YÖK üyesi Eşme: ÖSS'de yapılan iş doğrudur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2008 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Üyesi Prof. Dr. İsa Eşme, ÖSS'de yeni getirilen düzenlemeyi değerlendirirken, ''Soruların yüzde 25'ini yapan eğer yüksek öğretim yapacak bilgi donanımına sahipse, ki ÖSYM 'Böyle bir kaygıya gerek yok' dedi, bana göre yapılan iş doğrudur'' dedi.

Eşme, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen ''6. Gençlik ve Rehberlik Sempozyumu''nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''ÖSS'de baraj puanları düşürüldü. Bu karar nasıl alındı?'' sorusu üzerine Eşme, iki yıl önce ÖSS'de yapılan değişiklikten sonra sorunlar yaşanmaya başlandığını ve kontenjanların yeteri kadar dolmadığını ifade etti.

Bu sene özel bir durum olduğunu belirten Eşme, sözlerine şöyle devam etti:

''Mezun sayısı az, buna karşın kontenjan sayısında 100 binin üzerinde bir artış oldu. Dolayısıyla kontenjanların dolmama ihtimali daha fazla oldu. Bu nedenle, YÖK olarak ÖSYM'den teknik bir çalışma yapmasını istedik. ÖSYM Başkanlığı teknik bir çalışma yaptı ve üç öneri getirdi. Birincisi puanların indirilmesini, ikincisi 185 ve 160 puanlarının değiştirilmesini ve üçüncüsü de puanların tamamen serbest bırakılmasını, yani hiç bir baraj puanı bulunmamasını öngörüyordu. YÖK'te geçen yılki uygulamanın tamamen kalması yönünde dördüncü öneri geliştirdik. Bunlar enine boyuna tartışıldı.

Klasik soru şuydu; 'Acaba puanları indirirsek, yüksek öğretime taban puanı ile giren öğrenci bu eğitimi yapabilecek bilgiye sahip midir?' ÖSYM Başkanı, bu konuda bir kaygısı olmadığını belirtti, 'Mevcut soruların yüzde 25'ini yapan öğrenci yüksek öğretim de görebilir' dedi. Alternatifler oylama ile değerlendirildi, en çok oyu bu öneri aldı.''

-''KALİTEDEN ÖDÜN VERİLMEMELİ''-

YÖK Üyesi Prof. Dr. İsa Eşme, özellikle Kıbrıs'taki üniversitelerin son iki yılda çok büyük sorun yaşadığını ifade ederek, ''Çünkü mevcut soruların ancak yüzde 40'ını yapanlar, ancak 185 ve üzerinde puan alabiliyordu. Bu sene hem Kıbrıs'ta hem de Anadolu'daki üniversitelerde kontenjanların dolması bakımından bir rahatlama yaşanacaktır'' dedi.

Kaliteden ödün verilmemesinin en kritik konu olduğunu belirten Eşme, bunun da üniversitelerin göstereceği hassasiyetle aşılabileceğini söyledi. Eşme, ''Soruların yüzde 25'ini yapan eğer yüksek öğretim yapacak bilgi donanıma sahipse, ki ÖSYM 'Böyle bir kaygıya gerek yok' dedi, bana göre yapılan iş doğrudur'' diye konuştu.

Eşme, ''Yeni düzenleme kontenjan açıklarının kapatılmasında ne kadar bir azalma sağlayacak?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bunu ancak yerleşmeden sonra görebiliriz. Çünkü bir çok vakıf üniversiteleri açıldı, bunlar kontenjanlarını abartılı bir şekilde artırdı. KKTC'de kontenjanlar yüksek.

Bir de öğrenciler bilinçli tercih yapıyorlar. İnternete girerek bu okulların akademik kadrolarına, öğrenci sayılarına bakıyorlar. Yani eğitimdeki kalite hakkında bilgi topluyor ve ona göre tercih yapıyorlar. İstemedikleri bölüme girmek yerine bir sene beklemeyi tercih ediyorlar. Çok bilinçli tercih yapıyorlar. Bana göre 'Ne olursa olsun kontenjanları dolduralım' diye bir beklenti içinde olmamalıyız. Çocukların bilinçli tercih yapmaları bakımından da doğru yaptıklarını düşünüyorum.''

''YÖK Başkanı'nın imam hatip liselerine yönelik sözleri çok tartışma yarattı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, Eşme, ''Bu konuya girmek istemiyorum'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber