödenemeyen borçlara temerrüt faizi uygulanmayacak. Bu yönde yönetim kurulu kararı aldık. Kredi kartlarının son ödeme gününü otomatik olarak iki ileriye attık. Takas çekleri, EFT gibi başka bankalara olan yükümlülüklerin hepsini gerçekleştirdik. Ayrıca manuel bankacılığa dönerek elden fiş kesip müşterilerin ihtiyacını karşıladık.

Bu çapta aksaklık beklemiyorduk:

Veri tabanı sistemini Oracle'la değiştirirken bu ölçüde aksaklık beklemiyorduk. Stres testleri, yurtiçi ve yurtdışı tüm denemeler yapılmıştı. Test aşamasında aynı anda 5 milyon işlem sorunsuz tamamlanmıştı. Ancak yazılımın mimarisinden, donanımlarda, işletim sisteminden kaynaklanan sorunlar doğdu.

Uluslararası TİM kuruldu: Sorunu aşmak için İngiltere, Hindistan, ABD ve Avustralya'da özel ekipler kuruldu. Farklı ülkelerdeki Oracle uzmanları 24 saat çalıştı. IBM gibi bu alanda tecrübeye sahip olan firmalara sorun iletilerek çözüm önerileri alındı. Öneriler tek tek denenerek ilerlendi. Sistemi şu anda yüzde 70 performansla çalıştırıyoruz.

Pazartesi yüzde 100 performans: Yeni sisteme birden yüklenme olmasın diye işletimi kontrollü olarak hızlandırıyoruz. Haftasonu son kontroller yapılacak. Pazartesi yüzde 100 performansa ulaşabileceğiz. Yeni sistem, YTL uyumlu olacak. YTL emisyonunun yüzde 16'sı Ziraat şubelerinden dağıtılacak.

Sabah

Banu AKTAŞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber