Rektör, profesörü dolandırdı mı?

Haber Giriş : 25 Ekim 2004 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Ferhat Ecer, bugün bazı gazetelerde çıkan "Rektör, profesörü dolandırdı" başlıklı haberin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, haberlerin, Niğde Üniversitesi'nde yaklaşan seçim atmosferinde ortaya çıkmasının kafaları karıştırdığını söyledi.

Rektör Ecer, rektörlük makamı için 25 bin dolar gibi bir bedel tespit edilmesinin ve bu bedel üzerinden alınıp satılmasının, devredilmesinin söz konusu bile olamayacağını ifade ederek, "Makamlar para ile alınıp satılan metalar, mallar değildir. Ne benim kendisine böyle bir talebim oldu ne böyle bir parayı bana verdi ne de ben böyle bir parayı iade ettim" dedi.

İddia sahibi Prof. Dr. H. Nedim Çetin ile birkaç defa görüştüklerini dile getiren Ecer, "Çetin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne rektör adayı olduğu süreç içerisinde bana telefon açtı, görüştük. Bir öğretim elemanının, kendi personelinizin aday olma talebi ile karşınıza gelip, sizden destek istemesi söz konusu. Bu konuda amir olarak, kurumun yetkilisi olarak ne yaparsınız, kendisine destek verebilirsiniz. Bu destek ancak psikolojik destekle olur. Varsa orada tanıdığınız, arkadaşlarınızın desteği ile olur. Bizimki de bunun ötesinde bir şey değildi. Kendisi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak geçmek istemiştir. Kabul edilmeyince rektör adayı olarak geçmeyi planladı. Bunu bize ilettiğinde ancak kendi tecrübelerimden istifade ederek yardım edebileceğimi, bir de oradaki arkadaşlarla görüşüp, kendisine oylarıyla destek vermelerini sağlayabileceğimi söyledim. 'Ben sadece rica ederim, onlar ne kadar dikkate alır onu bilemem ama sonuçta bir bakalım ciddi bir oy potansiyelimiz varsa olabilir' dedim. Kendisi incelemiş geldi, bana aday olmak istediğini söyledi. Ben de 'olur memnuniyetle' dedim. Ayhan Doğan Bey'i yanımıza çağırdı. Ayhan Bey'e 'Ne diyorsun Ayhan Bey?' diye sordu. Ayhan Bey, 'Ne diyelim, hocam destekleyeceğini söylüyor. Bu bir avantajdır. Destek önemli bir unsurdur' dedi. Nedim Bey 'Hocam atanabilir miyim?' diye sorduğunda ise, 'ilk 3'e girdiğin takdirde devlet atayacaktır. Devletin atayacağı rektör siz niye olmayasınız, olabilirsiniz' dedim. Yoksa derin devlettir, yüzeysel devlettir, sığ devlettir gibi kimsenin bir söz söylemesi söz konusu değildir" diye konuştu.

Olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, bugün bu olayın gündeme getirilmesinin düşündürücü olduğunu kaydeden Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Ferhat Ecer, "Bu arkadaşımız durmuş durmuş da 2 yıl sonra mı aklı başına gelmiş? Niçin bunu bugün gündeme getiriyor. Niğde Üniversitesi seçim atmosferine girme noktasında olduğu an bu konu gündeme getiriliyor. Bana çok ilginç gelen ikinci bir hususu ise YÖK Denetleme Kurulu üyelerine de söyledim. Rektörlerin aldığı maaş 2 milyar 150 milyon liradır. Kanuni gelirleri bellidir. Bu şartlar çerçevesinde arkadaşımız 2 ev sattığını, şu kadar bin dolar masraf ettiğini iddia ediyor. Bu masrafı rektörlük makamı için yapıyorsa, bu makamdan beklentisi neydi. Bu maaşla bu kadar gideri telafi edebilmek mümkün değil. Ya bu arkadaşımızın söylediği rakamlar uçuk kaçık, yada farklı niyetlerle bu işe soyunmuştur. Bu arkadaşımız kendisini yıpratmıştır, kendi kendini sıkıntıya sokmuştur. Bugün de burada bir hesaplaşma içerisine girmeye çalıştığını hissediyorum" şeklinde konuştu.

"Derin devletin kendisini rektör olarak görmek istediğini söylediğimi iddia ediyor" diyen Ecer, "Ben de böyle bir şey olmadığını söylüyorum. Bu bir iddiadan öte bir şey değildir. YÖK bu konu ile ilgili soruşturma yaptı. Biz ifademizi verdik. Verdiğim o ifadede burada söylediklerimi söyledim. Kendisinden para almam söz konusu değildir. Bu makamlar itibarlı, şerefli makamlardır ve bu makamlarda oturan insanların bu işi parayla edinebilmesi mümkün değildir. Ancak şu da bir gerçek, Nedim Çetin Bey buradan kalkacak, rektör adayı olmak üzere Kahramanmaraş'a gidecek, 3 ay çalışma yapacak, bu 3 ay için bir bedel gerekli ama nasıl bir bedel gerekir. İnsanlarla görüşmek için yapılan masraflardır. Herhalde bunu başkası değil, Nedim Bey karşılayacak. Bu masrafları şuna yada buna fatura etmek söz konusu olamaz" diye konuştu.

Gazete haberlerindeki iddiaların diğer bir şahidi Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Doğan da, bu konuşmaların üstünden 2 yıl geçtiğini dile getirerek şunları söyledi: "Elbetteki hatırladıklarımı söylüyorum şu anda. Nedim hoca, bana telefonla şu an sayın rektörün yanında olduğunu, Sütçü İmam Üniversitesi'ne rektör adaylığı ile ilgili bazı konuları konuşacağını söyleyerek beni davet etti. Buradaki konuşmada sayın rektörümüzün kendisini bu seçimlerde destekleyeceğini ifade etti. Sayın rektörüm de destekleyeceğini söyledi ve Kahramanmaraşlı olduğum için benim de desteklememi istedi. Olay bundan ibaret. İddia edildiği gibi benim bulunduğum konuşmada asla para mevzusu geçmedi. Nedim Bey rektör olmayı zaten kafaya koymuş, rektörümüzün bu konuda herhangi bir telkini söz konusu değildir."

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber