Taarruz, keşif helikopteri üretimine başlıyoruz!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 23:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Programı sözleşmesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Tesisleri'nde bir tören düzenlendi.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Vincenzo Camporini ile çok sayıda dâvetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından söz alan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı emekli Hava Pilot Korgeneral Atalay Efe Er, bugün burada Türk savunma sanayiinin ve TUSAŞ'ın yaşamakta olduğu dönüşümde önemli bir yeri olan ATAK Programı

sözleşmesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle biraraya gelindiğini söyledi. Efe Er, Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin (TSK) sağlık, taktik ve keşif helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan programda, Aselsan ve Agusta Westland ile birlikte oluşturulan ve 'ATAK Takımı' olarak en yeni ve millî görev yükleriyle donatılmış egemen bir sistemi TSK envanterine teslim edeceklerini belirtti. Taraflar arasında oluşturulan sinerjinin ve imza altına alınan işbirliği anlaşmasının yurt dışı pazarlarda da büyük fırsatlar sağlayacağının emârelerini ise şimdiden aldıklarını ifade eden Efe Er, "Oldukça uzun ve zaman zaman çok yoğun bir şekilde sürdürülen çalışmalara her şeyiyle emek veren ve katkıda bulunan herkese teşekkür eder, programın bundan sonraki aşamalarında da başarılar dilerim" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da, projenin geçmişten günümüze olan süreciyle ilgili bilgi verdi. Projenin hedefinin başta TSK'nın hareket ihtiyacını karşılamak olduğunu vurgulayan Bayar, bunun yanında millî yazılım entegrasyonu, Türk sanayi projesinin kalkındırılması ve lojistik destek kabiliyetinin arttırılmasının diğer hedefler olduğunu kaydetti. Projenin hayata geçirilmesinde büyük emek harcandığını belirten Bayar, programın gecikmesinden dolayı TSK'ya mahcup olduklarını ancak sürecin bugünden itibaren başlayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, sözleşme imzâlanarak yürürlüğe girdi. ATAK Programı sözleşmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 50 adet kesin, 41 adet opsiyonel taarruz/taktik keşif helikopterini kapsıyor. T129 ATAK helikopterinin kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda özgünleştirilip, üretilmesi ve entegre lojistik desteğini içeren ATAK Programı çerçevesinde; Türkiye, helikopterin fikrî mülkiyetine sahip olmasının yanı sıra; helikopteri bütün dünya ülkelerine satış hakkına da sahip olacak.

MUAMMER TAN-DEVLET ARIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber