Vetolu Belediyeler Kanunu, komisyonda değiştirilerek kabul edildi

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle TBMM'ye yeniden görüşülmek üzere gönderilen Belediye Kanunu'nun 3 maddesinden 2'si, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kısmi değişikliklerle kabul edildi. Sezer, maddeleri, yerel yönetimlerin yetkilerini sınırsız ölçüde genişlettiği ve merkezi idarenin etkilerini sınırladığı gerekçesiyle Meclis'e geri göndermişti.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Belediyeler Kanunu ele alındı. Tasarının vetolu maddelerinde değişikliğe gidildi. Bu çerçevede, tasarının 3. maddesinin (a) bendinde yer alan, belediyenin 'beldenin ve belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi' şeklindeki tanımı, verilen bir önergeyle baştaki 'beldenin ve' ibaresi çıkarılarak kabul edildi. Böylece veto gerekçesi doğrultusunda hükümde kısmi bir sınırlama getirildi. Çünkü Cumhurbaşkanı Sezer'in geri gönderme tezkeresinde 'beldenin' ifadesinin yerel yönetimle ilgili konuları da kapsayacağına dikkat çekiliyordu.

Yine tasarının belediyenin görev ve sorumluluklarını tanımlayan 14. maddesinin 1. fıkrasındaki 'Belediye kanunlarla münhasıran bir başka kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar veya yaptırır...' ifadesi de 'münhasıran' ifadesinin çıkarılarak ve maddenin tamamı yeniden düzenlenerek kabul edildi.

Komisyon toplantısına TBMM Genel Kurulu'nda eski Başbakan Mesut Yılmaz ve 3 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesiyle ilgili oylamalar sonuçlandıktan sonra devam edilecek.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber