Gökçek: Musluğu açın, suyu için

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 26 Haziran 2008 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇEK, TGRT HABER TV'DE TEKRARLADI:

Ankara'nın Gündemi programına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralıların musluktan akan suyu korkmadan içebileceğini söyledi. Gökçek, İzmir'in suyunda arsenik oranının 59, Ankara'da ise bunun 1.5-4 arasında olduğunu açıkladı.

> Haber Merkezi ANKARA

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, musluktan akan suyun korkmadan içilebileceğini söyledi. Ankara'nın Gündemi Programı, Kızılırmak suyu ile ilgili iddiaları ikinci defa masaya yatırdı. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve TGRT HABER TV Ankara Temsilcisi Murat Odabaş'ın hazırlayıp sunduğu programın konukları Gökçek ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin oldu.

HAM SUYU KARIŞTIRMAYIN

Gökçek, Çetin'in suyun arsenik ve ağır metaller içerdiği iddialarını cevaplarken ham su ile musluktan akan suyun karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütünün arsenik konusundaki danışmanı Richard Johnson'un arsenik oranını normal seviyeye getirmek için ?çökertme' ve ?havalandırma' yöntemlerini önerdiğini ifade eden Gökçek, Ankara'da bu yöntemlerin kullanıldığını hatırlattı. Ankara'daki suda arsenik oranlarının 1.5-4 arasında olduğunu belirten Gökçek, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) kabul ettiği oranın 10 mikrogram/ litre olduğunu açıkladı. Gökçek, Çetin'in suya ilişkin diğer iddialarına da açıklık getirdi. TÜDEF Başkanının ?Sülfat zehirdir? dediğini belirten Gökçek buna karşılık WHO'nun internet sitesinde ?İçme sularında bulunan sülfatın insan sağlığına olumsuz etki yaptığına dair bir veri bulunmamaktadır. Sülfat suyun tadını değiştirebilir. Sülfat oranın artmasıyla ishal vakalarının arttığına ilişkin bir veri bulunmamaktadır' açıklamalarının yer aldığını kaydetti.

HALK BİZDEN MEMNUN

Çetin'in klorürün kanser yapıcı olduğu iddialarına da yine WHO'nun raporları ile cevap veren Gökçek, ?Bu raporlar içme sularında klorür için sınır değer belirlenmemiştir. Suda sadece fark edilir tat değişikliklerine yol açar? dedi. Başkan Gökçek, Ali Çetin'in mikrobiyolojik ölçüm sonuçları ile Hirfanlı ve Kesikköprü barajının içme suyu olarak kullanılamayacağı iddialarına da bu defa Sağlık Bakanlığı'nın ?İkinci sınıf bir sudur. İleri ve uygun derece arıtma yöntemleri ile uygun hale getirilebilir' açıklamalarıyla karşılık verdi. TÜDEF'in sitesinde yapılan ankete katılan 27 bin kişinin yüzde 54'ünün Ankara Büyükşehir Belediyesinden ?memnunum' dediğini yüzde 12.6'ünün ise ?yeterli' dediğini vurgulayan Melih Gökçek, toplamın yüzde 66.9 olduğunu bunun da zaten kendisi için yeterli olduğunu söyledi.

DÜNYA ÖLÇÜLERİNDE

Ankaralılara ?Musluk suyunu korkmadan için? diyen Gökçek, Hıfzıssıhha, üniversiteler ve WHO'nun ortaya koyduğu değerler dikkate alındığında hiç sıkıntının olmadığını kaydetti. ?Kesikköprü'nün ham suyunun değerleri ile ortaya çıkmak cehalettir? diyen Gökçek, ?Esas olan musluktan akan sudur. Bunun üzerinde durmak gerekir? şeklinde konuştu.

CANLI YAYINDA DENEY

Nuri Elibol ve Murat Odabaş'ın sunduğu programda Başkan Gökçek ve TÜDEF Başkanı Ali Çetin birbirlerinin iddialarına cevap verdi. Canlı yayında TÜDEF'in yaptığı deneyi de gösteren Gökçek, ?Bu deney suyun temiz olduğunu gösteren bir test değildir. Sadece sudaki çözülmüş maddeleri ortaya çıkarır. Bunlarla halkın zihnini bulandırıyorlar? dedi.

TANSİYON HİÇ DÜŞMEDİ!

Suyla bile ideoloji yapıyorlar

Canlı yayınlanan ve hararetli tartışmaların olduğu programda Başkan Gökçek, TÜDEF'in işinin tüketici haklarını korumak olması gerektiğini belirterek, kendisine yöneltilen suçlamaların ideolojik olduğunu ifade etti. Suçlamaların bilim ve gerçekle alakasının olmadığını vurgulayan Gökçek, TÜDEF'in su ile ilgili bilgi almak için ODTÜ'ye yazdığı mektubu eleştirdi. Ankara'daki suda arsenik oranlarının 1.5-4 arasında olduğunu belirten Gökçek, WHO'nun kabul ettiği oranın 10 mikrogram/ litre olduğunu açıkladı. Ankara'nın suyunun bu rakamın çok altında olduğuna dikkati çeken Gökçek, ?ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hıfzıssıhha, DSİ, ASKİ bilmiyor. Bir tek tüketici dernekleri mi biliyor?? şeklinde veryansında bulundu. Gökçek programda İzmir'deki suyun arsenik oranının 59 mikrogram / litre olduğunu hatırlatarak neden tüketici derneklerinin İzmir için ses çıkarmadığını sordu.

ÇETİN: EN UYGUNU GEREDE

TÜDEF Başkanı Ali Çetin ise, Kızılırmak suyunun içme suyu olarak kullanılamayacağı iddiasını sürdürdü. Kızılırmak Nehrinin ileri arıtma olmadan içme suyu olarak kullanılmayacağı, Kızılırmak dışındaki seçeneklerin değerlendirilmesi açıklamalarını okuyan Çetin, Gökçek'in ?Ankara'nın suyu hangi parametreye uygun değil?? sorusunu cevaplamaktan kaçındı. Bunun ideolojik bir mesele olmadığını savunan Çetin, ?İzmir'in neden gündeme getirilmediği sorusuna? bu konudaki araştırmalarının sonuçlarını 15-20 gün içerisinde alacaklarını söyledi. Çetin ayrıca Gerede'nin en uygun su olduğuna dair bir raporu da gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber