Belediyeler borç batağında

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM Genel Kurulunda, il özel idarelerine ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesini öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde

TBMM Genel Kurulunda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Atalay, belediyelerinin borçlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, 3 bin 225 belediye bulunduğunu, bunların toplam borçlarının 21 milyar 468 milyon 66 bin YTL olduğunu söyledi.

Teklifin yasalaşmasından sonra belediye ve il özel idareleri gelirlerindeki artış oranının ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de Atalay, önergeyle büyükşehir belediyelerinin gelirlerini yeniden düzenleyeceklerini belirtti.

Atalay, önergenin kabul edilmesi durumunda artış oranlarının il özel idarelerinde yüzde 56, belediyeler ile büyükşehir ilçe belediyelerinde yüzde 42, büyükşehir belediyelerinde ise yüzde 36'ya yükseleceğini ifade ederek, il özel idareleri ile belediyeler için toplam artış oranın yüzde 44 olarak gerçekleşeceğini kaydetti.

Büyükşehir ile belediyelerin ayrı kanunları bulunduğu, bu ayrımın AK Parti hükümetlerinden önce yapıldığını anlatan Atalay, bu sistemi kökten değiştirmediklerini söyledi. Atalay, ''Şuan getirilen, bizim de destek verdiğimiz teklif, mevcut sistemi biraz daha iyileştirme, daha adaletli hale getirme, belediyelerin ve il özel idarelerinin gelirini artırmaktır'' diye konuştu.

Atalay, teklifin, Hazineye yük getireceği yönündeki değerlendirmelere de yanıt vererek, ''Biz Hükümet olarak, adımımızı sağlam atarız, ayağımızı sağlam basarız'' dedi. Finansman dengelerini kurmadan bugüne kadar hiçbir harcama kararı vermediklerini belirten Atalay, ''Bunu iyi çalıştık, hiçbir sorun yok. Yeni devreye koyduğumuz GAP ve diğer projelerimizin hepsinin finansman dengesi çalışıldı, karşılığı var. Bu da o şekilde dengelendi'' dedi.

-''TASARIYI BEKLEMEYE ALDIK''-

Atalay, belediyelerinin kaynaklarının artırılmasını öngören kanun tasarısının 2006 yılında Meclise sevk edildiğini ancak çıkarılamadığını, bu yasama döneminde de yenilendiğini anımsattı. Bu yıl sonuna yetiştirilemeyeceği için şimdilik tasarıdan vazgeçildiğini anlatan Atalay, ''O tasarımızı tamamen iptal etmiş değiliz. O tasarımız üzerinde duracağız. Çünkü, orada daha geniş kapsamlı, belediyelerinin öz gelirlerini de düzenleyen boyutlar var. O tasarıyı şimdilik beklemeye aldık'' dedi.

-ANKARA VE İZMİR'İN SUYU-

Kızılırmak suyu ile ilgili tartışmaların sürdüğünü, bu konuda Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin açıklamalar yaptığını anımsatan Atalay, ''Biz, o açıklamalarla kendimizi sınırlıyoruz ama İçişleri Bakanlığı olarak tüm tartışmaları, iddiaları ve bunlara verilen cevapları Ankara Büyükşehir Belediyesinden istedik'' diye konuştu.

İzmir'in suyu konusunda ise belediye ve ilgili bakanlıkların çalışmaların devam ettiğini söyleyen Atalay, köylerin idari yapılanmasını yeniden değerlendireceklerini, temmuz ayında bu konuda toplantı yapılacağını belirtti.

-''AYRIM YAPILMIYOR, ADALETLİ DAVRANILIYOR''-

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde AK Parti Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, iktidarın parti ayrımı yapmadan yerel yönetimlere adaletli davrandığını savundu. Tanrıverdi, şunları kaydetti:

''Kesinti yapılması gerekiyorsa AK Parti'li belediyelerden de yapılıyor, yapılması durdurulmuşsa AK Parti'li belediyelerin de durdurulmuştur. Daha önceki dönemlerde Marmara depreminden, Karadeniz'deki sel felaketinden dolayı hak etmediği halde birçok belediyeye partizanca ödenekler verildiğini, adeta şehrin bir caddesine bir kova su dökülüp de afet yardımı alındığını, belediye başkanları yaşadı, gördü. Bu haksızlıkları AK Parti ortadan kaldırdı. Diyarbakır, İzmir Büyükşehir belediyelerine ne veriliyorsa, nasıl davranılıyorsa, Ankara, Konya Büyükşehir belediyelerine de aynı davranılmaktadır.'' Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber