Rüzgar enerji santrali inşasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2008 17:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali olarak planlanan Bahçe/Osmaniye Rüzgar Enerji santralinin inşasına başlandı.

Zorlu Grubu'nun önderliğini yaptığı projeyle 500 bin MWh elektrik enerjisi üretilecek. 1990'lı yıllarda ülkemizde rüzgârla elektrik enerjisi üretilmeye başlanırken, hâlihazırda 250 mw kurulu güç olup 2008 yılı içerisinde devreye alınacak rüzgârdan üretilecek enerji 400 mw'a ulaşacak. Şu anda Türkiye'den rüzgâr enerjisinden faydalanma oranı yüzde 0.01 iken, bu oran Danimarka'da kullanılan enerjinin yüzde 20'si, rüzgâr enerjisinden temin ediliyor. İspanya'da rüzgâr enerjisinin katkısı yüzde 8'e ulaşırken 2010 yılına kadar bu oranın yüzde 15'e çıkarılması planlanıyor.

Ülkemizde de son 2 yılda rüzgâr enerjisine rağbet iyice arttı. Son olarak Türkiye'nin en büyük rüzgâr enerji santrali olarak planlanan Bahçe/Osmaniye Rüzgâr Santrali'nin inşaasına başlanıldı. Zorlu grubunun önderliğini yaptığı bu projeyle 135 mw elektrik üretilecek yani 500 bin MWh elektrik enerjisi Türkiye' ye kazandırılacak.

Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, üretim esnasında 0 karbondioksit salınımıyla çevreye de faydalı olunacağını belirterek, diğer enerjilere bağımlılığın da azalacağını söyledi. Toplam 54 tribünden oluşacak üretim merkezinde tribünlerin boyunun 100 metre, kanatların ise 50 metre olacağını belirten Topuz, "Doğaya hiçbir zarar vermeden enerji ürüteceğiz. Santral 2009 yılında faaliyete girecek. Ülkemize ucuz elektrik üreteceğiz. Artık anlaşılmıştır ki, Türkiye'nin en önemli varlığı akıp giden israf olan rüzgâr enerjisidir.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber