Ak Parti'li Fırat: (Türban savunması) bizim söylemimiz değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "türban savunması"nın kendi söylemleri olmadığını belirterek, "Savunmada, Anayasa'nın 10 ve 42. maddesinde yapılan değişikliklere ilişkin konulara değinmedik" dedi.

Fırat, Anayasa Mahkemesine esas hakkındaki savunmayı verdikten sonra çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Esas hakkındaki savunmanın 3 ana klasörden oluştuğunu bildiren Fırat, bunun birinci kısmının genel hukuki savunmayı içerdiğini, ikinci klasörün, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki mütalaasındaki iddialara yönelik cevap niteliğinde, üçüncü klasörün ise siyasi yasak istenen diğer 70 kişi hakkındaki savunmalarla ilgili olduğunu belirtti.

Savunmanın toplam 402 sayfadan oluştuğunu ifade eden Fırat, birinci klasörün 92 sayfa olduğunu, ana savunmayla ilgili kısmın tamamının CD'ler halinde basına dağıtıldığını, partinin sitesinden de savunmaya ulaşılabileceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili savunmada özel bir bölüm olup olmadığını sorması üzerine Fırat, "Yok, hayır. Özel bir bölüm yok" dedi.

Esas hakkındaki savunmalarını sürenin bitimine 13 gün kala verdikleri hatırlatılarak, "Davanın ne zaman sonuçlanmasını bekliyorsunuz?" sorusu üzerine Fırat, bunun kendilerine ait bir konu olmadığını söyledi. Fırat, "Artık bundan sonra tamamen Anayasa Mahkemesinin vereceği takvime göre süreç işleyecektir. Tahmin ediyorum ki yarın, bizim dosyalarımız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir. Bundan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dinlenilmesi safhası var. Anayasa Mahkemesi bu konuda bir gün belirler. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı dinledikten sonra AK Parti'yi dinlemek için ayrıca bir gün verir. O günde de bizim sözlü savunmamızı yapacak olan bir kişi, savunmayı yapar" diye konuştu.

Fırat, sözlü savunmayı kimin yapacağının belli olmadığını söyledi.

"Anayasa Mahkemesinin türbana ilişkin kararının savunmada yer alıp almadığının" sorulması üzerine Fırat, "Türban savunması bizim söylemimiz değil. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın söylemleri arasında yer alan bir şeydir. Anayasa'nın 10 ve 42. maddesi açık. Orada türbanla ilgili bir şey yok. 10. madde eşitlik, 42. madde yüksek öğretim hakkıyla ilgili düzenlemelerdir ama bunu başkaları, başta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı türban düzenlemesi olarak algılıyor. O, onun değerlendirmesidir" dedi.

Fırat, bir başka soruya karşılık da Anayasa'nın 10 ve 42. maddesinde yapılan değişikliklere ilişkin konulara değinmediklerini belirterek, "Her şeyin ötesinde gerekçeli kararı görmemiz lazım. Kaldı ki bununla da ilgisi yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber