Tüp bebek patladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Haziran 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal yollardan hamile kalmakta zorlanan ailelerin imdadına yetişen ?tüp bebek' uygulaması, 120 milyon dolarlık pazar yarattı. Medical Park Sağlık Grubu Tüp Bebek-Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Direktörü Doç. Dr. Kadir Savan'a göre, dünyadaki tüm toplumlarda evli çiftlerin yüzde 10-15'i infertilite (kısırlık) şikayetinden yakınıyor. Savan, ?Türkiye'de tüp bebek açısından potansiyel taşıyan 400-500 bin çift var. Pazar yaklaşık 120 milyon dolar. Her yıl bu pazar yüzde 10-15 civarında büyüyor. Türkiye'de 110'a yakın tüp bebek merkezi var? dedi.

Bir tüp bebek merkezinin rantıbıl olabilmesi için ayda 200-250 hasta tedavi etmesi gerektiğini ifade eden Savan, ?Ancak öyle merkezler var ki ayda ancak 20-30 hastaya hizmet verebiliyor. Bu kadar az hastayla bu işin döndürülmesi mümkün değil? dedi. Türkiye'de tüp bebek tedavisinin ortalama 3 bin ila 3 bin 500 dolar arasında değiştiğini anlatan Savan, ?Bu rakam Avrupa'nın 3-4 kat altında. Tüp bebek için İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Belçika'dan gelen hastalar var. Yabancı hasta oranını artırırsak yeni bir gelir kapısı olur? dedi.

Tüp bebek nedir?

Tüp bebek, kadından toplanan yumurtaların vücut dışında, laboratuvar ortamında eşinden alınan spermlerle döllendirilmesi ve oluşan embriyoların 2 ile 5 gün sonra tekrar kadın rahmine yerleştirilmesi demek. İlk kez İngiltere'de 1978 yılında tüp bebek yöntemiyle bir kız bebek dünyaya gelirken, Türkiye'nin ilk tüp bebeği ise 18 yıl önce dünyaya geldi.

1.200 YTL'SİNİ DEVLET ÖDÜYOR

Tüp bebek tedavilerinin 1.2000 YTL devlet karşılıyor. Yapılan son düzenlemeyle SSK ve Bağ-Kur'lular da tüp bebek tedavisi alabiliyor. Bu tedaviden faydalanmak için kadınlarda 40 yaşın altında olmak yeterli. Devlet ayrıca tedavi süresinde ilaç masraflarının da yüzde 80'ini karşılıyor.

Tedavide sınırlama yok

Op. Dr. Emre Karatekelioğlu (Gayrettepe Florence Nightingale TBM Direktörü) ?Tüp bebek tedavisinin tekrarlanmasında sayı sınırlaması yoktur. Yumurtalık kapasitesi ve erkeğin sperm durumu elverdiği sürece istendiği kadar deneme yapılabilir. Bir yıl içinde üç ya da dört uygulama yapılabilir, genellikle aynı yıl içinde dörtten fazla uygulama önerilmez. İlk denemelerde uygun sayıda sağlıklı embriyo elde edilmiş ise bu embriyolar dondurularak daha sonraki denemelerde kullanılmak üzere saklanabilir.?

Anne yaşı 30'lara geldi

KadInlarIn kariyer kaygısı nedeniyle hamile kalmayı ertelediğini belirten Doç. Dr. Kadir Savan, ?Bundan 5-6 yıl önce tüp bebek tedavisi için gelenlerin çoğunluğunu 18-30 yaş arası kadınlar oluşturuyordu. Şimdi ise tüp bebek yapma yaşı 30'lara geldi? dedi. Normal yollardan hamile kalabildiği halde tüp bebek yöntemiyle ikiz çocuk yapmayı tercih eden bazı ekstrem hasta örneklerine de rastladığını belirten Savan, ?Zaten geç doğum yapıyorum. En iyisi iki çocuk birden doğsun diyen örnekler de oluyor? dedi.

Tüp bebekte en büyük 7 pazar

1- İsrail

2- Fransa

3- İspanya

4- İngiltere

5- Amerika

6- Almanya

7- TÜRKİYE

Aylin LÖLE-Sektör Analİzİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber