Seviye Belirleme Sınavının 7. sınıflar için olan bölümü bugün yapılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Haziran 2008 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seviye Belirleme Sınavı 6'ncı sınıflarla başladı

PERVİN KAPLAN

Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin bir parçası olan ilk Seviye Belirleme Sınavı'na dün 6. sınıf öğrencileri girdi. Bugün 7. sınıfların katılacağı sınavın sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak..

Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin (OGES) bir parçası olan İlk Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) dün 6. sınıf öğrencileri girdi. Bugün 7. sınıfların katılacağı sınavın sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği sınav 10'u yurtdışı olmak üzere 544 merkezde yapıldı. Sınava giren öğrenci sayısı 991 bin 573 oldu. 90 dakikalık sınavda ilköğretim 6. sınıf öğrencileri 19 Türkçe 16 matematik, 16 Fen ve Teknoloji, 16 sosyal bilgiler ve 13 yabancı dil sorusu olmak üzere toplam 80 soru yanıtladı. Sınavlar yılda bir kez yapılacak. Sınavlara girmeyen öğrencilere en düşük 100 puan verilecek. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, sınavı SABAH için şöyle değerlendirdi.

7. SINIFTAN SORU VAR TÜRKÇE: 19 sorunun yüzde 80'i anlam bilgisi, yüzde 20'si ise dilbilgisi kapsamında. Dilbilgisi soruları gündelik yaşamda kullanımları sorgulanarak düzenlenmiş. Konu dağılımı gayet uygun ve 6. sınıfı kapsar şekilde. 19 sorunun 11'inde şekil kullanılmış, bunların 3 tanesi grafik ve sorunun kökü olarak kullanılırken, 8 tanesi sorunun çözümüne yardım amacı taşıyor. Dersler arası bağlantılar sorgulanmış. Ancak B-kitapçığı 8. soruda matematik bağlantılı bir soru sorulmuş ancak soruda geçen "dairesel grafik" konusu 7. sınıf matematik konusu. B-kitapçığı 19 sorusu ise fen ve teknoloji bilgisi ile çözümlenebilir.

MATEMATİK: Sorular konulara tam olarak dağıtılmış. 6. sınıftaki tüm yapılandırmacı yaklaşım yenilikleri yansıtılmış. Sorularda kullanılan resimler ve senaryolar öğrencilerin soruları çözmesini kolaylaştırmakta ancak şekilleri anlama konusunda sağ beyin baskın olmayan çocukların zorlanabileceği sorular.

FEN VE TEKNOLOJİ: Toplam 8 ünitenin tamamı sorgulanmış ve yapılandırmacı yaklaşıma uygun soru tipleri. Soruların tamamında şekil kullanılmış. B- kitapçığı 12. sorusu diğer sorulara göre şekil anlatımı zayıf olmuş, bu soru zorlayabilir.

SOSYAL BİLGİLER: 16 sorunun 3 tanesi din kültürü sorusu. Konu dağılımı açısından çok önemli "elektronik yaşam" ünitesinden soru yok. Bütün konular sorgulanmamış.

YABANCI DİL: (İngilizce): 13 soru da müfredatın tamamını kapsar nitelikte. Soruların tamamında resimlerden faydalanılmış. 3 adet cümle tamamlama sorusu yer almış. Bu sorular İngilizce olarak sorulduğu için belirleyici olabilirler.

Tek puan türü olacak

SBS'YE giren öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacak. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşı gelen ham puanlar bulunacak. Şekilli sorulardan muaf olarak değerlendirmeye alınacak özürlü öğrencilerin ham puanları hesaplanırken önce her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşı gelen geçici ham puanlar bulunur. Bulunan geçici ham puanlar, testlerdeki toplam soru sayılarına dönüştürülerek değerlendirmeye esas ham puanlar hesaplanacak. Her öğrenci için 5 ham puan hesaplanacak. Tüm öğrencilerin ham puanları toplanarak sınava giren öğrenci sayısına bölünüp her bir testin ortalaması bulunacak. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanacak. Öğrencilerin her bir teste ait standart puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir. Her test için hesaplanan standart puanlar, yandaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunacak. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) elde edilecek. Hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puan, kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülecek.

Yerleştirme puanı

ORTAÖĞRETİME geçişte esas alınacak puan belirlenirken, SBS ile bü-tün derslerden alınan ba-şarı puanları yanında,davranış puanları da etkiliolacak. SBS'nin yüzde70'i, öğrencilerin okuldakiyıl sonu başarı puanlarınınyüzde 25'i ve davranış pu-anının yüzde 5'i toplana-rak "Sınıf Puanı" buluna-cak. Ayrıca bu üç sınıftakiperformansa dayalı olarakelde edilecek sınıf puanla-rından 6'ncı sınıfın yüzde25'i, 7'nci sınıfın yüzde35'i ve 8'inci sınıfın dayüzde 40'ı alınarak yerleş-tirme puanı elde edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber