KKKA hastalığında erken müdahale hayat kurtarıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan Hyallomma türü kenelerin, vücutta yapıştığı noktadan 12 saat sonra virüs bulaştırabildiğini, bu nedenle erken müdahalenin önem taşıdığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Koruk, HRÜ Tıp Fakültesi Sabit Bin Kurra Toplantı salonunda hastane personeline yönelik "KKKA Bilgilendirme Toplantısı"nda tarım çalışanları, hayvancılık işiyle uğraşanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, akut hastalarla temas olasılığı bulunan bölgelerde görev yapan sağlık personeli, askerler ve kamp yapanların risk altında olduğunu ifade etti.

İnsanlara, hastalıklı kenelerin yapışması veya kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısıyla, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla, hastalıklı hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu bulaşabilen hastalığın, mevsimsel özellikler gösterdiğini aktaran Koruk, Türkiye'de genellikle haziran ve eylül aylarında ortaya çıkan kene vakalarının son dönemlerde küresel ısınmanın etkisiyle farklı dönemlerde de görülebildiğini kaydetti.

Türkiye'de ilk kez 2002 yılında Tokat ve Sivas'ta kusma, baş ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle hastanelere müracaat eden bazı hastaların aniden ölmesinin ardından Sağlık Bakanlığınca başlatılan ayrıntılı incelemenin ardından ölümlerin nedeninin KKKA'dan kaynaklandığının belirlendiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, şunları kaydetti:

"KKKA hastalığı, genellikle Kelkit Vadisi çevresinde ortaya çıkıyor. Son dönemlerde Diyarbakır ve Antalya gibi illerde de görüldü. Ülkemizde 2002 - 2003 yılları arasında kayıtlara göre toplam 150 kene vakası tespit edildi. Bu rakam hastalığın bilinmesi ve öneminin kavranmasıyla birlikte geçen yıl 717'ye kadar yükseldi. Maalesef geçen yıl 33 kişi bu hastalıktan öldü. Bu yıl haziran ayına kadar olan bölümde 28 kişi hayatını kaybetti."

Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, KKKA'dan korunmak için kırsal kesimde bulunan kişilerin kapalı giysileri tercih etmesi gerektiğini, ayrıca giysilere veya cilde haşere kovucu ilaçların sürülmesinin kısmen de olsa yarar sağlayabileceğini kaydetti.

Virüsün bulaştığı hastalarda baş ağrısı, kusma, yüksek ateş ve ishal gibi şikayetlerle ortaya çıkabildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Koruk, bu şekilde sağlık kuruluşlarına müracaat eden hastaların kan tahlilinin yapılmasının ardından birkaç gün takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber