Aile hekimliği tasarısı Plan Bütçe komisyonunda

Haber Giriş : 25 Ekim 2004 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık alanında bir ilk daha gerçekleşiyor. Yıllardır tartışılan aile hekimliği uygulaması yakında başlatılacak. Uygulamayla, vatandaşlar hekimlerini seçebilecek. Aile hekimleri vatandaşlara koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti verecek. Hükümet tarafından hazırlanan ve aile hekimliğini pilot uygulama olarak başlatmayı hedefleyen tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarının önümüzdeki hafta da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kanunlaştırılması bekleniyor.

Sevki doktor verecek

Tasarıya göre, aile hekimleri kişilere yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli mekanlarda vermekle yükümlü olacak. Aile hekimleri ile birlikte ebe, hemşire ve sağlık memurları da sağlık elemanı olarak hizmet verecek. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde kişilerin aile hekimine kaydı yapılacak.

Bakanlıkça belirlenecek sürelere uymak kaydıyla kişiler aile hekimlerini değiştirebilecek. Her aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı binin altında olamayacak ancak 4 bini de geçemeyecek. Aile hekimliği hizmetlerinden ücret alınmayacak. Ancak, uygulamanın başladığı yerlerde sağlık kuruluşlarında tedavi için aile hekiminin sevki aranacak. Acil haller ve mücbir sebepler dışında, kişi hangi sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olursa olsun, aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edenlerden katkı payı alınacak. Aile hekimleri, kendilerini tercih eden vatandaşların kayıtlarını tutacak.

Sözleşmeli çalışacak

Tasarıyla, aile hekimlerinin sözleşmeli olarak çalıştırılması da hükme bağlanıyor. Sözleşmeli olarak çalışmak isteyen aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, kurumlarında aylıksız ve ücretsiz izinli sayılacak. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıyla yapılacak sözleşmede yer alacak şartlar ile yapılacak ödeme tutarları Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber